21.3.2019 klo 10:05
Uutinen

Investointitukea tarjolla hämäläisille maaseutuyrityksille

Lammilainen He-Vi Hasila Oy investoi maatilan toiminnan monipuolistamiseen.

Kanta- ja päijäthämäläisille mikro- ja pienyrityksille on tarjolla investointitukea EU:n maaseuturahastosta. Hämeen ELY-keskuksella on vuosille 2019 ja 2020 käytettävissä vielä noin 4,5 miljoonaa euroa maaseudun yritystukiin. Yksi investointitukea saaneista yrityksistä on Lammilla sijaitseva perheyritys He-Vi Hasila Oy, joka investoi perunan pesulinjastoon ja optiseen lajittelijaan.

Hämeessä maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea investointeihinsa maaseuturahastosta. Rahoitusta myöntää Hämeen ELY-keskus, jolla on vielä kahdelle vuodelle rahaa käytettävissä yritysten tukemiseen noin 4,5 miljoonaa euroa.

− Tukiprosentti on pääsääntöisesti 20 prosenttia, joten se on jo ihan tuntuva apu investoinneissa. Koska tukea ei tarvitse maksaa takaisin, se voi mahdollistaa vähän suuremman tai laadukkaamman investoinnin kuin mitä yritys oli alun perin ajatellut, Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Kari Palvaila kertoo.

Tällä ohjelmakaudella eli vuodesta 2014 lähtien maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta on saanut tukea noin 100 yritystä. Yksi näistä on Lammilla sijaitseva perunankuorimo He-Vi Hasila Oy, joka lähti 2000-luvun alussa jatkojalostamaan tilalla kasvavaa perunaa suurkeittiöiden tarpeeseen.

− Viimeisin investointimme tehtiin vuonna 2017, jolloin hankimme pesulinjaston sekä optisen perunan lajittelijan. Lisäksi rakensimme halliin lisätilaa sekä raaka-aineen vastaanottopaikan, He-Vi Hasilan yrittäjä Jyrki Hasila kertoo.

Maaseuturahaston tukea voikin saada investointeihin, jotka monipuolistavat ja lisäävät maaseudun elinkeinotoimintaa tai parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja kehittävät niiden kilpailukykyä. Kari Palvailan mukaan hankkeet voivat olla hyvinkin erilaisia.

− Pienimmät tuettavat hankkeet voivat olla 10.000 euron kone- tai laiteinvestointeja ja suurimmat jopa kahden miljoonan investointeja. Maaseutuohjelmasta on mahdollista hakea tukea myös yrityksen tuotannollisiin toimitiloihin ja niiden rakentamiseen ja laajentamiseen, Palvaila toteaa.

Kaikki lähti perunasta

He-Vi Hasilan juuret ovat maataloudessa ja perunan viljelyssä. Yritys perustettiin maatalouden ohelle tukemaan muuta toimintaa ja nyt asiakkaina ovat suurkeittiöt aina Helsingistä Hämeenlinnaan ja Lahteen saakka.

− Tuotevalikoimassamme on oikeastaan kaikkia vihanneksia ja hedelmiä, joita suurkeittiöt tarvitsevat. Oma tuotteemme on kuitenkin peruna sen eri muodoissa. Toimitamme perunaa esimerkiksi kuorittuna, viipaloituna ja suikaloituina ja se pakataan vakuumiin ilman säilöntäaineita, Jyrki Hasila kertoo.

He-Vi Hasila on vuosien mittaan käyttänyt ELY-keskuksen myöntämää investointitukea useammassa hankkeessa. Muun muassa pakkauskoneet ja kuorimalinjat on hankittu maaseuturahaston tuella ja halli rakennettiin vuonna 2007. Uusin investointi tuo helpotusta perunan lajitteluun, kun optinen lajittelija toimii ilman ihmissilmää. Pesulinjasto puolestaan helpottaa perunan esikäsittelyä.

− Meillä suuri osa investoinneista olisi varmaankin jäänyt tekemättä, jos emme olisi saaneet tukea. Investointipäätöstä helpottaa se, että tietää saavansa rahaa taustalle. Pitää kuitenkin muistaa, että laitteet pitää olla hankittuna jo ennen kuin tukirahan saa tilille, Jyrki Hasila toteaa.

Investointitukea käytettiin myös silloin, kun tilan yhteyteen perustettiin Myllyn kuppi & kakku -ravintola vuonna 2013. Tuolloin vilja-aitta muuttui ravintolaksi ja sikala keittiöksi.

− Suosittelen ehdottomasti hakemaan tukia, jos niille on tarvetta. Ainakin meillä ne ovat tehneet investointipäätöksistä luonnikkaampia, Jyrki Hasila summaa.

Hakuun tarjolla apua

Maaseuturahaston investointituen hakeminen tapahtuu sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Vaikka julkisen rahan haussa törmää myös byrokratiaan, on tähänkin saatavilla apua.

− Esimerkiksi ProAgrian HYMY-hankkeen yritysneuvojat antavat maksutta neuvoja ja auttavat hakuprosessissa. Lisäksi omalla alueella toimivien Leader-ryhmien sekä kehitysyhtiöiden asiantuntijat ovat käytettävissä rahoituksen hakuun liittyvissä kysymyksissä, Hämeen ELY-keskuksen Kari Palvaila kertoo.

Myös Jyrki Hasila kertoo turvautuneensa ProAgrian yritysneuvojien apuun hakuprosessissa.

− Asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti käyttää, jos siitä ei suoriudu itse tai siihen ei ole aikaa. Kaikkea ei kannata tehdä itse, kun apuakin on tarjolla, Hasila painottaa.

Miksi sitten yritysten kannattaisi hakea investointitukea juuri nyt? Kari Palvailan mukaan varsinkin rakennushankkeiden osalta kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska päätösten tekeminen edellyttää hankkeesta riippuen muun muassa lainvoimaisen rakennusluvan tai ympäristöluvan.

− Laajemmillekin rakennushankkeille jää kuitenkin mukavasti toteutusaikaa. Alustavasti on sanottu, että hankkeiden maksatusta tulee hakea viimeistään huhtikuun 2023 mennessä, Palvaila toteaa.

Toisaalta tulevan ohjelmakauden, vuosien 2021–2028 rahoituskehystä koskevia päätöksiä ennakoidaan saatavan aikaisintaan 2020 vuoden vaihteessa. Aikaistamalla investointeja yritys voi varmistaa rahoituksen myös vuoden 2021 investoinneille.