4.8.2017 klo 12:54
Uutinen

Ilmoitus julkisivuremontista tuli päivää ennen: Hevostarvikeyrittäjä sinnittelee rakennuspölyn ja hajuhaittojen keskellä

Lappeenrannassa toimivalle hevostarvikeyrittäjälle taloyhtiön julkisivuremontti on ottanut koville henkisesti ja fyysisesti. – Talouteni on romahtanut.

HorseCare Cornerin yrittäjä Taina Salmi harkitsee parhaillaan juristin palkkaamista. Hänen myymälänsä on ollut huputettuna huhtikuusta lähtien.

Remontin mukanaan tuomien ongelmien lisäksi Salmea harmittaa se, miten töiden aloittamisesta tiedotettiin.

– Liikkeeni työntekijälle toimitettiin tieto paperilappusella. En ollut silloin itse edes paikalla.

Tämä tapahtui päivää ennen varsinaisten rakennustöiden alkamista.

– Joku tuli vaan kertomaan, että tänään tai huomenna talo huputetaan ja näyteikkunat peitetään, Salmi ihmettelee.

Näillä näkymin remontti kestää syyskuun puoliväliin asti.

– Meillä on liikkeessä erityisen isot ja näyttävät näyteikkunat. Niiden takia vuokrasin tämän tilan. Nyt asiakkaaty eivät löydä meitä.

Salmi harmittelee etenkin sitä, että pitkän tauon jälkeen kasvanut Lappeenrannan venäläisturistien määrä ei näy hänen liikkeessään.

– Tässä samalla kadulla on iso Prisma, joka kerää bussilasteittain venäläisiä. Heistä vain pieni osa eksyy nyt liikkeeseeni. Jos olisin ehtinyt varautua, olisin voinut laittaa pystyyn esimerkiksi remonttimyyntikampanjan.

Materiaalivahinkoja ja sisäilmaongelmia

Salmi otti remontin alkamisen jälkeen yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään, joka tarjosi yrittäjälle 10 prosentin vuokranalennusta. Salmi ei tyytynyt alennuksen määrään ja sai neuvoteltua sitä hieman suuremmaksi.

– Olisimme joutuneet jo lopettamaan toiminnan, ellen olisi löytänyt vaihtoehtoisia myyntikanavia. Viereinen yrittäjä joutui lähtemään heti remontin alettua, koska hänen liiketoimintansa oli niin riippuvainen näyteikkunoista.

Salmen ongelmat eivät ole rajoittuneet pelkkään asiakaskatoon.

– Huputuksen yhteydessä jouduttiin sulkemaan liiketilan takaovi, jonka kautta tilaa on tuuletettu kesäisin. Nyt kun ovi on kiinni, ilmanlaatu on huonontunut niin ettei tiloissa voi työskennellä yhtäjaksoisesti muutamaa tuntia pidempään.

Julkisivun hiekkapuhalluksesta syntynyt märkä pintamateriaali on valunut tuuletusaukoista sisään liiketilaan ja aiheuttanut materiaalivahinkoja. Tiloissa on myös rakennuspölyä, joka on pilannut osan tekstiileistä.

– Kaiken lisäksi minulle on ilmoitettu, että vuokraa korotetaan remontin valmistuttua. En jaksa uskoa, että myyntini nousee niin, että se kattaa korotuksen.

– Talouteni on romahtanut, niin koville tämä on ottanut. Rahallisesti ja henkisesti.

Salmi neuvoo muita vastaavassa tilanteessa olevia yrittäjiä neuvottelemaan heti kättelyssä vuokranalennuksesta.

– Sen pitäisi olla merkittävä, ehkä 80 prosentin luokkaa. Pelkästä hajuhaitastakin pitäisi saada alennusta.

Isännöintiliitto: ”Sopimusrikkomus”

Suomen Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen pitää Lappeenrannan tapausta valitettavana.

– Paha mieli on täysin aiheellinen. Jos nämä tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on mielestäni sopimusrikkomus.

Saarisen mukaan vastaavista tilanteista on usein sovittu vuokranantajan ja vuokralaisen välisessä sopimuksessa.

– Remonttiin ryhtyvän taloyhtiön pitäisi aina tarkastaa voimassa olevat sopimukset ja niiden sisältö. Tässä tapauksessa remontin vaikutusarviointi on jäänyt tekemättä. Ennen remonttia pitäisi neuvotella mahdollisesta vuokranalennuksesta. Aina pitäisi olla varmuus siitä, että tieto remontin alkamisesta on mennyt yrittäjälle.

Näin sanoo laki

Laki liikehuoneiston vuokraamisesta määrittelee, milloin remontista on viimeistään ilmoitettava liikehuoneiston vuokralaiselle.

”Vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, jota ei voi vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Myös hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, joka ei aiheuta olennaista haittaa tai häiriötä vuokraoikeuden käyttämisessä, saadaan suorittaa edellyttäen, että vuokranantaja ilmoittaa siitä vuokralaiselle vähintään 14 päivää ennen työn aloittamista. Tässä momentissa tarkoitetuissa tapauksissa vuokralaisella ei ole oikeutta purkaa vuokrasopimusta.”

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi