Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.9.2019 klo 14:27
Uutinen

”Huono äiti ja huono yrittäjä” – Yrittäjä ryhtyy vauvahoitajaksi yrittäjille

Vauva-aika on ihanaa, mutta yrittäjän täytyy miettiä, miten vauva ja yritys kulkevat rinnakkain. Erika Broder toteuttaa unelmansa vauvojen kanssa työskentelystä ryhtymällä yrittäjien vauvojenhoitajaksi.

Erika Broder rakastaa vauvoja, kukapa ei. Broder aikoo kuitenkin tehdä vauvojenhoitamisesta päivätyön itselleen, kun hän kahden viikon kuluttua jättää päivätyönsä Helsingin kaupungin sosiaaliohjaajana.

– Päivätyössäni asiakas on usein lapsen vanhempi. Minun intohimoni on työskennellä vauvojen ja vauvaperheiden kanssa. Palkkatyössä ei ole ollut avoinna sellaista työpaikkaa, jossa voisin haavettani toteuttaa, joten ryhdyn toiminimiyrittäjäksi, Broder kertoo.

Broder on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja ja sosionomi. Hän on toiminut vauvahoitajana Keski-Suomen Ensi- ja Turvakodissa ja sekä Helsingin kaupungilla sosiaaliohjaajana vauva- ja taaperoperheille. Lisäksi hän on Maailman terveysjärjestön sertifioima imetysohjaaja ja valmistumassa Kiikku-vauvaperhetyöntekijäksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Yrittäjänä hän pääsee käyttämään osaamistaan laajemmin.

Vauvapalvelut harvassa

Yritystoimintaansa varten Broder on selvitellyt perheiden tarpeita ja ottanut kohderyhmäkseen juurikin yrittäjät. Broderin tulokulma on se, että joskus yrittäjälle voi olla halvempaa palkata pariksi tunniksi vauvalle hoitaja, kuin itselleen sijainen.

Esimerkiksi yrittäjän liiketoiminta voi olla riippuvainen yrittäjän osaamisesta. Joskus voi olla helpompaa käydä pari kertaa viikossa tekemässä muutama tunti töitä, kuin siirtää niitä muualle. Vanhempi voi myös nauttia aikuisseuran tai työn tekemisen tarjoamasta vaihtelusta. Vauva-arjen ja työn yhdistäminen voi kuitenkin olla hankalaa.

– Lähipiirissäni on yrittäjäperheitä, joista olen kuullut kommenttia, että ’olen huono mutsi ja huono yrittäjä’. Totesin, että lastenhoitopalvelua on, mutta vauva-aikaan palveluita on tarjolla vähän. Kuitenkin esimerkiksi juuri Helsingissä työelämä on aika monimuotoista. Siksi ajattelin, että täällä palvelulle voisi olla kysyntää, Broder sanoo.

Broder pitää vauvan ensimmäistä vuotta upeimpana ja tärkeimpänä aikana ihmisen elämässä. Yrittäjä voi nauttia vauvan ensimmäisestä vuodesta enemmän ja mahdollisesti pidempään, kun sekä työt että vauva ovat hoidossa.

Suomessa ei ole kovin tavallista, että hoitaja tulee perheen kotiin, vaan lapsi menee hoitoon tai vanhemmat hoitavat lasta kotona. Broderin kysellessä ja tutkiessa asiaa, juuri kotiin tulevaa hoitajaa kaivattiin.

– Vauvan hoitaminen täytyy tehdä helpoksi. Hoitajan täytyy olla koko perheen tuttuja turvallinen henkilö. En näe itseäni vain vauvan hoitajana vaan vauvaperhetyöntekijänä, Broder sanoo.

Uutena yrittäjä opeteltavaa

Yrittäminen on Broderille uutta ja vaatii paljon opettelua. Into työhön ja oman vision toteuttamiseen on kova. Hänellä ei vielä ole omaa perhettä, mikä osaltaan mahdollistaa yritystoiminnan tässä muodossa.

– Tässä palvelussa riskit ovat aika pienet. Jos palvelu ei lennäkään, palkkatöihin luulisi pääsevän tällä alalla takaisin, Broder sanoo.

Yrityksen toiminta on kiinni Broderin omasta työstä. Toiminnan kasvattamisessa täytyy olla tarkka.

– Nyt unelmani on elättää itseni tällä työllä. Jos kysyntä kasvaa, ajatus työkavereista ei ole mahdoton, mutta en halua, että tästä tulisi kasvotonta liukuhihnatoimintaa. Hoitajan täytyy olla perheelle tuttu ja turvallinen. Rekrytoinnissa täytyisi olla hyvin tarkka, että tekijät ovat varmasti hyviä tyyppejä, Broder miettii.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi