25.8.2017 klo 14:00
Uutinen

Hyvästit kohtuuttomille sähkönsiirtokorotuksille: Yrittäjältä kovaa kritiikkiä Carunan hinnoille

Suomen Yrittäjät oli vaikuttamassa syyskuun alusta voimaan astuvaan lakimuutokseen, joka rajoittaa kohtuuttomia sähkönsiirtomaksujen korotuksia.

Sähkömarkkinalain uusi, syyskuun 1. päivä voimaan astuva säännös rajoittaa sähkön siirto- ja jakelumaksujen kohtuuttomia korotuksia. Maksuihin tulee vuotuinen 15 prosentin korotuskatto.

Uudistus rajoittaa sähköyhtiöiden mahdollisuuksia hinnankorotuksiin. Taustalla on puolitoista vuotta sitten paljon suuttumusta herättänyt Carunan hinnankorotus, joka poiki runsaasti yhteydenottoja Suomen Yrittäjiin. Monella Carunan yritysasiakkaalla ei ollut tuolloin muuta mahdollisuutta kuin sopeutua uusiin hintoihin. Myöhemmin kuluttaja-asiamies kohtuullisti hinnankorotuksia Carunan kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

– Tuolloin heräsi halu rajoittaa kohtuuttomia hinnankorotuksia. Nyt lakimuutos koskee myös yrityksiä, ei vain yksityisasiakkaita, Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

Uusi korotuskatto ei oikeuta toistuviin 15 prosentin korotuksiin. Säännöksen tavoitteena on poistaa mahdollisuus aiemmin nähtyihin ylilyönteihin. Verkkoyhtiöiden tuottoja valvoo jatkossakin Energiavirasto, joka voi puuttua rikkomuksiin.

Yrittäjä: Sääntelyä tarvitaan

– Tämä on hyvä uudistus. Sitä ihmettelen edelleen, että miksi sähköverollakin on alv. Eli verolla on vero, Taattisten tilan yrittäjä Karin Aaltonen sanoo.

Aaltonen on pitänyt tarkasti kirjaa yrityksen sähkökuluista ja tuntee hyvin Carunan käytännöt.

– Caruna ottaa maksun sähkön siirtämisestä ja lisäksi sulakekoon mukaisesta mittarista. Meillä on 100 ampeerin sulakkeet, jolloin arvonlisäveroton kuukausimaksu on 46,10 euroa. Siihen päälle tulee minimissään 40 kilowatin mukainen tehomaksu. Meillä veroton hinta siitä on 190,80 euroa kuukaudessa.

Aaltonen on laskenut, että pienempään ampeerilukuun siirtyminen ei pudota kustannuksia juuri lainkaan.
– Caruna on varmistanut, että asiakas maksaa silti suurin piirtein saman hinnan.

Tällä hetkellä Taattisten tila maksaa sähköstä 200-250 euroa ja sähkön siirtämisestä yli 600 euroa kuukaudessa.

– Kyllä tässä pitäisi jonkinlainen sääntely olla, ettei hinnat mene ihan kohtuuttomuuksiin. Olisi hyvä, jos sähkövero olisi toisenlainen maatalous- ja teollisuusyrityksillä, jolla on paljon kulutusta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi