JÄSEN, VR ja Yrittäjät yhteistyöhön: Aktivoi -13 %:n jäsenetusi junamatkoista ennakkoon täältä.

Itä-Suomi ansaitsee enemmän – nyt tarvitaan rohkeita päätöksiä
Alue- ja kunnallisvaaleissa yrittäjäehdokkaat pärjäsivät hyvin, saimme kaikkiin kuntiin yrittäjätaustaisia valtuutettuja. Toivottavasti heidän lisääntynyt määrä luo kuntiin entistä paremman yrittäjyysilmapiirin. Paikalliset hankinnat ja kilpailutukset ovat merkittäviä monen yrittäjän liiketoiminnalle. Hyvinvointialueen hankinnat ovat mittakaavaltaan paljon suurempia, tarjouspyyntöjen rakenne ja koko luo edellytyksiä myös paikallisen toiminnan tarjouksiin. In-house yhtiöiden omistusoikeuden vähimmäisvaatimuksen nosto 10 %:iin avaa kilpailutukseen tuotteita ja palveluita, jotka ovat aikaisemmin menneet suorahankintana. Terve kilpailutilanne luo edellytyksen laadukkaaseen ja kustannustehokkaaseen hankintaan.
Yrittäjäbarometrien mukaan maakuntamme näkymät eteenpäin ovat heikommat verrattuna muuhun Suomeen. Olemme odottaneet Itä-Suomi ohjelman valmistuttua tekoja alueemme hyväksi. Alueelle suunnatut panostukset ovat jääneet pääosin Savon puolelle, esimerkiksi suuret infra hankkeet valtatie 5 ja Savon rata. Harri Bromanin nimitys erityisedustajaksi luo ainakin painetta Pohjois-Karjalan huomioimiseen tulevissa rahoituspäätöksissä. Mielestäni on korkea aika hallituksen huomioida myös maakuntamme elinkeinoelämää hyödyntävät investoinnit. Maakunnan edustajien on pidettävä jatkuvaa vuoropuhelua Helsingin suuntaan. Puolivälin riihessä saatiin jo tuloksiakin, Fingrid aloittaa 400-kV suurjännitelinjan suunnittelun ja Joensuun lennot turvattiin tämän hallituskauden loppuun asti, viimeisestä tuli kyllä heti liikenneministeriön virkamiehiltä palautetta, ettei se olisi ihan varmaa. Lennotkin olisivat kannattavia, kun vuorojen määrää lisättäisiin lähelle koronaa edeltävää aikaa.
Maakunnassamme eläköityy suuri joukko yrittäjiä seuraavien vuosien aikana. Moni lopettaa liiketoiminnan vähitellen, mutta osalle haetaan koko ajan jatkajia. Nyt onkin hyvä tilanne lähteä yrittämään. Uusi omistaja tuo mukanaan aina uutta toimintaa. Yritysjärjestelyt vievät usein kuukausia aikaa, niin ennättää hankkeen aikana terävöittää niin yrityskuvaa kuin tuotteiden sekä palvelujen sisältöä. Markkinoita on haettava ehkä laajemmalta alueelta ja lisätä tarjontaa. Jos paikallinen yrittäjä lopettaa, niin harvoin syntyy tyhjiötä, palvelut haetaan joko kauempaa tai kylälle tulee uusi yrittäjä. Tärkeintä onkin, että käytämme mahdollisuuksien mukaan heidän palveluitaan.
Muuten maakuntamme asiat menevät usein päin p…, kun lukee Karjalaisen tekstiviestejä. Jos joku kiittää hyvästä palvelusta, niin seuraavassa lehdessä on jo pari negatiivista viestiä samasta aiheesta. Karjalaiseen luonteeseen taitaa kuulua moittiminen paljon helpommin kuin kiitoksen sanominen. Yleensä asiat eivät pelkällä arvostetulla parane. Toivonkin, että
jatkossa huomioidaan positiivisten asioiden tapahtuminen näkyvästi niin huoltoasemien kantapöydissä, kuin some-kanavilla. Muutos ei varmasti tule päivässä, mutta pikkuhiljaa!
Muutosta odotellen!
Tuomo Turunen
puheenjohtaja