YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
8.5.2025 klo 09:44
Uutinen

HS: Uuden tki-vähennyksen haku tuonutkin yrityksille veronkorotuksia – ”Vieläkö joku ihmettelee, miksi ei kiinnosta”

Tämä teksti on konekäännetty.

Vuonna 2023 voimaan tulleen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (tki) verovähennyksen hakeminen on osoittautunut ongelmalliseksi.

Ohjelmistoyrittäjät kertovat Helsingin Sanomissa, kuinka verovähennyksen hakeminen onkin lopulta kääntynyt veronkorotukseksi.

– Vähennys on 10 000 euron pitkävetolappu, jonka yrittäjä voi pistää verottajalle, Lyyti-ohjelmistoyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Petri Hollmén sanoo Helsingin Sanomille.

Lyyti haki HS:n mukaan tki-vähennystä tuotekehitysprojektiin liittyen. Verottaja ei kuitenkaan vähennystä kelpuuttanut, vaan lätkäisi sen sijaan 10 000 euron veronkorotuksen ja lähes 5 000 euron viivästyskoron. Tapauksesta on valitusprosessi edelleen kesken, ja rahaa on mennyt asian selvittämisen juristikuluihin.

HS nostaa esille myös muita vastaavia tapauksia, ja lehden mukaan yrityksille on määrätty 7 500–20 000 euron veronkorotuksia.

Yrittäjät: ”Täysin kestämätön tilanne”

Suomen Yrittäjien johtava ekonomisti Petri Malinen hämmästelee tki-vähennyksen hankalaa hakuprosessia ja verottajan toimintaa.

– Vieläkö joku ihmettelee, miksi tki-vähennys ei kiinnosta yrityksiä, Malinen kysyy.

– Suomen kasvun ja kilpailukyvyn kannalta on valitettavaa, että tki-toiminnan verokannustin on kääntynyt itseään vastaan.

Malisen mukaan lainsäädäntöä on korjattava pikaisesti, jos tki-toimintaa halutaan lisätä verokannustimella. 

Vähennyksen hakemisen monimutkaisuutta kuvaa se, että pelkkä Verohallinnon ohjeistus vähennyksen hakemiseen on 75 sivua pitkä, ja lisäksi prosessissa käytetään OECD:n lähes 400-sivuista käsikirjaa.

– On täysin kestämätön tilanne, että vahvasti tki-toimintaa tekevät pk-yritykset eivät yhdessä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssakaan kykene tunnistamaan lainsäädännön vaatimuksia, Malinen sanoo.

Lyytin Petri Hollmén sanoo Helsingin Sanomille, että verovähennyksen hyväksyminen on ”täysin yhden tai kahden verovirkailijan tekemää mielivaltaista tulkintaa”.

– Vähennyksen kriteerit ovat epäselvät, ja jos yrittäjänä tulkitset niitä väärin, sinulle määrätään 10 000 euron veronkorotus, Hollmén sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus