YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Nettikiusaaminen on yleistynyt. Se vie voimia ja työaikaa. Gettyimages
8.11.2021 klo 13:30
Uutinen

Hevosalan yrittäjä teki rikosilmoituksen nettikiusaamisesta – “Näin ei voi toimia”

Finnbyn tallia Vaasassa pyörittävä Essi Jäntti on ollut nettikiusaamisen kohteena yrityksen perustamisesta, eli vuodesta 2018, lähtien. – Kirjoituksissa paheksutaan, vähätellään ja aliarvioidaan toimintaamme, Jäntti kertoo.

Vaasalaisen hevostalli Finnbyn yrittäjällä Essi Jäntillä on mitta täynnä. Hän on tehnyt elokuussa poliisille rikosilmoituksen nettikiusaamisesta, jonka kohteeksi hänen yrityksensä on joutunut heti perustamisesta, eli vuodesta 2018, lähtien.

Kiusaaminen on ollut nimetöntä kirjoittelua ja mustamaalaamista sosiaalisen median eri ryhmissä sekä perättömiä eläinsuojeluilmoituksia.

– Oli se pelottavaa. Elokuussa tein rikosilmoituksen, syyskuussa sain poliisilta tutkintailmoituksen, mutta vasta lokakuun lopussa uskalsin kertoa asiasta julkisesti. Sen jälkeen en ole nähnyt julkisia kirjoitteluita, mutta en voi tietää, mitä suljetuissa ryhmissä puhutaan.

Rikosnimike on tässä vaiheessa kunnianloukkaus.

Tietämättömyyttä ja uusien asioiden pelkoa

Jäntti ei tietenkään tiedä nimettömien kirjoittelijoiden motiiveja, mutta tähtäimessä näyttäisi olevan liiketoiminnan häiritseminen sekä se, että hevoset otettaisiin tallilta pois.

Finnbyn talli toimii hieman perinteisestä poikkeavalla tavalla. Se on hevosten hyvinvointitalli, eli hevosten tulisi saada elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Hevosia ei pidetä karsinoissa vaan ne saavat liikkua vapaasti ympäri vuorokauden ja hakeutua pihattohallin suojaan halutessaan. Hevosilla ei käytetä kuolaimia tai muita mahdollisesti kipua tuottavia varusteita. Loimia käytetään vain tarvittaessa, eikä hevosia kengitetä, vaan niiden kavioita hoidetaan ahkerasti. Koulutus tapahtuu positiivisen vahvistamisen keinoin.

Asiakastoimintaa on vähemmän kuin perinteisillä ratsastustalleilla, ja se on pienryhmätoimintaa tai yksityistunteja, mikä näkyy hieman korkeampina hintoina alueen muihin toimijoihin nähden.

– Kirjoituksissa levitetään valheellista ja väärää tietoa, paheksutaan, vähätellään ja aliarvioidaan toimintaamme. Niissä ihmetellään, mihin rahat menevät, kun hevosilla ei ole edes loimia. Luulen, että taustalla on tietämättömyyttä ja uusien asioiden pelkoa, Jäntti sanoo.

Eläinsuojeluilmoitusten perusteella tallilla on käynyt eläinsuojelutarkastaja, joka on Jäntin mukaan todennut tallin olevan hevosille paratiisi. Ilmoituksia tulee silti edelleen.

Finnbyn talli, Essi Jäntti, Vaasa.
Essi Jäntti pitää Finnbyn tallia Vaasassa. Kuva: Pirita Hakomäki

Henkinen kuormitus kovaa

Nettihäiriköt ovat onnistuneet kiusanteossaan.

– Uusista asiakkaista osa on perunut varattuja tunteja ja epäilevät, voiko noin kamalaan paikkaan mennä. Sosiaalisen medioiden kanavissa seuraajia on poistunut, mutta toisaalta tullut myös lisää, Jäntti kertoo.

Hän on osallistunut tallia ja häntä herjaaviin keskusteluihin jättämällä yhteystietojaan, jotta epälijät voisivat kysyä periaatteista suoraan häneltä.

Jatkuva ja pitkäkestoinen kiusaaminen vie kuitenkin voimia.

– Henkinen kuormitus on kova ja oma jaksaminen kärsii. Tämä vie työaikaa ja voimia. Turhauttaa, kun ei voi tehdä asialle juuri mitään.

Yrittäjä on nettikiusaamisen ja maalittamisen edessä melko voimaton. Jäntti otti lopulta yhteyttä rikosuhripäivystykseen, josta sai neuvon tehdä rikosilmoituksen poliisille. Hän sai rikosuhripäivystyksestä neuvon kertoa rikosilmoituksesta myös julkisesti.

Sen Jäntti on nyt tehnyt, vaikka pelotti.

– Haluaisin saada kiusaajat ajattelemaan, kannattaako tämä toiminta ja että näin ei voi toimia.

Jäntillä on epäily siitä, ketä kirjoitusten takana on, mutta ei voi olla varma. Asia on nyt poliisin käsissä. Jäntti voi vain odottaa, eikä aikataulusta ole tietoa.

Vähän tehtävissä

Suomen Yrittäjien neuvontalakimies Iivari Järvinen tuo esiin kolme asiaa nettikiusaamiseen liittyen.

1. Nettikiusaaminen yrityksiä kohtaan on aikamme riesa. On tärkeää muistaa, ettet ole yksin asian kanssa.

2. Vaikka kiusaaja olisi kuinka epäkohtelias, kannattaa yrittäjän pysyä asialinjalla. Provosoitumista on syytä välttää.

3. Yrityksellä ei rikosoikeudellisessa mielessä ole kunniaa, mutta yrittäjällä on. Jos kiusaaminen menee kovin henkilökohtaiselle tasolle, kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistö saattaa täyttyä.

Juttua muokattu 10.11. klo 15.28. Lisätty Jäntin sitaattiin kiusaamisen muotoja ja kirjoittelun sisältöä: levitetään valheellista ja väärää tietoa.

Elina Hakola