22.5.2017 klo 15:06
Uutinen

Huijari esiintyy investointipankkina – ”Vapautamme 4,5 miljoonaa euroa eduksenne”

Euroopan investointipankin nimissä esiintyvä toimija lupaa sähköpostissa yrityksille isoa rahoitusta Euroopan sosiaalirahaston perusteilla.

Useat suomalaiset yrittäjät ovat saaneet epäilyttävän houkuttelevia rahoitustarjouksia Euroopan investointipankin (EIB) edustajana esiintyvältä toimijalta viikonlopun aikana.

EIB:n Suomen konttori tyrmää sähköpostitse yrittäjiä lähestyvän toimijan huijariksi. EIB pahoittelee asiaa ja ryhtyy tutkimaan tapausta.

Yrittäjille jaetaan ”käyttämättä jääneitä varoja”

José Álvareziksi itsensä esittelevä viestittäjä kertoo, että Euroopan investointipankki tarjoaa viestin vastaanottavalle yritykselle 4,5 miljoonaa euroa ”osana käyttämättä jääneitä varoja”.

Teksti on lähes virheetöntä suomea.

Todellisuudessa EIB antaa lainoja, eikä se käytä Euroopan talousarvioon kuuluvia varoja.

Viesti kuvailee myös tarkkaan ESR:n hyvää tarkoittavaa toimintaa työllisyyden tukijana sekä taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistäjänä.

Ilmoittaja pyytää vastaanottajaa varmistamaan, että tämä on vastaanottanut yritykselle lähetetyt asiakirjat ja ottamaan yhteyttä Euroopan investointipankin Espanjan konttoriin.

Alla on José Álvarezin allekirjoitus, yksikön postiosoite ja puhelinnumero.

Investointipankki: ”Täyttä huijausta”

Huijausviesti on taitavasti laadittu, myöntää investointipankin Helsingin toimisto ja pahoittelee tapahtunutta.

– Sähköpostiosoitteessa on hämäävästi meidän nimi, mutta osoite on väärä. Meillä ei ole tämän asian kanssa tekemistä, se on täyttä huijausta, kertoo Sanna Timlin EIB Helsinki officelta.

Kun Timlin sai viestejä haltuunsa, hän kertoo hämmästyneensä sen todentuntuisuutta. Todellinen laita valkeni kuitenkin pian.

– Se voisi olla oikea teksti. Tosin rahasummat, pyynnöt avata online-pankkitili ja lähettää yhteystietoja Madridin pankkiin kuulostavat erikoisilta.

Kirjeessä mainittua pankkia ei ole

Timlinin mukaan kirjeessä mainittua Madridin rahansiirtoyksikköä ei ole olemassakaan.

– Yhteydenotot pankistamme eivät tule näin, eikä ketään pyydetä lähettämään yhteystietoja, Timlin painottaa.

– Olemme saaneet tästä yrittäjiltä yhteydenottoja viikonlopun aikana. Olemme olleet yhteydessä pääkonttoriin ja siellä security-yksikkö selvittää asiaa.

Timlin kehottaa olemaan vastaamatta viesteihin millään tavalla.

Juhani Ojalehto

toimitus@yrittajat.fi