Itsenäisyyspäivä aloittaa Myrskylän Savussa joulusesongin. Toomas Leps hallitsee tuotannon - perinteisin menetelmin. Kuva: Myrskylän Savu
5.12.2023 klo 14:58
Uutinen

Joulu on Myrskylän Savun kiireistä sesonkia

Kalasavustamo Myrskylän Savulla eletään vuoden kiireisimpiä viikkoja, sillä savukala on suomalaisen joulupöydän odotetuimpia herkkuja. Itsenäisyyspäivästä jouluaattoon saakka savustamon uunit ovat kuumana 24 tuntia vuorokaudessa.

Kylmäsavulohi, lämminsavulohi ja graavikalat ovat ruokia, joita moni suomalainen kaipaa joulupöytäänsä kinkun ja joululaatikoiden ohella. Se tietää Myrskylän Savulle kiireisiä viikkoja.

– Joulu on meille vuoden tärkein sesonki, jonka ajaksi liikevaihtomme nelinkertaistuu, kertoo yrittäjä Lilia ”Lilli” Leps.

– Se on kaikki tai ei mitään, joulussa meidän on onnistuttava, yrittäjäpuoliso Toomas Leps tähdentää.

Myrskylän Savu on tunnettu laadukkaista kalatuotteistaan, jotka savustetaan perinteisin menetelmin omissa tuotantotiloissa Myrskylässä. Tärkeimmät raaka-aineet ovat lohi ja kirjolohi, joista valmistuu erilaisia lämminsavu- ja kylmäsavutuotteita sekä graavisuolattua kalaa. Lohi on alkuperältään norjalaista ja kirjolohi saadaan pääosin Ahvenanmaalta. Lisäksi käytetään mm. kotimaista siikaa ja haukea.

– Pidämme huolta, että raaka-aineemme on ensiluokkaista. Emme käytä pakastettua raaka-ainetta, vaan tuotteemme tehdään aina tuoreesta kalasta, jota saamme savustamolle kolme kertaa viikossa. Savustuksessa hyödynnämme leppä- ja pyökkipurua, Lilia Leps kuvailee.

Koska kaikki haluavat joulukalansa mahdollisimman tuoreena, joulua edeltävät viikot savustamolla tehdään pitkää päivää vuorokauden jokaisena tuntina. Perheyritys työllistää yrittäjäparin lisäksi heidän nuorimman tyttärensä sekä 11 työntekijää. Kiireiseen joulusesonkiin palkataan lisäksi 3–5 kausityöntekijää.

Myrskylän Savun tuotteita myydään valtakunnallisesti S-ryhmän ruokakaupoissa sekä useissa K-ryhmän ruokakaupoissa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kalasavustamon yhteydessä toimii lisäksi pieni tehtaanmyymälä.

Lilia Leps tehtaanmyymälän kalatiskillä. Kuva: Krista Korpela-Kosonen

Yli 30 vuotta kalaosaamista

Lilia ja Toomas Leps ovat tehneet kalansavustuksen parissa työtä yli 30 vuotta. Ensimmäinen alan työpaikka sijaitsi Myrskylässä samassa kiinteistössä, jossa pariskunta nyt pyörittää Myrskylän Savua. Yrittäjiksi Lepsit lähtivät vuonna 2011. Tuttuun kiinteistöön oli mahdollisuus palata vuonna 2015.

– Olemme olleet hyvä tiimi, sillä meillä on selkeä työnjako. Toomaksella on vahva osaaminen tuotannosta ja minä vastaan yrityksen hallinnosta, Lilia Leps kertoo.

Kalan kaltaisen tuoretuotteen kanssa toimiminen vaatii tarkkaa menekin ennustamista, jotta raaka-ainetta saadaan riittävästi ja oikea-aikaisesti, mutta kuitenkin turhaa hävikkiä välttäen. Lepsit kertovat, että ennustaminen on viime vuosina muuttunut aiempaa vaikeammaksi.

– Kolmen viime vuoden mittaan markkinat ja ihmisten ostokäyttäytyminen ovat muuttuneet todella paljon. Premium-kalatuote on sellainen, josta herkästi joutuu tinkimään, kun on tiukkaa taloudellisesti.

Uskolliselle asiakaskunnalleen yrittäjät haluavat antaa kiitosta. Myrskylän Savun liikevaihto on säilynyt viime vuodet toivotulla tasolla maailmantilanteen muutoksista huolimatta.

– Tavoitteemme ei ole kasvattaa yritystä kovin isoksi, vaan keskisuurena pysyminen olisi ihanteellista. Meillä ei ole ajatuksena, että Myrskylässä olisi joskus iso kalatehdas, Lilia Leps kuvailee.

Savustusperinteelle toiveissa jatkaja

Kuusikymppinen yrittäjäpari on jo miettinyt, miten yrityksen käy, kun eläkevuodet koittavat. Perheen kesken on käyty keskusteluja, olisiko joku kolmesta aikuisesta lapsesta halukas jatkamaan Myrskylän Savun yritystoimintaa.

– Kyllä meidän toiveemme olisi, että savustusperinne jatkuisi Myrskylässä vielä sittenkin, kun me nykyiset yrittäjät emme enää jaksa. Pallo on siinä asiassa heitetty lapsille pohdittavaksi, vaikka vielä asia ei olekaan ajankohtainen.

Lilia ja Toomas Leps ovat saaneet pitkän yrittäjätaipaleensa varrella työstään tunnustusta. Paras kiitos tulee tyytyväisiltä asiakkailta, mutta mieltä lämmitti myös valinta Myrskylän vuoden yrittäjiksi vuonna 2018.

– Jokaiselle yrittäjälle on tärkeää saada välillä tunnustusta työstään, vaikkei työtä tunnustusten toivossa tehdäkään. Tuntuu kuitenkin hienolta, että oma tekeminen huomataan. Se antaa lisää puhtia.

Lilia Leps on tällä hetkellä mukana Myrskylän Yrittäjien hallituksessa. Paikallinen verkosto on yrittäjille tärkeä voimavara.

– Pienellä paikkakunnalla me yrittäjät tiedämme ja tunnemme toisemme. Aina on joku, jolle soittaa, jos tulee vastaan haastavia tilanteita.

Vapaahetkistä pidetään kiinni

Toomas Lepsin mukaan yrittäjyys on elämäntapa, mutta aivan kaikkea aikaa sille ei silti anneta. Vaikka viikot ennen joulua paiskitaan hommia kellon ympäri, muina aikoina pidetään kiinni myös säännöllisestä vapaa-ajasta.

Vastapainoa työlle tuovat yhdessä vietetyt hetket kolmen aikuisen lapsen, neljän lapsenlapsen ja omien iäkkäiden vanhempien kanssa. Iso perhe kokoontuu yhdessä nauttimaan myös joulun rauhasta.

– Lämminsavu- ja kylmäsavulohet kuuluvat omaankin joulupöytäämme, Lepsit kertovat.

Kalasavustamon ovet suljetaan jouluna vain kahdeksi päiväksi. Jo toisena joulupäivänä yrittäjät suuntavat savustamolle valmistamaan kalatuotteita vuodenvaihteen juhlintaan. Tammi- ja helmikuussa kiireet hetkeksi hellittävät. Joulun ohella Myrskylän Savun kalatuotteiden tärkeintä sesonkiaikaa ovat pääsiäinen ja juhannus.

Myrskylän Savun jakeluauto on Itä-Uudellamaalla tuttu näky. Kuva: Myrskylän Savu

Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Juttuvinkki Uudenmaan Yrittäjille

Lähetä meille juttuvinkkisi

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.