7.12.2020 klo 10:47
Uutinen

Huolien keskellä toivoa

Syksyn aikana yritysten yleistilanne on hieman parantunut. Pieni korjausliike sai vahvan kolauksen uusien rajoituksien iskiessä päälle. Vaikea tilanne huolettaa ja odotukset joulun alla ovat kahtiajakoiset; pelko ja toivo ovat adventin seuralaiset

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi marraskuisen Yrittäjägallupin tuloksista, että puolet yrityksistä olisi menettänyt myyntiä merkittävästi ja moni pelkäsi yrityksensä kaatuvan. – Lopettamista pohtii 9 prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee 4 prosenttia yrityksistä. Joka kymmenes tarvitsee lykkäyksiä maksuihin ja veroihin. Nämä ovat isoja yritysmääriä, Pentikäinen tarkensi.

Kaupoissa valoa

Huolten ja pelkojen keskeltä puskee myös myönteisiä uutisia. Jo ennen marraskuun lopun alennusmyyntejä ja joulukaupan todellista käynnistymistä, vähittäiskauppa oli niitä harvoja toimialoja, joilla toiminta oli lähes normaalia. Kaupan alalla joka viides yritys on pystynyt jopa nostamaan myyntiään, kun ihmiset ovat uskaltautuneet ostoksille. Yrittäjäjärjestön viesti kuluttajille onkin, että asiakkuus on parasta yritysten auttamista.

– Ostaminen paikalliselta yritykseltä on elinvoimateko, joka tekee mahdolliseksi lähipalveluiden säilymisen. Tämä ei ole mitenkään itsestään selvää, edes kaupunkialueella, muistuttaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Toinen positiivinen uutinen tulee työllisyydestä. Yrittäjägallupin vastausten perusteella yritykset pyrkivät pitämään työntekijät töissä tiukasta tilanteesta huolimatta.

– Kanta-Hämeessä työttömyys väheni hieman lokakuussa. Perinteiseen tapaan matalimmat lukemat löytyivät eteläisestä Hämeestä. Lopella työttömyys tippui jo alle kuuden prosentin ja Hausjärvelläkin toivottavasti tuo luku kohta alitetaan, Haukka kertoo.

Kaikkiaan 22 prosenttia yrityksistä on joutunut lomauttamaan työntekijöitään. Tilanne ei ole syksyn aikana parantunut. Lomautuksia on eniten 5–9 työtekijän yrityksissä ja teollisuudessa.

Jäsenkontaktointia tehostettu

Hämeen Yrittäjät on kesän ja syksyn aikana kontaktoinut lähes tuhat yritystä. Puhelinkeskusteluissa on käyty läpi yrityksen tilannetta ja etsitty myös mahdollisia keinoja auttaa arjessa selviämisestä.

– Korona muuttaa monen yrittäjän toimintaa. Tähän meidän pitää reagoida yrittäjäjärjestössäkin. Olemme uudistaneet toimintatapojamme ja työntekijöiden toimenkuvia. Nyt pääsemme osallistumaan paremmin yrittäjän arkeen ja tarjoamaan hyödyllisiä ratkaisuja, Haukka kertoo.

– Emme jätä yrittäjää yksin, vaan avaamme solmut yhdessä. Myös verkostot ovat tärkeitä. Siksi kannustamme yrittäjiä jakamaan näkemyksiään ja kokemuksiaan myös toistensa kanssa. Yrittäjäjärjestö on toimiva alusta siihen.

Julkaistu Aamupostin Yrittäjäkalenterissa 3.12.2020