Ilmalämpöpumpun asennus
Yrittäjä antaa vinkin ilmalämpöpumpun käytöstä vapaa-ajan asunnon omistajalle. Kuva: Getty Images
20.1.2023 klo 08:02
Uutinen

Ilmalämpöpumppu on luotettava laite, mutta alan ammattilaisella on tärkeä neuvo mökin omistajalle: ”Älä missään nimessä sammuta”

Pitkään alalla toiminut yrittäjä kertoo, miten käyttämättömänä ollut pumppu pitää herätellä. Talvella lämpöpumpun sammuttaminen ei yleensä kannata.

Lämpöpumppujen kysynnän kasvu Suomessa jatkuu. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna yli 50 prosenttia. Vuonna 2022 myytiin peräti 196 000 lämpöpumppua. 

Ilmalämpöpumppujen kysyntä ei osoita hiipumisen merkkejä. Laitteet menivät kuumille kiville jo ennen energiakriisiä. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen nousseet kustannukset ja etenkin kallistunut sähkö on buustannut lämpöpumppujen kysyntää entisestään.

– Joka päivä asennetaan. Sellaistahan tämä on ollut jo vuosikaudet, Pirkanmaalla toimivan Kylmä- ja Kuumalaitehuolto Matikka Oy:n yrittäjä Veijo Matikka tiivistää.

Hän on toiminut alalla noin 30 vuotta.

Muuttunut ei ole sekään, että alalla on edelleen huutava pula ammattitaitoisista asentajista.

– Sanoisin, että pulaa on ollut etenkin kylmä- ja lämpölaitehuoltajista viimeiset 15 vuotta.

Matikka itse ei ole enää pitkään aikaan ehtinyt asentamaan laitteita, sillä kaikki aika menee myyntitöissä ja huoltojen suunnittelussa. Hänen yrityksessään on kymmenen henkilön tiimi, joka vastaa hallinnosta, huolloista ja laiteasennuksista.

Osaajia pirkanmaalaisyritys on onnistunut saamaan rekrytointifirmojen ja tuttujen kontaktien kautta.

– Meille parasta on ottaa henkilö yrityksen työntekijäksi sen jälkeen, kun hän on ollut ensin puolen vuoden ajan rekrytointifirman listoilla. Olemme kouluttaneet ihmistä myös oppisopimuksella, Matikka kertoo.

Työntekijältä vaaditaan kylmälaiteasentajan pätevyys sekä muut tarvittavat luvat ilmalämpöpumppujen asentamiseen.

Takuuaika kertoo osaltaan laadusta

Ilmalämpöpumput ovat kehittyneet Matikan mukaan pienin askelin. Mitään mullistavaa alalla ei ole tapahtunut. 

– Toki uudet mallit ovat aina jonkin verran tehokkaampia ja niiden hyötysuhde on parempi. Itselläni oli sama pumppu 20 vuotta ja edelleen se puski ulos lämmintä ilmaa kovallakin pakkasella. Sulatusautomatiikalla ja elektroniikalla hyötysuhdetta on saatu jonkin verran paremmaksi uusissa laitteissa. Myös kompreesoritekniikka on kehittynyt. Eniten kehitys on mennyt eteenpäin ilmavesilämpöpumpuissa. Ne ovat jo todella kilpailukykyisiä maalämpöpumppuihin verrattuna, Matikka kertoo.

Laadukkaan pumpun erottaa yrittäjän mukaan muun muassa pidemmästä takuuajasta. Hinnasta voi yleensä päätellä laitteen laadun.

– Selvähän se on, että jos pumppu maksaa 600 euroa tai 1 600 euroa, eroa siinä on. Eurolla saa euron tavaran. Kalliimmassa pumpussa teho ja hyötysuhde ovat parempia.

Vinkki loma-asunnon omistajalle

Matikan mukaan ilmalämpöpumpun lämmityskykyyn voi luottaa melko huoletta.

– Jos talo on sähkölämmitteinen ja siihen asennetaan ilmalämpöpumppu, sähkölämmitystä ei kannata pitää kovin isolla teholla. Käytännössä kaikki muu lämmitys säädetään mahdollisimman pienelle ja lämmitetään enimmäkseen ilmalämpöpumpulla. Jos talossa on laattalattia, on sähkölämmitystä hyvä pitää hieman päällä, samoin kosteissa tiloissa.

– Jos talossa on öljyllä lämpenevät patterit, silloin pattereita on hyvä säätää pienelle ja  ilmalämpöpumpulla lämmitetään mahdollisimman paljon.

”Jos käytössä on laadukas laite, se tuottaa hyötysuhdetta vielä 30 asteen pakkasellakin.”

Veijo Matikka, yrittäjä

Matikan mukaan käyttäjän ei missään nimessä pidä sammuttaa pumppua talvipakkasilla.

– Jos käytössä on laadukas laite, se tuottaa hyötysuhdetta vielä 30 asteen pakkasellakin. Jos pumppu toimii apulämpölähteenä maalämpötalossa, pumpun sammuttamista voi harkita kovilla pakkasilla. Nollakeleillä hyötyä saadaan kuitenkin myös maalämpötalossa.

Jos talven aikana käydään pitkään kylmänä olleessa kesäasunnossa ja halutaan lämmittää se ilmalämpöpumpulla, Matikka kehottaa etenemään maltilla.

– Jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön tulee sähkö ja sen nesteet ovat pysyneet lämpöisinä, pumpun voi käynnistää heti. Jos pumppu on irrotettu kokonaan virrasta ja mökki on ollut kylmänä, olisi hyvä ensin lämmittää sisätilat noin kahdeksaan asteeseen. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sähköt pitää kytkeä päälle ja sen jälkeen virran pitää olla päällä 2–3 tunnin ajan ennen sisäyksikön käynnistämistä kaukosäätimestä, Matikka opastaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen