YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hääsuunnittelija Anu Beadle on toiminut alalla jo noin 20 vuotta.
29.6.2022 klo 09:00
Uutinen

Juhliin satsataan koronan jälkeen – Hääsuunnittelijoiden palveluita käytetään Suomessa koko ajan enemmän

Korona-ajan jälkeen juhlia arvostetaan eri tavalla. Näin ajattelee hääsuunnittelija Anu Beadle, joka on suunnitellut tapahtumia työkseen yli 20 vuotta ja häitä hieman alle.

Juhlakesä on täydessä vauhdissa. Koronan jälkeen juhliin satsataan ja osallistutaan entistä enemmän.

– Kaikki tulevat, jotka pääsevät. Kutsutuista vain pieni prosentti jättää tulematta, jos kutsutaan. Myös budjetit voivat olla joissain tapauksissa suurempia ja esimerkiksi nimekkäisiin esiintyjiin satsataan, Beadle toteaa.

Kesän juhlapaikat ja ajat ovat melko täysiä, joten kaikki, jotka ovat halunneet tänä vuonna naimisiin eivät ole välttämättä saaneet juhlatilaa tai uskaltaneet järjestää juhlia, koska koronarajoitukset purettiin niin myöhään keväällä.

– Ei kesällä ole mitään mahdotonta hääryntäystä, mutta juhlia järjestetään loppuvuodesta ja ensi kesänä. Kyselyitä on, mutta kaikki eivät vain mahdu tälle kesälle. Valikoimasta on myös koronan vuoksi poistunut juhlatiloja, Beadle kertoo.

Yksi ilmiö on myös noussut esiin, josta Beadle ei liiemmin pidä.

– Hinnat ovat nousseet korona-aikana ja juhlatilat perivät lisämaksuja palveluista, jotka aiemmin ovat kuuluneet hintaan. Toivoisin, ettei lähdettäisi nyt rahastamaan aivan holtittomasti, Beadle sanoo.

Hääbudjetit ja niiden sisällöt vaihtelevat noin 10 000 eurosta ylöspäin. Beadlen asiakkaiden hääbudjetit ovat yleensä yli 25 000–50 000 euroa. Isommat häät voivat maksaa 100 000 eurosta ylöspäin ja joskus ne maksavat miljoona euroa.

Hääparien budjetit sisältävät kuitenkin eri asioita. Osa laskee mukaan sormukset, hääpuvut ja -matkat, kun toiset laskevat vain hääjuhlan kulut.

Hääsuunnittelijoiden palveluiden kysyntä kasvussa

Beadle on toiminut hääsuunnittelijana Suomessa vuodesta 2013 lähtien, mutta toimi samalla alalla aikaisemmin Iso-Britanniassa. Hän on palkittu alansa parhaimmistona molemmissa maissa.

Hääsuunnittelijoiden palveluita käytetään Suomessa koko ajan enemmän.

– Suomessa on vahva tee-se-itse-kulttuuri, kun Iso-Britanniassa käytetään enemmän palveluita. Nykyään maiden kulttuurit alkavat olla tasoissa.

Suomessa on Beadlen mukaan noin kymmenen ammattimaisesti ja täyspäiväisesti toimivaa hääsuunnittelijaa, mutta lisäksi alalla on sivutoimisia ja harrastuspohjalta toimivia suunnittelijoita.

Seuraavaksi hän uskoo, että tapahtuma- ja juhlajärjestäjät erikoistuvat palveluissaan entisestään.

– Uskon, että juhlajärjestäjät erikoistuvat erilaisiin juhliin. Nyt lastenkutsut ovat nousussa ja siellä on menestyksekkäitä yrittäjiä. Myös yritysjuhlien järjestäjillä on hyvä markkinarako erikoistua, kun korona on ohi. Ammattilaisten apua pidetään arvossa, Beadle toteaa.

Lue myös Vaatekauppa elpyy koronasta ennätysvauhtia – Juhlia on paljon ja ihmisillä on tarve uusiutua

Elina Hakola