16.2.2017 klo 12:11
Uutinen

Hämeeseen tarvitaan rohkeita, uskaliaitakin ratkaisuja

Mika Helinin mukaan Hämeellä ei ole tarvetta rypeä tuomiopäivän tunnelmissa. – Vetovoimaisuus on itse ansaittu asema, hän sanoo.

Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin on sitä mieltä, että Hämeessä ei kannattaisi pitää yllä tuomiopäivän tunnelmia. Toki väestö on vähentynyt ja HHT-akseli näyttää toimivan niin, että päät, eli pääkaupunkiseutu ja Tampere vahvistuvat.

– Tampere on tehnyt uskaliaita ratkaisuja, kaupungin vetovoimaisuus on itse ansaittu asema. Vaikka Hämeessä ei ole enää yliopistoa, on täällä Hämeen ammattikorkeakoulu. Maakunta voi olla viriili yhteisö. Osuuspankkina olemme huolissamme tilanteesta ja haluamme osaltamme olla puhaltamassa uutta vauhtia Etelä-Hämeeseen, hän painottaa.

– Pyrimme siihen, että alueelle syntyy rohkea ja positiivinen henki kasvun tekemiseksi. Tulemme edelleen olemaan aloitteellinen keskustelun herättäjä ja aktiivinen toimija kasvuhankkeissa. Esimerkkinä tästä olemme mukana Hämeenlinnan Asemanrannan hankkeessa yhdessä Hämeenlinnan kaupungin ja YIT:n kanssa.

Helinin mukaan on turhaa vatvoa, kannattaako sijoittaa ensin asumiseen vai työpaikkojen syntymiseen. Hänen mielestään molempiin on satsattava reippaasti ja rohkeasti, on luotava edellytyksiä sekä asumiselle että yrityksille. On hyvä myös tunnistaa, että uusia työpaikkoja syntyy nimenomaan pieniin yrityksiin.

– Pienistä yrityksistä on tullut start upeja ja maailmavalloittajia. Mutta ei pidä myöskään asettaa vastakkain perinteistä teollisuutta ja start upeja. Tarvitsemme sekä isoja toimijoita, että uusia kasvutarinoita.

Helinin mukaan ympäröivän yhteisön tehtävä on huolehtia siitä, että uudelle työlle on alustaa. Tästä syystä Etelä-Hämeen Osuuspankki on myös mukana yhteistyökumppanina Hämeenlinnan Crazy Townissa. Crazy Townin ideaa tarjota sekä työtilat että sosiaalinen yhteisö Helin kiittelee raikkaaksi. Tulokset ovat vakuuttavia. Jo 85 prosenttia jäsenistä tekee yhteistyötä toisen crazytownilaisen kanssa.

– Crazy Town edustaa juuri sitä, miten meidän tulisi mahdollistaa ja luoda edellytyksiä uusille yrityksille ja niiden menestymiselle. Uusyrityskeskus tekee hyvä työtä siinä vaiheessa, kun yritystä perustetaan. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen? Millä tavalla voisimme olla tukemassa uusia yrittäjiä, jotta heidän yrityksensä saavat ilmaa siipiensä alle?

Helin toivoo myös, että yritykset ja Hämeen ammatikorkeakoulu löytäisivät toisensa entistä helpommin. Hän korostaa, että aina kun yrittäjällä on ongelmanratkaisuun ja liikeideoiden kehittämiseen liittyivä ongelmia, Hämeen ammattikorkeakoulu on luonteva suunta etsiä apuja.

– Mitä laajempi ammattikorkeakoulu meillä on, sen paremmin se tukee alueen elinvoimaisuutta. Ammattikorkeakoulu on soveltavan tieteen opinahjo, johon yritysten tulisi olla luontevaa olla yhteyksissä, kun kohtaavat haasteita.

Hän toteaa, että SSAB, terärakentamisen klusteri ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyö on menestystarina, mutta toimintakonspeptia pitäisi levittää laajemmalle yhteistyötä monistamalla. Yhteistyön avulla on mahdollista luoda uutta, joka mahdollistaa liiketoiminnan viemisen ulos omalta toimialueelta ja jopa valtakunnan alueelta.

– Tuotteiden viemiseen Kanta-Hämeen ulkopuolelle on vain uskaltauduttava lähteä. Yrittämistähän se vain vaatii, Helin sanoo.

Etelä-Hämeen Osuuspankin rahoitustoiminta kasvoi viime vuonna 4,2 %. Erityisesti yritysrahoitus kasvoi voimakkaasti, peräti 15,3 %.

– Yritysrahoituksen kasvu perustui alueen rakentamisen vilkastumiseen sekä onnistumiseen asiakashankinnassa, toteaa Mika Helin.

Alueen talouden piristymistä kuvasti yritysten maksuliikkeen kasvu 4,3 % kun vuotta aikaisemmin vastaava luku oli miinuksella. Varsinaisen yritystoiminnan investoinnit ja niiden rahoittaminen oli edelleen vähäistä. Pankkitoiminta kasvoi vuoden 2016 aikana kokonaisuudessaan 6,3 %.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi