12.4.2018 klo 11:39
Uutinen

Ilo kesti pienen hetken – sähköpyörien hankintatukea ei tulekaan

Liikenne- ja viestintäministeriö keskeyttää sähköpyörien hankintatuen valmistelun. Syynä on tukiesityksen saama vastustus.

Valtioneuvosto on juuri tiedottanut, että sähköpyörien hankintaan ei tulla myöntämään tukea tällä hallituskaudella.

Hallitus esitti sähköavusteisen polkupyörän hankintaan 400 euron suuruista tukea vuosille 2018–2021. Tuki olisi astunut voimaan 1. heinäkuuta tänä vuonna.

Sähköpyörien hankintatuki oli tarkoitus toteuttaa laajentamalla määräaikaista vähäpäästöisille autoille tarkoitettua hankintatukea niin, että se koskisi myös sähköpyöriä.

Valtioneuvoston periaatepäätös julkaistiin maaliskuussa. Uutinen sai jo monen innostumaan sähköpyörän hankkimisesta. Pyörämarkkinoilla se olisi aiheuttanut selkeän piristysruiskeen.

”Pyörät olisivat saattaneet loppua”

Sähköpyöriä myyvä Electrobike Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Jami Jokinen on lievästi harmissaan.

– Vähän ikävältä tuntuu, kun ensin uutisoidaan hirveästi ja porukka odottaa tukea ja sitten sitä ei tulekaan. Osa asiakkaista on lykännyt ostopäätöstä joten emme ole pystyneet tekemään kauppaa normaalisti.

Jokinen uskoo kuitenkin, ettei hankintatuen kaatuminen vaikuta merkittävästi myyntiin.

– Tuki olisi piristänyt selvästi kysyntää mutta kysyntä on ollut hyvä muutenkin. Kiinnostus sähköpyöriin on kovassa nousussa. Jos hankintatuki olisi tullut, pyörät olisivat saattaneet loppua kesken, hän sanoo.

Osasyynä hankintatuen kaatumiseen oli sen saama vastustus. Osa kauppiaista kritisoi esitystä, koska kiinteä 400 euron tuki olisi heidän mukaansa ohjannut kuluttajia halpojen markettipyörien ostoon.

– Nyt tuki torpattiin aika jyrkästi. Saa nähdä, tuleeko se vielä myöhemmin. Voi olla, ettei tuki saa kannatusta, jos se kohdistuu pelkkään sähköpyöräilyyn.

Kuva: Electrobike Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi