YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

K-kauppias perusti jäätelökioskin työllistääkseen 24 nuorta – ”En aio edes laskea, tuleeko tappiota”
K-kauppias Jouni Ekholm halusi tarjota nuorille ensimmäisen työpaikan ja ideoi jäätelökioskin konseptin yhdessä tekoälyn kanssa.
Helsingin Oulunkylässä sijaitsevan K-Market Pikkupekan vieressä komeilee vaaleanpunainen Tötterö ja Työ -niminen jäätelökioski, jonka tiskin takana häärii koko kesän ajan eri vuoroissa 24 nuorta.
Ilman K-kauppias Jouni Ekholmin panosta moni näistä nuorista olisi todennäköisesti joutunut viettämään kesän työttömänä. Ekholm perusti jäätelökioskin varta vasten siksi, että hän voisi työllistää enemmän nuoria kuin hän pystyi kolmeen K-kauppaansa kesän ajaksi palkkaamaan.
Tötterö ja työ -jäätelökioskista uutisoi ensin Helsingin Uutiset.
– Haluan tarjota nuorille ensimmäisen työpaikan. Ilman työkokemusta juuri ensimmäinen duuni on kaikista vaikeinta saada. Jäätelönmyyjänä he saavat nyt merkinnän CV:hen ja työtodistuksen, Jouni Ekholm sanoo Yrittajat.fi:lle.
Niin suuri motivaatio K-kauppiaalla oli työllistää nuoria, ettei hän tuijota, mitä jää viivan alle.
– En tee bisnestä. En aio edes laskea, tuleeko tappiota ja kuinka paljon. Liiketoimintani kestää mahdollisen tappion, Ekholm toteaa.
Yli 300 työhakemusta
K-kauppias Ekholm pyörittää Helsingissä kolmea kauppaa: K-Market Pikkupekkaa, K-Supermarket Mustapekkaa ja K-Market Pikkusiskoa.
Ensimmäiset kesätyöhakemukset näihin kauppoihin saapuivat jo tammikuussa, ja kesän korvilla niitä oli tullut yhteensä jo yli 300 kappaletta.
– Hakemuksia tuli niin paljon, ettei kaikkia edes ehtinyt lukea, Ekholm kertoo.
Ekholmia harmitti, kun hän pystyi palkkaamaan kauppoihin yhteensä vain kuusi nuorta kesätyöntekijöiksi. Ympäri Suomea valtava määrä nuoria on tänä kesänä jäänyt ilman töitä.
– Myös monet kauppojeni asiakkaat valittelivat, etteivät heidän lapsensa olleet saaneet mistään kesätöitä.
K-kauppias ryhtyi pähkäilemään, kuinka hän voisi pestata useamman nuoren, ja hänelle tuli mieleen eräs keskustelu. Ekholm oli tiedustellut nuorilta, mikä on heidän unelmaduuninsa.
– Muistin, kuinka joku nuorista heitti, että jäätelökioskin myyjän työ olisi kaikista makein juttu. Samoihin aikoihin silmiini osui ilmoitus myytävänä olevasta jäätelökioskirakennuksesta.
Tekoäly ideointikumppanina
Ekholm tarttui ripeästi toimeen. Hän osti kioskirakennuksen ja ryhtyi ideoimaan tekoälyn kanssa. K-kauppias kysyi AI:lta, minkälainen konsepti olisi hyvä rakentaa jäätelökioskin ympärille, jotta se palvelisi nuoria.
– Kerroin tekoälylle, että haluaisin jenkkityylisen rennon jäätelökioskin. AI on hauska, kun se on niin kannustava. Tekoäly kehui ideaani erinomaiseksi, Ekholm naurahtaa.
Hänen mukaansa yhteistyössä tekoälyn kanssa syntyivät parissa tunnissa niin värimaailma, logo kuin kioskin nimikin.
– Yrittäjän notkeudella kehitin konseptin viikonloppuna, ja maanantaina jäätelökioski oli jo kaupan pihalla, Ekholm kertoo.
Onko siis jäätelökioskin nimi Tötterö ja työ tekoälyn tuotos?
– Kyllä on. Kerroin tekoälylle, että haluaisin jäätelö-sanasta leikkisämmän version.
Kolmen viikon työrupeama
Välttyäkseen uudelta hakemusvyöryltä K-kauppias päätti, että jäätelökioskin myyjien kesätyöpaikoista ilmoitetaan pelkästään Oulunkylässä K-Market Pikkupekan seinälle kiinnitetyllä lapulla.
