YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jätkä-Juhon bisnes lähti lentoon
Juho Kemppainen on ajatellut lähteä metsäkonealalle peruskoulun jälkeen. – Sitten sitä näkee, perustaako oman yrityksen vai menenkö muille töihin.

Jätkä-Juhon, 14, yritys kasvoi takapihalta menestystarinaksi – TikTok-video poiki viestejä Lähi-idästä asti: ”Älytön kysyntä”

Juho Kemppainen on sijoittanut yrityksen hedelmiä traktoriin ja koiraan. Seuraava tärkeä hankinta on jo mielessä.

– Ihan hyvin tämä on kai mennyt!

Paljon on muuttunut siitä, kun Yrittajat.fi vieraili Hyrynsalmella haastattelemassa Juho Kemppaista vuoden 2020 joulukuussa.

Tuolloin 11-vuotias Juho sahasi jätkänkynttilöitä isänsä ja siskonsa ohjauksessa aina kun koululta ja harrastuksilta ehti. Kynttilät valmistuivat Juhon vanhempien talon pihapiirissä.

Alun perin Kemppaisten ajatuksena oli tehdä vain joitakin satoja kynttilöitä paikalliselle matkailuyrittäjälle. Sitten mukaan tuli iso Puuilo-ketju, joka mullisti toiminnan. Jätkä-Juho Oy on viimeisten vuosien aikana kasvanut nopeasti ja tällä hetkellä se työllistää täysipäiväisesti Taru Kemppaisen ja hänen miehensä Toni Ahokkaan. Juho on mukana yrityksessä ja tekee töitä viikonloppuisin ja arkisin, jos koulu ja jääkiekkoharrastus antavat myöden.

– Yritämme pysyä kyydissä, kun volyymit kasvavat koko ajan. Rekkoja käy pihassa jatkuvalla syötöllä, Ahokas kertoo.

Alun perin Kemppaisten ajatuksena oli tehdä vain joitakin satoja kynttilöitä paikalliselle matkailuyrittäjälle.

Isompiin tiloihin

Jätkänkynttilät ovat edelleen mukana tuotevalikoimassa, mutta niiden lisäksi yritys pakkaa valmiita brikettejä sekä valmistaa koivuklapeja ja linnunpönttöjä. Lisää tuotteita on suunnitteilla. Yksi tuoteryhmä on ollut ylitse muiden.

– Klapeihin on kohdistunut älytön kysyntä, Joni Ahokas kertoo.

Jätkä-Juho Oy:n liikevaihto ylsi viime vuonna jo lähelle puolta miljoonaa. Tänä vuonna päästään uuteen ennätykseen.

– Nyt kun kaikki isot investoinnit on tehty, voimme keskittyä itse tekemiseen. Tänä vuonna olemme jo pystyneet maksamaan palkkaa, Taru Kemppainen sanoo.

Kasvun myötä yritys on muuttanut isompiin toimitiloihin Hyrynsalmen kunnan keskustaan. Siellä klapit pakataan säkkeihin. Investoinneista suurin on ollut automaattinen pakkauskone, joka nopeuttaa ja helpottaa klapien pakkaamista.

– Koneen ansiosta pystymme pienelläkin porukalla tuottamaan isoja määriä päivässä. Lisäksi investoimme klapikoneeseen, rankapöytään ja trukkiin, Kemppainen kertoo. Hänen mukaansa hankintoihin käytettiin noin 100 000 euroa. Yritys sai Elävä Kainuu Leader ry:ltä 20 prosentin tuen investointien toteuttamiseen.

Jätkä-Juhon liikevaihto ylsi viime vuonna jo lähelle puolta miljoonaa. Tänä vuonna päästään uuteen ennätykseen.

Juhon haave toteutui etuajassa

Kerroimme vuonna 2020 Juho Kemppaisen tavoitteesta saada käsiraha omaan traktoriin. Yrityksen odotettua nopeampi kasvu mahdollisti oman traktorin ostamisen etuajassa.

– Vuosi sitten hankimme Valtran. Se oli mahdollista, kun tästä tulikin ihan varteenotettavaa liiketoimintaa. Kun sahasimme ensimmäisiä kynttilöitä, emme osanneet unelmoida sellaisesta, Taru Kemppainen myöntää.

Nyt Juhon tavoitteet ovat maltillisempia.

– Ei tässä varmaan isompaa tavoitetta ole enää. Vähän rahaa itselle, hän kommentoi vaatimattomasti.

Juho Kemppainen on apuna tuotteiden valmistuksessa aina viikonloppuisin, usein myös arki-iltaisin.

Ensi toukokuussa 15 vuotta täyttävä Juho myöntää hetken mietittyään, että rahaa tarvitaan mopoon. Ja hieman sitä kului myös jokin aika sitten ostettuun koiraan.

– Suzuki PV tai Yamaha DT, jompikumpi, Juho aprikoi tulevasta mopon valinnasta.

“Kansainvälinen kysyntä on tullut pääasiassa TikTokin kautta.”

Taru Kemppainen, Jätkä-Juho Oy

TikTok herätti kiinnostuksen

Jätkä-Juho on saanut toiminnastaan kansallista tunnustusta. Yrittäjät kävivät lokakuussa pokkaamassa Vuoden maaseutuyritys -kunniamaininnan. Suomen Yrittäjät ry ja Suomen Kylät ry myönsivät maaseutuyrityspalkinnon tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Aikaisemmin Jätkä-Juho Oy pokkasi alueellisen Metsä Pro -palkinnon.

Toistaiseksi Jätkä-Juho Oy:n toiminta rakentuu yhteistyöhön valtakunnallisen Puuilo-ketjun kanssa.

– Tällä hetkellä järkevintä on myydä tuotteita ison ketjun kautta. Kokonaisuuden hallitseminen on helppoa. Haastavinta on ollut logistiikan suunnittelu. Sen eteen olemme tehneet paljon töitä Puuilon kanssa, Taru Kemppainen kertoo.

Etenkin koivuklapeille olisi kysyntää myös Suomen ulkopuolelta. Yhteydenottoja on tullut muun muassa Norjasta, Hollannista ja jopa Lähi-idästä. Kysyntä ”räjähti” yllättävällä tavalla.

– Kansainvälinen kysyntä on tullut pääasiassa TikTokin kautta. Julkaisimme videon, jossa kahmimme isolla traktorin kouralla halkoja siniseen konttiin. Se poiki meille kyselyitä TikTokissa ja myös suoraan sähköpostitse.

Norjan kysyntää selittää koivuklapien huono paikallinen saatavuus.

– Suomessa polttopuu on tällä hetkellä selvästi edullisempaa. Meklari pystyy ottamaan omansa välistä, ja silti hinta on halvempi kuin Norjassa tehty klapi, Toni Ahokas kertoo.

Yhteydenottoja on tullut muun muassa Norjasta, Hollannista ja jopa Lähi-idästä.

Taru Kemppainen toivoo, että Jätkä-Juhon esimerkki kannustaisi muitakin maaseudun yrittäjiä hyödyntämään syrjäseudun mahdollisuuksia.

– On ollut positiivinen yllätys, että pystymme tällä toiminnalla työllistämään itsemme ja muita. Syrjäseudulla ei ole hirveästi työmahdollisuuksia, mutta toisaalta maaseudulla on paljon muita mahdollisuuksia. Toivoisin, että alueilla mietitään, miten vanhoja tiloja pystytään hyödyntämään.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen