YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Joulupukin saama korvaus on verotettavaa ansiotuloa. Kuva: Getty Images
16.12.2021 klo 08:51
Uutinen

Joulupukki, näin hoidat velvollisuutesi verottajalle

Joulupukin saama rahallinen korvaus on veronalaista tuloa.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Pirjo Mäkynen muistuttaa joulupukkeja verotuksellisista velvollisuuksista.

– Jokaisen oman rehellisyyden varassa on, kuinka pitkälle haluaa toimia oikein ja välttää harmaata taloutta. Yhtä keikkaa kohden ei puhuta isosta summista, mutta kun pukkeja on tarpeeksi paljon, kyllä siinä jonkin sorttinen harmaa talous pyörii.

Yksityishenkilönä joulupukin keikkaa tekevän olisi varmistettava, että hänet tilaavalla perheellä on tiedossa pukin henkilötunnus. Se tarvitaan, kun pukille maksettu työkorvaus ilmoitetaan tulorekisteriin, jos pukkia ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin.

Joulupukin saama korvaus on veronalaista ansiotuloa.

– Pukin pitää tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta, onko hänen saamansa palkkio ilmoitettu tulorekisteriin ja sitä kautta esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos jotain maksuja puuttuu, ne täytyy lisätä veroilmoitukselle, Mäkynen muistuttaa.

Tilaajan ei tarvitse maksaa ennakonpidätystä joulupukille maksamastaan korvauksesta, jos samalle henkilölle maksetaan enintään 1 500 euroa kalenterivuoden aikana.

Jos joulupukin tilaaja on yritys eikä pukki kuulu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen on toimitettava ennakonpidätys joulupukin korvauksesta ja ilmoitettava maksettu korvaus tulorekisteriin.

Näin pukki itse ilmoittaa tulonsa

Kun pukki tekee keikkaa yrittäjänä, hän harjoittaa toimintaa ”muuna tulonhankkimistoimintana”, jolla viitataan kausiluonteiseen työhön.

– Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, palvelun ostavan perheen ei tarvitse muuta kuin maksaa korvaus. Silloin pukilla on velvollisuus itse ilmoittaa tulonsa, Mäkynen jatkaa.

Joulupukin saama korvaus on veronalaista ansiotuloa. Pukin kannattaa tarkistaa veroilmoituksensa keväällä. Jos siinä ei ole tietoja maksetusta korvauksesta, pukin on lisättävä työkorvaus veroilmoitukseensa. Samalla voi ilmoittaa kyseiseen työkorvaukseen kohdistuvat vähennykset kuten matkakulut omalla autolla sekä asusteisiin käytetyt kulut.

Mäkynen muistuttaa, että samat säännöt koskevat myös joulupukin etäkeikkoja, jotka ovat yleistyneet korona-aikana.

Pauli Reinikainen