YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hyvä hallintotapa houkutteli perheyrityksen johtajaksi
Yli 200 henkilöä rakennusalalla työllistävän Arkta-konsernin toimitusjohtaja Maarit Sääksi kertoo päätyneensä nykyiseen rooliinsa, koska hän oli vakuuttunut yrityksen hyvästä hallinnosta ja modernista toimintatavasta. Arkta on perheyhtiö, joka on rakentanut kasvukeskuksissa jo 35 vuoden ajan.
Työmaalta konsernin johtoon
Maarit Sääksen ura rakennusalalla alkoi 90-luvun alussa, jolloin hän valmistui teknillisestä koulusta rakennusinsinööriksi ja päätyi YIT:lle töihin.
– Siellä olikin pitkä ura, jonka aikana sain tehdä kaikennäköistä. Se oli todella antoisaa. Kävin myös kaikenlaisia perinteisiä koulutuksia, kuten työmaainsinööri, projektipäällikkö ja muistan suorittaneeni myös ykkösluokan betonijohtajan pätevyyden, Maarit kertoo.
Diplomi-insinööriksi Maarit kouluttautui nelikymppisenä, kun perheen lapsista oli kasvanut teini-ikäisiä.
– Mieheni on aina ollut kansainvälisellä alalla töissä, ja hänellä on ollut paljon matkapäiviä. Minulla oli työtehtävien lisäksi vastuullani myös perhetehtävien johtaminen ja hoitaminen. Perinteisesti naisilla ura nousee enemmän neljänkymmenen jälkeen, kun miehillä vastaava urakehitys on kolmenkymmenen tienoilla, koska perinteisesti naiset synnyttävät ja saavat hoitaa perheen alkuvaiheessa, Maarit toteaa.
Suhdanteet koettelevat perheyritystä
Rakennusala on aina ollut suhdanneherkkää.
– Kun menin teknilliseen kouluun vuonna 1989, ilmoitustaulut olivat täynnä työpaikkailmoituksia, mutta kun valmistuimme 1993, ei tauluilla ollut mitään pariin vuoteen. Itse onneksi pääsin heti töihin, Maarit toteaa.
Tilanne on Maaritin mukaan verrattavissa tähän päivään. Rakennusalaa ovat koetelleet viime vuosina korona, materiaalihintojen kymmenien prosenttien nousu ja Ukrainan sota, joka aiheutti haasteita toimitusketjuihin. Alan näkymiä on synkistänyt myös jatkuva korkojen nousu vuoden 2022–2023 aikana, mikä on yhdessä vallitsevan maailmantilanteen kanssa heikentänyt erityisesti kuluttajien uskoa tulevaan.
Arkta-konserniin kuuluu kuusi tytäryhtiötä, joista yksi keskittyy betonielementteihin, kaksi julkitilojen uudis- ja korjausrakentamiseen ja kolme asuntotuotantoon. Erityisesti julkisen puolen rakentaminen on tällä hetkellä yksi konsernin vahvimmista tukijaloista, koska julkisissa rakennuksissa on paljon korjausvelkaa.
– Tällä hetkellä asuntorakentamisessa on monia haasteita kuten esimerkiksi rahoitushaasteet, uuden hallituksen kaavailemat tuetun asumisen uudistukset sekä verotus. Teemme paljon yhteistyötä yritysasiakkaidemme kanssa löytääksemme ratkaisuja asuntotuotannon edistämiseksi vastaamaan tulevia asuntojen kysyntätarpeita, Maarit kertoo.
Tulevaisuuden potentiaalia kasvukeskuksista
Arktan rakennushankkeet keskittyvät kasvukeskuksiin, joissa Arktalla on valmiiden palveluiden ja liikenneyhteyksien varrella tontteja ja maa-alueita pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Näille on käynnissä yritysasiakkaidemme kanssa erilaisia asuinkohteita. Maaritin mukaan tämä luo valoisampia tulevaisuuden näkymiä, sillä asuntojen tarve kasvaa koko ajan.
– Nyt on povattu, että vuonna 2024 asuntojen hinnat voivat jopa nousta näillä alueilla. Tällä hetkellä valmistuneita ja rakenteilla olevia asuntoja menee kaupaksi hiljakseen, mutta siitä huolimatta ihmiset muuttavat, uusia asuntoja ei valmistu ja suurin osa käynnissä olevista hankkeista päättyy vuoden vaihteessa ja ensi vuoden kesällä. Jos hankkeita ei aloiteta tänä vuonna, seuraavat kuluttajille suunnatut uudiskohteet valmistuvat vasta parin kolmen vuoden kuluttua. Samaan aikaan monta tuhatta ihmistä muuttaa esimerkiksi Tampereelle ja asuntojenkin hinnat nousevat. Uskon, että on tulossa mielenkiintoisia aikoja, Maarit sanoo.
Rakennusalan haasteista huolimatta Arktassa katsotaan tulevaisuuteen.
– Tiettyjä asioita pitää tehdä lyhyellä tähtäimellä, mutta samaan aikaan ei saa unohtaa pitkän aikavälin strategiaa, jotta olemme luoneet uutta silloin kun sen aika tulee, Maarit päättää.
Teksti: Elli-Noora Nieminen
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.11.2023