Yrittäjän podcast vieraili Utön saarella
– Jos olisin toiminut edellisessä ammatissani (opettajana), pääsisin pian eläkkeelle. Kyllä sitä ajattelee, Hanna Kovanen sanoo. Kuva: Pauli Reinikainen
11.10.2023 klo 08:03
Uutinen

Hanna Kovanen todisti, että syrjäisellä Utön saarellakin voi menestyä yrittäjänä – Kuuntele Yrittäjän podcast

Yrittajat.fi vieraili Utössä ja tapasi yksinyrittäjä Hanna Kovasen, joka on onnistunut kasvattamaan yritystään syrjäisellä saarella. 

Hanna Kovanen istahtaa kahvilansa ikkunapöytään. Ikkunasta avautuu rauhoittava maisema merelle.

Utön matkailubisnes on vuosien saatossa muuttunut kesäpainotteisesta ympärivuotiseksi. Tämä on lisännyt merkittävästi myös yrittäjä Hanna Kovasen kiireitä. Hän ei liiemmin ehdi istumaan työpäivänsä aikana.

– Aina olen myöhässä kaikkien tärkeiden paperien kanssa, hän kertoo Yrittäjän podcastin jaksossa.

Syksyllä kiireet hieman helpottavat, mutta toisaalta lokakuu on luonto- ja lintuharrastajien sesonkia.

– Jos olisin toiminut edellisessä ammatissani (opettajana), pääsisin pian eläkkeelle. Kyllä sitä ajattelee. Kahdessakymmenessä vuodessa tahti on vähän hidastunut. Ei jaksa yhtä paljon eikä askel ole yhtä nopea. 

Utön saarella syntynyt Kovanen emännöi Hannas Horisont -yritystä, joka on perustettu 2000-luvun alussa. Hänen isovanhempansa muuttivat saarelle 1920-luvun loppupuolella isoisän luotsin työn takia. Oma äiti asuu saarella edelleen kesäisin.

– Ennen vanhaan täällä oli vain veneilijöitä. Mitään majoitusmatkailijoita ei ollut. Mantereen sähkön tulo Utön saarelle vuonna 1996 muutti jo jonkin verran, mutta laajakaistayhteyksien tulo 2000-luvun alussa mahdollisti etätyöt ja se muutti paljon. Ensimmäinen optinen kaapeliyhteys Suomeen tuli Utön kautta vuonna 2001, Kovanen kertoo.

Utö on perinteistä ruotsinkielistä aluetta. Suomen kieli tuli saarella 1950-luvulla, koska Puolustusvoimien kantahenkilöstö oli enimmäkseen suomenkielistä. Puolustusvoimat pysyi Utön saarella aina vuoteen 2005 asti.

Nykyisin Utön saarella asuu joitakin kymmeniä ympärivuotisia asukkaita. Saarella on haluttu houkutella etenkin perheitä, jotta paikallinen koulu on saatu pidettyä hengissä.

Luonto etusijalla

Kovasella on majoitusliikkeen ohella myös kahvila, joka toimii välirauhan aikana rakennetussa talossa, joka ei ole enää talvikelpoinen. Yrittäjän tavoitteena on remontoida rakennus talven ja kevään aikana.

– Korona aiheutti sen, ettei remontista ole mahdollista tehdä niin isoa kuin ajattelin. Rakennus on kuitenkin korjattava, jotta talo pysyy pystyssä ja lämpö pysyy sisällä talvellakin. Kauhean paljon lainaa en halua ottaa, Kovanen kertoo.

Vuonna 2006 Utön kotiseutuyhdistys perusti kiinteistöyhtiön, joka sai oikeuden ostaa asuntoja. Kun kiinteistöyhtiö pari vuotta myöhemmin tarvitsi rahaa lainojen lyhentämiseen, Kovaselle tuli mahdollisuus ostaa kahvilarakennus.

– Ilmeisesti tein parhaan tarjouksen, koska sen sain.

Samalla Kovanen osti entisen toimiupseerikerhon, jonka hän remontoi majoitustoimintaa varten.

– Haaveilin majoituksesta ja kahvilasta. Sitä ennen meillä oli kotimajoitus, jonka toiminnassa äitini oli mukana. Toiminta oli todella pienimuotoista.

– Lisää majoitustoimintaa tänne ei ehkä enää kaivata. Saaren luonto on hyvin kuivaa. Haluamme, että matkailu ei häätäisi pois lintujen pesiä.

Kovanen on menestynyt Utössä yrittäjänä, mutta helpolla se ei ole tullut. Nykyisin Kovasella on paljon muitakin kiireitä kuin oman yrityksen töitä. Hän muun muassa opastaa turisteja, hoitaa luottamustehtäviä ja tilaa tavaraa saarelle.

Kuuntele saaristolaisyrittäjän tarina Yrittäjän podcastista! Jaksossa Kovanen kertoo, millaista palvelua saarelle toivotaan eniten tällä hetkellä. Voit kuunnella Yrittäjän podcastin Suplasta ja Spotifysta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Pauli Reinikainen