YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Helena Niemelä toteutti viisikymppisenä haaveensa ja perusti oman teesalongin
Työ musiikinopettajana sai jäädä, kun hyvinkääläinen Helena Niemelä teki teeharrastuksesta itselleen ammatin. Teesalonki Sylvia on toiminut yli satavuotiaassa puutalossa pian kahdeksan vuotta.
Parikymppisenä kesäkanttorina Helena Niemelä yritti opetella juomaan kahvia, sillä sitä on tunnetusti aina tarjolla seurakunnan tilaisuuksissa. Kahvi ei kuitenkaan hänen vatsalleen sopinut. Niinpä hän alkoi kiinnostua teestä ja teekulttuurista.
Myöhemmin musiikkia lapsesta saakka harrastanut Niemelä kouluttautui musiikinopettajan ammattiin. Koulujen kesäloma-aikaan tuli matkusteltua maailmalla ja piipahdettua paikallisissa teepuodeissa.
– Huomasin, että monessa muussa paikassa teen arvostus oli ihan eri tasolla kuin meillä Suomessa. Perehdyin teehen lisää hankkimalla teekirjallisuutta ja liittymällä mukaan Teen Ystävät ry:n toimintaan. Siellä tapasin samanhenkisiä ihmisiä, Niemelä muistelee.
Sitten koitti kesä, jolloin Niemelän tytär ei löytänyt kesätöitä. Niin äiti ja tytär päätyivät Järvenpään torille pitämään omaa tee- ja leivonnaistarjoiluun keskittyvää myyntipistettä.
– Kävimme myös erilaisissa tapahtumissa teepaviljonkimme kanssa. Oli ihana tavata teestä innostuneita ihmisiä. Tällä tavoin vierähti pari kesää.
Viisikymppisenä Helena Niemelä jäi vuorotteluvapaalle opettajan työstään. Teki mieli kokeilla hetki jotakin muuta. Jo pitkään mielessä oli poikinut haave yrittäjyydestä, sillä oma isäkin oli tehnyt työuransa yrittäjänä.
– Silloin perustin Teesalonki Sylvian. Etsin sopivaa tilaa vuoden verran, kunnes löytyi yli satavuotias puutalo Hyvinkään Hämeenkadulta. Nyt teesalonkini on ollut tässä pian kahdeksan vuoden ajan.
Hyppy yrittäjäksi tuntui hyvältä
Aluksi Niemelä huolehti Teesalonki Sylviasta opettajan työnsä ohella, mutta noin vuoden rinnakkaiselon jälkeen löytyi rohkeus luopua palkkatyöstä kokonaan. Hyppy päätoimiseksi yrittäjäksi on tuntunut oikealta ratkaisulta.
– Aloitin viisikymppisenä ja nyt lähestyn kuuttakymmentä, mutta uskon olevani tässä vielä seitsemänkymppisenäkin. Tykkään työstäni todella paljon. Saan hyödyntää yrittäjänä monenlaista osaamista, kuten luovuutta ja kielitaitoa. Teen työtä itselleni, mutta muiden kanssa. Minulla on tässä ihanat asiakkaat ja kivat työkaverit.
Teesalonki Sylviassa on tarjolla noin sata erilaista teetä, jotka ovat käyneet läpi tarkan koemaistelun ja testauksen. Saatavilla on myös teesalongin omia teesekoituksia, joita ei myydä missään muualla. Esimerkiksi kotikaupunki Hyvinkää on saanut kaksi omaa nimikkoteetä, joita hankitaan paljon matkamuistoksi ja tuliaisiksi.
Niemelä maahantuo teetä itse esimerkiksi Saksasta ja muualta Keski-Euroopasta. Hän hankkii teetä paitsi omaan teesalonkiin, myös myytäväksi muihin kohteisiin. Hänen maahantuomaansa teetä voi nauttia muun muassa Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseossa ja Riihimäellä Suomen Lasimuseossa.