– Jos olisimme ilmoittaneet sosiaalisessa mediassa, hakemuksia olisi tullut varmaan Rovaniemeltä saakka.
Viidakkorumpu levitti tietoa paikallisten asukkaiden parissa, ja 60 hakijasta 30 kutsuttiin useammassa pienessä porukassa ryhmähaastatteluun. Heistä 24 palkattiin jäätelönmyyjäksi.
Jäätelökioskin myyjät ovat 14–17-vuotiaita. Nuorista noin puolet hyödyntää työssään Helsingin kaupungin myöntämää kesäseteliä, ja puolet työskentelee Tutustu ja tienaa -sopimuksella. Tutustu ja tienaa on Kaupan liiton ja PAM:n sopima kesäharjoittelujakso.
Työvuorojen laatimisessa otettiin huomioon nuorten toiveita. Jokainen jäätelönmyyjä tekee kolmen viikon työrupeaman, joka pitää sisällään yhteensä kymmenen työpäivää.
Jäätelökioskin ainoa täysikäinen työntekijä on myyjien esihenkilöksi palkattu 18-vuotias Minja Olander. Ekholm halusi antaa Olanderille arvokkaan kokemuksen esihenkilötehtävästä.
– Ensimmäiset työvuorot suunnittelin yhdessä Olanderin kanssa, ja sen jälkeen hän on pärjännyt itsekseen. Jäätelökioskin hommat rullaavat omalla painollaan, eikä minun tarvitse enää tehdä mitään.

18-vuotias esihenkilö pääsi vauhtiin
Yrittajat.fi tavoitti 18-vuotiaan Minja Olanderin ja kysyi, kuinka esihenkilötyö jäätelökioskissa on sujunut.
– Aluksi työ tuntui aika rankalta ja stressaavalta. Deadlineja oli tiuhaan, ja minulla oli paljon uutta opittavaa. Ensimmäistä kertaa elämässäni suunnittelin työvuoroja, tein tilauksia sekä perehdytin jäätelönmyyjiä heidän työhönsä, Olander sanoo.
Hänen mukaansa kesän edetessä tunnelmat ovat muuttuneet.
– Nyt stressi on jo helpottanut. Tiedän, mikä kaikki on minun vastuullani, ja työn rytmi on tullut tutuksi. Teen tilaukset pari kertaa viikossa, ja joka kolmas viikko on intensiivinen päivä, kun perehdytän uudet työntekijät.
Minkälainen merkitys tulevaisuutesi kannalta on sillä, että näin nuorena pääsit esihenkilötyöhön?
– Tämä on hieno kunnia ja todella suuri etu jatkoa ajatellen. Tartuin tilaisuuteen, jotta saan CV:hen hyvän merkinnän, Olander sanoo.
Uusi konsepti muhii mielessä
Jouni Ekholmin mukaan jäätelökioskin toiminta on sujunut hyvin.
– Alkukesä oli sateinen, mutta nyt helteillä kauppa käy.
K-kauppias on saanut runsaasti kiitosta nuorten työllistämisestä. Jopa toisessa kaupungissa kesälomalla liikkuessaan tuntematon ohikulkija pysäytti Ekholmin ja kädestä pitäen kiitti ”todella hienosta jutusta”.
Ekholm kannustaa muitakin eri alojen yrittäjiä kantamaan kortensa kekoon nuorten työllistämiseksi.
– Syksyn pimeinä tunteina itse kukin voisi miettiä valmiiksi konseptin, jonka avulla voisi tarjota ensi kesänä nuorille töitä. Toiminta voi olla pienimuotoistakin. Tärkeintä on, että nuorella olisi työssä mielekästä tekemistä ja työnantajalla aikaa perehdyttämiseen.
Jouni Ekholm aikoo pistää jäätelökioskin pystyyn myös ensi kesänä. K-kauppiaan mielessä muhii jo uusi idea, jonka hän voisi toteuttaa kioskin rinnalla työllistääkseen nuoria.
– Tätä uutta idea en kerro vielä. Pysyköön se toistaiseksi salaisuutena.
Nuorten työttömyys kasvussa
KEHA-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan työttömien määrä oli toukokuussa 2025 noussut kaikissa ikäryhmissä verrattuna vastaavaan ajankohtaan edellisvuonna.
Eniten työttömien määrä oli noussut yli 64-vuotiaiden (29 %), alle 20-vuotiaiden (28 %) ja 20–24-vuotiaiden (19 %) ikäryhmissä.
Toukokuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 35 200, mikä on 6 100 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa.
Lähde: KEHA-keskus (ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus)
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi