YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hammashoidon markkina keskittyy – Luopuja: ”Vielä nähdään myynnissä yllättävästi isompiakin yksiköitä”
Elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallaman mukaan siirtymäaika tarvitaan kannustavan rahoitusmallin kehittämiseen. Eri puolilla Suomea moni vanha tuttu hammaslääkäriasema on siirtynyt ison ketjun omistukseen.
– Asiakaskysyntä on nyt epävarmuustilassa. Se on vienyt isompienkin hammaslääkäriasemien toimintaedellytyksiä. Epävarmuus aiheuttaa sen, että yrittäjä alkaa miettiä, pitäisikö saada leveämpiä rahoitushartioita, hammaslääkäriyrittäjä Juha Lindgren kertoo Yrittäjäsanomille.
Lindgrenin mukaan syy kysynnän epävarmuudelle on vuonna 2015 ja 2016 tehty yksityisen hammashoidon Kela-korvausten pudottaminen yhteen kolmasosaan siitä, mitä ne olivat vuonna 2014. Asiakkaista entistä isompi osa on hakeutunut hammashoitoon julkisille terveysasemille.
– Kysyntä on voimakkaasti laskenut. Särkypäivystyksiä vielä on, ja jotkut asemat ovat onnistuneet saamaan palveluseteli- tai ostopalvelusopimuksen kunnilta.
Hän myi Curanda Terveyspalvelut Oy:n maaliskuussa 2015 Attendolle. Lindgrenin entisen yrityksen kolme toimipistettä tarjoavat pääasiassa hammashoitoa.
Lindgrenin mukaan suun terveydenhuoltoon on suurella todennäköisyydellä tulossa kahden vuoden siirtymäaika – ja sitä tarvitaan.
Hammaslääkäriyrittäjä: ”Isot käyvät haaskalle”
Isot jätit, kuten Oral Hammaslääkärit Oyj, Attendo ja muun muassa Mehiläisen OmaHammaslääkäri -ketju ovat olleet aktiivisia yritysostajia viimeisen vuoden aikana. Attendo Hammaslääkäri -ketjuun kuluu tällä hetkellä 27 yksityistä hammaslääkäriasemaa.
– Uskon, että aika monella asemalla myyntipäätökseen on päädytty, kun lähitulevaisuus nähdään hyvin epävarmana. Nyt tullee kahden vuoden siirtymäaika, jos ajatellaan, että pyöritetään vastaanottoa tappiolla kaksi vuotta, ei se onnistu.
Lindgrenin mukaan myyntipäätös on monella pakon sanelema, osa myynneistä johtuu eläköitymisestä tai sukupolvenvaihdoksesta.
– Kun kannattavuus on heikko, myynti on silloin lähes pakko. Silloin pitää hyväksyä huonompikin tarjous: isot operaattorit käyvät niin kuin haaskalle, ota tai jätä, hinta on tämä. Jos et ota tarjousta nyt, ostetaan tämä sitten halvemmalla, kun konkurssipesä hoitaa tätä.
Hammasasemien yritys- ja liiketoimintakaupoissa ostetaan toimiva tiimi, joka siellä työskentelee, pikemmin kuin esimerkiksi tilat.
Juha Lindgren toimii toimialajärjestö TerveSuu Asemat ry:n puheenjohtajana.
– Visiomme on, että maakuntien järjestelyvastuun tulee sisältää inventio siitä, mitkä ovat maakunnissa toimivien yksiköiden resurssit. Jos kunnasta löytyy pieni yksikkö, maakunnan velvollisuus olisi käyttää sitä, näin saataisiin pidettyä palvelut lähellä.
Kela-korvauksen nostaminen ollut pöydällä
Lindgrenin mukaan sote- ja aluehallintouudistusten projektijohtaja Tuomas Pöysti on julkisesti pohtinut korvaustaksan palauttamista aiemmalle tasolle.
Kela-korvauksen leikkauksella oli tarkoitus säästää terveysmenoissa.
– Käytännössä tarkoittaa nyt sitä, että kansalaisten suun terveys on merkittävästi heikentynyt. Kun hoito viivästyy, se on paljon kalliimpaa.
Tulevasta hänellä on selvä kuva.
– Veikkaan, että tässä myydään vielä ja yllättävästi myydään isompiakin yksiköitä, sellaisia 4-5 miljoonan liikevaihtoa tekeviä yrityksiä.
Riikka Koskenranta