– Juuri nyt on etsinnässä oma teelaatu erääseen musiikkitapahtumaan. On tosi mielekästä muuttaa olemassa olevat asiat mauksi, Niemelä kuvailee.
Kello viiden teetarjoilu röpörieskalla
Teesalonki Sylvia on avoinna tiistaista lauantaihin. Laadukkaan teen lisäksi salongissa on tarjolla päivittäin vaihtuva valikoima kakkua, skonsseja, piiraita ja muita leivonnaisia. Moni tulee Sylviaan nautiskelemaan englantilaistyylisestä kello viiden teetarjoilusta, jonka saa etukäteistilauksesta.
– Tarjoilemme perinteisen kello viiden teen suomalaisella twistillä. Kattaukseen kuuluu muun muassa eteläsavolaista röpörieskaa, lusikkaleipiä, skonsseja, kolmioleipiä, suklaata ja kannu teetä. Teetarjoilun äärellä käydään viettämässä esimerkiksi syntymäpäiviä.
Vaikka suomalaiset tunnetaan erityisesti kahvikansana, osaamme Niemelän mukaan nauttia myös laadukkaasta teestä. Keväällä ja syksyllä suosittuja ovat valkoiset ja vihreät teelaadut, syksyllä ja talvella maistuvat tummemmat ja mausteisemmat teet. Yrittäjä itse valitsee juomansa teen yleensä fiiliksen mukaan.
– Riippuu päivästä ja vuorokaudenajasta, millaista teetä tekee mieli. Iltapäivällä musta tai vihreä tee virkistää. Viikonloppuaamuna, kun haluan herätä lempeästi, maistuu valkoinen tee. Kesällä nautin teeni mieluiten ulkona. Usein otan teen kanssa myös jotain pientä syötävää.
Ensimmäinen kupillinen oolong-teetä
Työstään innostunut yrittäjä tekee teesalongissaan pitkiä työpäiviä. Hän saapuu paikalle useimmiten jo aamukahdeksalta, avaa ovet asiakkaille yhdeltätoista ja jatkaa työn parissa iltaan saakka. Kolmena päivänä viikossa apuna on osa-aikainen leipuri-kondiittori, joka loihtii teesalonkiin ja tilausasiakkaille upeita täytekakkuja. Lisäksi teesalongissa työskentelee osa-aikainen myyjä.
– Kesällä voin tehdä vähän lyhyempiä työpäiviä, sillä teesalonkiin tulee myös kesätyöntekijä. Lisäksi meillä työskentelee ajoittain harjoittelijoina kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita. Yrittäjänä pitää osata miettiä myös omaa jaksamista. Jos on tosi kiireistä, sen tuntee illalla kropassa ja jaloissa.
Vapaa-ajallaan Helena Niemelä ulkoilee, liikkuu luonnossa ja tapaa ystäviään. Musiikki on edelleen tärkeä osa elämää, nyt viikoittaisen kuoroharrastuksen muodossa.
– Haaveilen siitä, että pääsisin kahviloihin ja ravintoloihin lisäämään teetietoutta. Monissa paikoissa panostetaan hyvään kahviin, joten samalla tavoin voisi palvella myös teeihmisiä. Tätä koulutustyötä haluaisin tulevina vuosina tehdä yhä enemmän.
Niemelä tietää omasta kokemuksestaan, että rakkaus teehen voi syttyä ja syventyä vaikka yhden täydellisen teekupillisen myötä. Hänelle itselleen erityisen merkityksellinen on ollut eräs kupillinen matkatuliaisena saatua oolong-teetä.
– En ollut ikänä ennen juonut oolong-teetä. Se maistui pehmeältä ja kukkaiselta ja oli kokemuksena suorastaan tajunnanräjäyttävä, Niemelä muistelee hymy huulillaan.
Teksti ja kuvat: Krista Korpela-Kosonen