Det är färgterapi att gå in i Happy Flower. Här tornar höga inkaliljor upp. De odlas i Holland och Towe gillar att de inte är så energikrävande att driva upp.
16.4.2024 klo 14:16
Uutinen

Happy Flower vill värna om ett grönt tänk

Happy Flower vill främja hållbarheten inom blomsterhandeln i slutet av kedjan. Det börjar med valet av vilka blommor man köper in.

Towe Backman, som driver blomsterhandeln Happy Flower i Karis, har arbetat inom blomsterbranschen sedan slutet av 1980-talet. Företagare blev hon år 2016.

– Den kanske största förändringen från då jag började är att sortimentet är så mycket bredare i dag, både vad gäller snittblommor och krukväxter, säger hon.

Hon tillägger att en annan förändring är att det tidigare fanns ett stort sortiment inhemska snittblommor att köpa in. Det är mera sällsynt i dag, med undantag för tulpaner. Man kan också få tag på inhemska rosor i liten skala. Men det är svårt att få lönsamhet i blomodlingar i Finland och därför har de flesta odlingarna försvunnit.

Towe Backman har tre utbildningar i bakfickan. Hon är trädgårdsmästare, hortonom och blomsterhandlare. Till hortonom studerade hon delvis i Holland, likaså gick hon blomsterhandlarutbildningen där. Hon bodde sex år i Amsterdam, lärde sig språket och har i dag en bra insyn i blomsterbranschen där.

– Holland är ju det ledande landet inom blomsterproduktion och det är till nytta att kunna språket, säger hon.

Butik i Hangö

Tanken att bli företagare var något som hon bar med sig under många år innan hon slog slag i saken. Hösten 2011 deltog hon i en företagarkurs, men tiden var då ännu inte mogen att gå från anställd till företagare. Det skulle ta ytterligare några år innan drömmen om den egna butiken förverkligades.

– Jag började leta efter en lokal för en blomsterhandel på triangeln Esbo, Salo och Hangö, berättar Towe Backman.

Det blev i Hangö som hon och hennes syster Linda Backman skulle öppna första blombutiken år 2016. Ett år senare blev de erbjudna att över Werthmanns blomsterhandel i Karis.

– Det är en blombutik med gamla anor. Den var 65 år då vi tog över den. Vi bytte namnet till Happy Flower, eftersom vi ville att butiken i Hangö och Karis skulle bära samma namn, säger hon.

Numera utgör Hangö- och Karisbutiken två separata företag, där Linda sköter Hangöbutiken och Towe har etablerat sig i Karis. Uppdelningen gjordes för att få en bättre kontinuitet i arbetet. Systemet med att växla vecka-vecka mellan de två butikerna blev stressigt och fragmenterat. Men trots att det numera är två skilda företag, har butikerna med samma namn fortfarande ett tätt samarbete.

Grönt tänk

För Towe Backman är det gröna tänket viktigt i företaget. Det börjar med urvalet av blommor. Hon handlar huvudsakligen blommor av europeiskt ursprung, eftersom reglerna gällande växtskyddsmedel är striktare här än på många andra håll. Därtill blir koldioxidavtrycket mindre. Det finns blommor som inte odlas i Europa och då kommer de från exempelvis Sydafrika eller Sydamerika.

– Krukväxterna är i stort sett mellaneuropeiska, det finns också några jätteduktiga finländska odlare att köpa från. Men på snittblommorna är det större spridning. Jag försöker titta till certifieringsmärkningarna så att vi köper från de mest miljövänliga företagen, säger hon.

Andra hållbarhetsaspekter är att exempelvis handla vaser, kärl och andra behållare av återvunnet glas eller återvunnen plast. Hon försöker också att minimera svinnet genom att köpa in rätt mängd blommor. Men att helt undkomma spill är i princip omöjligt då det handlar om levande produkter.

– Till hållbarhetstänket hör också att blommorna packas och hanteras på rätt sätt i samtliga kedjor. Då håller blommorna längre, säger hon.

I framtidsplanerna ingår också installerandet av solpaneler på butiken.

Svårt hitta personal

Sista frågan, vad är insikterna du fått under åren som företagare?

– Största chocken har nog varit hur svårt det är att få folk på jobb. Från början hade jag planerat öppna flera blombutiker, men på grund av rekryteringsproblemen har jag bestämt att det är bra så här, säger hon.

Hon tror att problemet grundar sig i flera faktorer. Branschen är liten och det utbildas få florister. Att betjäna kunder är det centrala. För tillfället har butiken inhyrd arbetskraft, utöver Towes dotter som arbetar extra där vid sidan av gymnasiestudierna. Behovet att rekrytera någon på heltid är stort.   

– Det som är viktigt är att man jobbar ergonomiskt rätt och håller sig i skick genom något slag av träning. Speciellt axlar, knän och leder kan annars vara utsatta. En positiv sak i vårt arbete är att man rör på sig hela dagen och är omgiven av växter, säger hon.

Vem: Towe Backman, 55 år
Bor: Karis 
Utbildning: hortonom
Familj: dotter och två katter
Hobbyn: simning, vintage och gamla saker
Företag: Happy Flower

Text och foto: Mia Berg-Lundqvist