Yrittäjä kertoo kiusaamisesta
Essi Jäntti pitää mahdollisena, että hän tekee uuden rikosilmoituksen.
24.8.2022 klo 08:29
Uutinen

Hevostilan yrittäjä ihmettelee, miksi yritystä saa kiusata ilman poliisin puuttumista asiaan: ”Voi aiheuttaa todella paljon vahinkoa”

Kiusaaminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia yrittäjälle ja yrityksen toiminnalle. Tämän tietää vaasalainen Essi Jäntti, jonka hevostilaa kohtaan on suunnattu kiusantekoa jo useamman vuoden ajan.

Kerroimme Jäntin pitkään jatkuneesta kiusaamiskokemuksesta vuoden 2021 syksyllä. Jäntin Vaasassa toimiva Finnbyn talli on ollut nettikiusaamisen kohteena yrityksen perustamisesta vuodesta 2018 lähtien.

Jäntti teki kiusaamisesta rikosilmoituksen poliisille. Rikosnimikkeenä oli kunnianloukkaus. Pian kuitenkin selvisi, ettei tutkinta voi edetä.

– Poliisista kerrottiin, ettei lain mukaan yrityksen kunniaa voi loukata. Jos tekisin uuden rikosilmoituksen, se pitäisi tehdä henkilönä eikä yrityksenä. Mielestäni on väärin, jos yrityksestä saa keksiä perättömiä valheita ja toimintaa saa vahingoittaa. Sillä voidaan aiheuttaa todella paljon vahinkoa.

Kesän kynnyksellä hevosaiheisella keskustelufoorumilla julkaistiin loukkaava kirjoitus, jonka ylläpito kuitenkin poisti nopeasti.

Jäntti on tämän jälkeen harkinnut uuden rikosilmoituksen tekemistä yksityishenkilönä. Kesän kynnyksellä hevosaiheisella keskustelufoorumilla julkaistiin loukkaava kirjoitus, jonka ylläpito kuitenkin poisti nopeasti.

– Kirjoituksessa haukuttiin minua ja talliani siitä, etten olisi kykeneväinen hevosten pitämiseen tai ylipäätään yrittäjänä toimimiseen, Jäntti kertoo. Aikaisemmista loukkaavista kirjoituksista osa on edelleen löydettävissä internetistä.

Kiusaaminen on ollut myös perättömien eläinsuojeluilmoitusten tekoa. Tämä ei ole Jäntin mukaan loppunut. Haastattelupäivänä valvontaeläinlääkäri soitti Jäntille ja kertoi, että aiheettomia ja valheellisia ilmoituksia on tullut vuoden aikana useita.

– Valvontaeläinlääkäri kuitenkin tietää, että meillä on kaikki asiat hyvin ja eläimet erinomaisessa hoidossa, yrittäjä kertoo.

Henkinen jaksaminen parantunut

Jäntin pyörittämän hevostallin toiminta perustuu hevosten hyinvointiin. Toiminnan periaatteena on se, että hevoset elävät lajille tyypillisesti. Eläimiä ei esimerkiksi pidetä karsinoissa vaan ne saavat liikkua vapaasti. Asiakastoiminta keskittyy pienryhmiin ja yksityistunteihin. Jäntti vetää myös kuntouttavia hevostunteja ja tarjoaa vammaisratsastusta.

– Yksi loukkaavimmista kirjoituksista oli se, missä puututtiin erityisryhmien palveluihin. Olen itse toiminut ADHD-liitossa ja kirjoittanut kaksi kirjaa aiheesta, joten se koskettaa minua erityisesti.

Jäntillä ei ole täyttä varmuutta kiusaajasta, sillä suurin osa kirjoituksista on tehty nimettömänä. Osa viesteistä on tullut hänelle viesteinä lähettäjän omalla nimellä. Näihin viesteihin Jäntti ei ole vastannut. Tällä hetkellä asia on loppuunkäsitelty.

– Kun tein rikosilmoituksen viime vuonna ja asia oli esillä mediassa, uusia loukkaavia kirjoituksia ei enää tullut ennen viime kevättä. Vaikka ilmoitukseni jätettiin käsittelemättä poliisissa, koin kuitenkin, että sillä oli iso merkitys asian kannalta. Henkinen jaksamiseni on parantunut, kun kiusaaminen on vähentynyt. Viime vuonna asiat tulivat uniin ja olivat paljon mielessä, nyt eivät enää juurikaan.

Asiantuntija: Osa kannattaa jättää huomiotta

Mieli ry:n asiantuntijan mukaan yrittäjän pitäisi kaikin tavoin pyrkiä viestimään, että kyseessä on toimintaa hankaloittava kiusaaminen.

– Aina kiusaaja ei välttämättä ymmärrä, että vastapuoli kokee käyttäytymisen kiusaamiseksi. On hyvä kertoa, että toiminta on epätoivottavaa ja että tekijä kokee sen kiellettynä ja selvästi kiusaamisena. Pidän tärkeänä viestimistä siitä, että yrittäjä kokee asian kuormittavana, työelämän mielenterveysyksikön asiantuntija Saija Koskensalmi sanoo.

Yrittäjän kohdalla kiusaamiseen voi olla vaikeampi tarttua kuin työpaikalla, jossa työnantajalla on velvollisuus selvittää asia.

Koskensalmi opastaa vastaavassa tilanteessa olevaa yrittäjää pysähtymään ja miettimään omaa hyvinvointiaan.

– Kiusaamistilanteessa voisi olla hyvä jättää jotkin asiat kokonaan huomiotta niin, ettei lähde liikaa kommentoimaan esimerkiksi somekeskusteluja. Voi esimerkiksi pyrkiä olemaan reagoimatta ja pitää omat rajansa. Jos jokaiseen viestiin kommentoi, se voi olla loputon suo. Jos kiusaaja saa palautetta, hän voi innostua entisestään ja jatkaa.

Vaikeassa tilanteessa olevan yrittäjän ei kannata unohtaa myöskään ammattimaista keskusteluapua.

– Liikaa ei pidä jäädä yksin. Työterveyshuoltokin voi jossain tilanteessa auttaa. Pysähtyminen ja oman tilanteen analysointi voi tehdä hyvää. Pitää muistaa, että elämässä tulee meille kaikille eteen haastavia hetkiä, joihin emme voi itse vaikuttaa. Silloin ulkopuolisen ihmisen näkemys voi auttaa.

Pauli Reinikainen