Koskenpään Huopatehtaan toimitusjohtaja Emilia Koikkalainen joutuu miettimään keinoja energian säästämiseen. (Kuva: Anne Lius-Liimatainen.)

Huopatehtaalle voi kehkeytyä talvella jopa 70 000 euron sähkölasku – ”Varmaa on, ettemme tee töitä mukavuuslämmössä emmekä läpi talven”

Jämsäläinen Koskenpään Huopatehdas saattaa pysäyttää tuotantonsa talvikuukausina mittavan sähkölaskun takia. Lämmitettävänä on kaksi valtavaa kiinteistöä.

Sähkön korkea hinta on saanut jämsäläisen yrittäjän Emilia Koikkalaisen harkitsemaan tuotannon pysäyttämistä talvikuukausina.

– Tilanne on vakava. On epäselvää, kuinka paljon talvesta selviäminen vaatii kassasta rahaa. Varmaa on, ettemme tee töitä mukavuuslämmössä, emmekä läpi talven, oli kysyntää tai ei, hän sanoo.

Koikkalainen omistaa Jämsässä sijaitsevan perinteikkään Koskenpään Huopatehtaan, joka on perustettu vuonna 1922. Tehtaalla on kaksi isoa, lämmitettävää kiinteistöä, jotka syövät talvisin valtavasti energiaa. 

– Emme pääse mihinkään siitä, että meillä on valtava kiinteistömassa suhteessa toiminnan volyymiin, tehtaan toimitusjohtaja Koikkalainen sanoo.

Yksi kiinteistö on vuonna 1928 rakennettu, kaksikerroksinen, betonitiilistä rakennettu, 400-500-neliöinen tehdasrakennus. Rakennuksen huonekorkeus on yli neljä metriä. Toinen rakennus on 1970-luvun peltihalli.

– Olemme hakeneet säästöjä tehokkuuden kautta, ettemme lämmitä turhia tiloja. Vanhassa rakennuksessa vedämme ikkunat umpeen uretaanilevyllä. 

– Sattuneesta syystä meillä on huopamateriaalia jonkin verran. Teemme oviverhoja, joilla pyrimme pitämään kylmän ilman ulkopuolella. Tiivistämme sen, minkä voimme, Koikkalainen kertoo.

Lasku jopa 70 000 euroa

Kiinteistöjen lämmitysjärjestelmä on ilmavesilämpöpumppu ja vesikiertoinen patterijärjestelmä. Vanhemman kiinteistön toimisto aiotaan pitää kylmänä. Koikkalainen kertoo, että toimistotyöt tehdään hallin konttorikopissa. Lisäksi tehtaan neljän työntekijän kanssa on keskusteltu siitä, missä lämpötilassa he vielä pystyvät työskentelemään.

Radikaalein säästötoimi on tauko tuotannossa. Jos tammi-helmikuussa on kovia pakkasia, työntekijöitä voidaan joutua lomauttamaan, vaikka neljän henkilön lomautuksella säästöt jäävät pieniksi. Pakkasista riippuu, milloin ja kuinka kauan tehdas on suljettuna.

– Katsotaan, toteutuuko se täysien viikkojen sulkuna, vai teemmekö töitä esimerkiksi tiistaista torstaihin.

Koikkalainen on laskenut, että sähkön hinnan nousu tietäisi pahimmillaan jopa 70 000 euron laskua muutamalta kuukaudelta. Hän on tehnyt laskelmat sen mukaan, maksaisiko sähkö 25 senttiä tai 50 senttiä kilowattitunnilta.

– Marras-maaliskuussa 50 sentin mukaan, edellisvuoden lukemien perusteella laskettuna, energia maksaisi 55 000 euroa. Siihen tulevat tietysti verot päälle.

Koskenpään Huopatehdas on materiaalitukkutoimittaja, joka toimittaa asiakkailleen erilaisia huopia ja huopakappaleita.

Talvella hiljaista

Koskenpään Huopatehdas on vanha perheyritys. Koikkalainen ei ole perustajasukua, mutta on ostanut tehtaan liiketoiminnan isältään Matti Koikkalaiselta. Tehdas on materiaalitukkutoimittaja, joka toimittaa asiakkailleen erilaisia huopia ja huopakappaleita. Pääasiakaskunta on teollisuudessa, jonka ohella palvellaan myös projektikalustamisen asiakkuuksia sekä käsityöläisiä. Lisäksi tehtaalla on omassa tuotannossaan huokoinen polypropeenihirsitiiviste talonvalmistajille.

Onni onnettomuudessa on, että tammi-helmikuu on muutenkin kysynnän kannalta hiljaista aikaa. 

– Totta kai tuotannon pysäyttäminen vaikuttaa kassavirtaan, mutta pitää arvioida, miten pysäytys toteutetaan, ja mikä tilauskuorma on. Talvella pystymme järjestelmään tilauksia niin, ettei pahoja viiveitä tule, Koikkalainen sanoo.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Kaisu Puranen