Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
”Jos luovutat, et tiedä miten tämä asia olisi voinut päättyä”
Elokuun lopussa konkurssiin päätyneen radioaseman yrittäjä ei aio lopettaa toimintaa.
Konkurssihakemuksen jättämisen jälkeen Jalle Niemelä tunnusti kokevansa turnausväsymystä.
– Sillai helpottaa, kun tulee kirjeitä ja karhuja, ettei tarvi avata.
Vahvana alansa ammattilaisena hän on ollut tekemisessä radion ja musiikkitapahtumien kanssa jo 1980-luvulta. Hän oli aikanaan Yleisradiossa avustajana tekemässä Kovan päivän ilta -nimistä ohjelmaa.
Vuonna 1999 hän osti silloiselta appiukoltaan pöytälaatikkofirman. Nimi oli hyvä, Kaasilansalmi.
– Sen kanssa touhusin. Olin myös kuutisen vuotta Eastwaylla ja opetusalalla Metropolia ammattikorkeassa kulttuuripuolen tuntiopettajana. Hyppäsin takaisin radiohommiin ja olen ollut viitisentoista vuotta radiossa.
Mies oli 20 vuotta pois, kun muutti paluumuuttajana takaisin Haminaan.
– Niin kuin elefantit palaa kotiin kuolemaan.
Ei aivan, koska Niemelä oivalsi, että seudulta puuttuu paikallisradio. Ennen niitä oli ollut useitakin. Nyt oli Ylen alueradio ja Bauer Median paikallisradio.
– Se on kaupallinen radio, joka myy alueellista mainontaa. Eikä sillä ole mitään tekemistä paikallisuuden kanssa.
Radio Kaakko perustettiin vuonna 2018 aluksi nettiradiona. Väliaikaisesta kesällä toimivasta asemasta se muuttui pysyväksi, kun sai FM-lähetysluvat vuonna 2020. Radion osakkaina olivat Jalle Niemelä lisäksi Jami Kananen trafiikin ja musiikin asiantuntija sekä Downtime, jolta vuokrattiin radiotekniikka.
Millainen radio on yrityksenä?
– Radio on teoriassa mieletön mahdollisuus. Käytännössä siinä on kaksi rintamaa, kaksi polkua, on sisältö ja kaupallisen sisällön kaupallistaminen. Se tässä meillä epäonnistui. Meillä oli hyvä kuulijamäärä, yli 16 000 viikkokuuntelijaa.
Kumpi vie enemmän aikaa mainostaja vai kuuntelija?
–Valitettavasti myynti vei enemmän aikaa, että se sisältö kärsi. Siinä joutui poukkoilemaan siellä täällä. Jos kone menisi optimissaan, siinä olisi vahva hyvä myyntiorganisaatio, joka myy. Siinä välissä olisi luovia ratkaisuja tekevä ihminen, toimittaja ja sitten olisi sisältö.
Miten Radio Kaakon seinä nousi vastaan?
– Helppohan on aina syyttää epidemioita ja Ukrainan sotaa, mutta olisi typerää jäädä syyttämättä. Kyllä se niin vaan on, että vuonna 2020 tammikuun ekaan startattiin puhtailla uusilla toimiluvilla ja oltiin puhtia täynnä kuin kaljatynnyrit. Radio Kaakkoon oli tammikuun loppuun mennessä myyty jo seuraava kesäkin täyteen. Paikallisradion merkityksen ymmärsivät etenkin seudun tapahtumat.
– Yhdeksäs maaliskuuta valtio yhtäkkiä päätti, että ei saa harjoittaa elinkeinoa. Yksi kerrallan kaikki sopimukset olivat lauenneet vedoten Force majeureen.
Kevättä alettiin myydä uudelleen, mutta pienetkin yritykset alkoivat säästää. Ensimmäisenä säästetään mainonnasta ja markkinoinnista. Pudotus oli sen verran jyrkkä, että omapääoma meni negatiivisen puolelle.
– Se tarkoittaa Suomessa, että kaikki rahoituskanavat menee kiinni. Koska olimme aloittaneet vasta, meillä ei ollut vertailuvuosia, emme saaneet koronatukia eikä mediatukia. Esimerkiksi pankit eivät lähde minkäänlaiseen riskiin, vaikka ne huutaa Kumbayaa ja We are the world viestintäänsä. Radio Kaakon sammuessa, lähti samalla ääni koko Kymenlaaksolta. Yrittäjät saivat vielä viime hetkellä toivoa paikallisesta yhteenliittymästä. Konkurssin välttäminen oli lähellä, mutta kuorma kasvoi nopeammin.
Oliko päätös jättää konkurssihakemus helpotus vai kasvoiko hatutus?
– Molempia, siinä on omanlaisensa kolmivuotinen stressi, joka oli työssä mukana. Saako maksettua ihmisille palkat ja mitä maksuja lyhentää. Se sellainen peli oli yhtäkkiä pois. Se oli kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Sitten tuli kysymys, enkö mä osaa, olenko näin huono?
Olet mukana uuden RadioSE.fi:n käynnistyksessä ohjelmapäällikkönä, mitä odotuksia on uuteen radioon?
– Radio on aina radio, olkoon alustan formaatti mikä vaan. Se on ihmisen puhetta toiselle, parhaimmillaan kumppani ja viihdyttäjä. Odotan, että voisin jatkossakin olla kaveri kuuntelijalle.
Niemelällä on eläkkeeseen kaksi ja puoli vuotta. Siihen asti pitää laittaa käyttöön sen, mitä osaa.
– Olen viestintä- ja tapahtuma-alan ammattilainen. En ala kaksin käsin kuitenkaan viinaa juomaan.
Niemelä muistaa isänsä kehotuksen olla ikinä antamatta periksi.
– Jos luovutat, et tiedä miten tämä asia olisi voinut päättyä. Suuri viisaus.
Kuva ja teksti: Hannu Lehtinen