YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Jussi Muhonen perusti tekoäly-yrityksen 60-vuotiaana: ”Palkkatyössä laskisin vuosia eläkeikään”
Espoolainen yksinyrittäjä toteuttaa nyt suurinta intohimoaan.
Espoolainen yksinyrittäjä Jussi Muhonen innostui vuonna 2018 tekoälystä työskennellessään talousjohtajana elintarvikealan yrityksessä. Se johti yrityksen perustamiseen, mutta vasta seitsemän vuotta myöhemmin.
Nyt 60-vuotias Muhonen on Value Amplifier Oy:n yrittäjä, joka ei näe palkkatyötä enää vaihtoehtona. Muhosesta kertoi aiemmin MTV Uutiset.
Mutta mikä sai hänet kiinnostumaan tekoälystä?
– Olin vuonna 2018 koulutuksessa ja kyseisellä kurssilla syttyi kipinä, joka on vienyt minut mukanaan. Halusin tehdä enemmän töitä tekoälyn kanssa, mutta edellisessä työpaikassani siihen ei ollut mahdollisuutta, yksinyrittäjä kertoo Yrittajat.fille.
Muhonen työstää parhaillaan väitöskirjaa Lappeenrannan yliopistolle tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnan johtamisessa. Vuonna 2020 hän suoritti tekoälyaiheisen kurssin Oxfordin yliopistossa Iso-Britanniassa.
– Se lisäsi entisestään kiinnostusta, kun pääsin uppoutumaan aiheeseen syvällisemmin, Muhonen kertoo.
Espoolaisyrittäjä myöntää, että tekoälykonsultteja riittää ja alalla on yritettävä erottautua, jos mielii menestyä.
Oma tekoälyanalyysi
Muhosen yritys auttaa tekoälyn hyödyntämisessä ja myy neuvontapalvelua, johon sisältyy tekoälypohjainen kypsyysanalyysi. Analyysillä yritys voi selvittää, mikä on sen valmius käyttämään tekoälyä johtamisessa.– Tuote soveltuu yrityksille, jotka ovat aloittamassa tekoälyn hyödyntämistä. Malli on koulutettu vain kyseistä tarkoitusta varten, eli emme ole käyttäneet mitään yleistä kielimallia.
Espoolaisyrittäjä myöntää, että tekoälykonsultteja riittää ja alalla on yritettävä erottautua, jos mielii menestyä.
– Oma intohimoni ei kohdistu niinkään teknologiaan vaan siihen, että autan yrittäjiä hyödyntämään tekoälyä. Neuvon yrityksiä rakentamaan organisaationsa niin, että tekoälyosaaminen ei ole pelkkästään ulkopuolisten konsulttien varassa.
Tekoälyn lisäksi Muhosen yhden miehen yritys tarjoaa vuokrajohtajapalvelua talous- ja muutosjohtamisessa. Hän on toiminut yrityksensä nimissä niin sanottuna interim-johtajana. Yritys voi tarvita vuokrajohtajaa esimerkiksi muutostilanteissa. Tällainen voi olla vakituisen työntekijän siirtyminen muihin tehtäviin, jolloin erityisosaamiselle on pikainen tarve.
– Yrityksellä voi olla lisäksi vaikeita muutostilanteita kuten yt-neuvotteluita tai tilanne, jossa yrityksen suuntaa halutaan muuttaa.
”Kerran tehty tutkinto ei riitä. Ihmisen tulisi pysyä koko ajan relevanttina ja uteteliaana sekä oppimiselle että työelämän ilmiöille.”
Jussi Muhonen, yksinyrittäjä
”Uskon jatkuvaan oppimiseen”
Viime aikoina julkisuudessa on käyty keskustelua keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaikeasta työllistymisestä. Sana ikärasismi on tullut Muhoselle tutuksi.
– Työmarkkina on mennyt tosi haastavaksi myös koulutettujen ihmisten osalta. Uskon jatkuvaan elinikäiseen oppimiseen. Kerran tehty tutkinto ei riitä. Ihmisen tulisi pysyä koko ajan relevanttina ja uteteliaana sekä oppimiselle että työelämän ilmiöille. Oman yrittäjyyteni pohjalla on ajatus siitä, että haluan pitää itseni kilpailukykyisenä työmarkkinoilla ja pysyä mukana kehityksessä.
Nyt 60-vuotiaana yrittäjänä Muhonen ei enää ajattele eläköitymistä. Hän ei silti suosittele omaa ratkaisuaan kaikille.
– Uskon, että minulle tämä on parempi vaihtoehto kuin että hakisin vakituista työtä. Yrittäjänä saan saan toteuttaa intohimoani ja samalla tämä valinta antaa tietynlaisen vapauden. Haasteena on se, että ansiotaso ei välttämättä ole samaa tasoa kuin palkkatyössä. Jos olisin palkkatyössä, laskisin varmasti vuosia eläkeikään, mutta nyt en ajattele sitä. Uskon, että yrittäminen ei lopu missään vaiheessa.
”Levollisuus yllätti”
Pitkän uran tehnyt Muhonen on luottavaisin mielin siitä, että hänen kokemuksestaan on hyötyä yrittäjänä.
– Siitä on apua, kun täytyy asettaa asioita oikeaan perspektiiviin ja pitää sietää riskiä. Olen ehkä yllättynyt siitä, miten levollinen ja rauhallinen olen ollut yrityksen perustamisen jälkeen. Vaikka on mietittävä koko ajan myyntiä ja uusia asiakkaita sekä yrittäjäriskiä, mieli on pysynyt kirkkaana ja fiilis hyvänä.
Toimeentuloa tärkeämpänä Muhonen pitää henkistä hyvinvointia. Se kumpuaa pitkälti itsensä toteuttamisesta. Tekoälyn nopea kehitys tuo yrittäjyyteen oman mausteensa.
– Se on yllättänyt itsenikin. Oppimisen suhteen on pitänyt tehdä tiettyjä valintoja. En ole lähtenyt opettelemaan kaikkia tekoälyteknologioita vaan haluan ymmärtää muutoksen, joka tekoälyllä on yrityksiin, organisaatioihin ja ihmisiin.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi