YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.10.2018 klo 09:15
Uutinen

Kannanotto: Yrittäjien mahdollisuutta työllistää tulee helpottaa

Uudenmaan Yrittäjien syyskokouksessa keskusteltiin pienten yritysten työllistämisen helpottamisesta. Uudenmaan Yrittäjät tukee vahvasti maan hallituksen esitystä, mikä parantaisi merkittävästi työllisyyttä pienentäessään työllistämisen riskejä. Julkisen keskustelun näkökulma pienten yritysten irtisanomisen helpottamisissa on ollut täysin väärä. Oleellista on työllistämisen helpottaminen.

Yrittäjät palkkaavat yrityksiinsä hyviä työntekijöitä, jotka vievät yritystä eteenpäin. Yritykset käyvät kilpailua työntekijöistä, eikä yrityksillä ole varaa tulla tunnetuksi sellaisena työnantajana, joka ei arvosta työntekijöitään. Yksikään yrittäjä ei siis nyt eikä jatkossa irtisano huvikseen. Irtisanominen tuo yritykselle kustannuksia ja tilanteen, jossa työnantajan on perehdytettävä uusi työntekijä työhön ja työyhteisöön. On muistettava, että yksikään yrittäjä ei palkkaa työntekijää sen vuoksi, että voisi irtisanoa tämän.

Monet julkisuudessa esitetyt väitteet ovat olleet virheellisiä ja tietoisesti harhaanjohtavia. Hallituksen esitysluonnos ei mahdollistaisi työntekijän irtisanomista mielivaltaisesti. Esityksen mukaan irtisanominen edellyttäisi jatkossakin asiallista ja painavaa perustetta. Irtisanominen olisi myös jatkossa kielletty laissa määritellyillä syrjivillä perusteilla, kuten tulee ollakin. Suomen perustuslain ja kansainvälisten sopimusten johdosta muutokset tältä osin eivät olisi edes mahdollisia.

Hallituksen esitys ei johtaisi työntekijöiden aseman ja työmarkkinoiden jakautumiseen. Jo tällä hetkellä Suomessa on monen kerroksen työmarkkinat: työehtosopimukset ovat hyvin erilaisia, viidennes työntekijöistä on ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa, yt-laki koskee vain osaa, järjestäytymättömiltä yrityksiltä on kielletty sopimisen kielloilla paikallinen sopiminen ja järjestäytymättömät työntekijät on suljettu paikallisen sopimisen ulkopuolelle. Lisäksi iso osa on kokonaan kerrosten ulkopuolella työttömyyden vuoksi.

Muutoksessa on siis kyse ennen kaikkea työllistämisen helpottamisesta. Siitä, että madalletaan rekrytointeihin liittyviä riskejä, jotta yritykset uskaltavat jatkossa palkata entistä enemmän. Siitä, että yritykset uskaltavat tarjota töitä niille, joilla sitä ei tällä hetkellä ole. Tämä on kaikkien etu. Hyvin monet yritykset palkkaisivat joko ensimmäisen työntekijänsä tai lisää henkilökuntaa, mikäli riskit siitä, että työntekijä osoittautuukin vääräksi pienenisivät.

Selvitysten mukaan irtisanomisperusteiden keventäminen pienissä yrityksissä lisää sekä rekrytointeja että irtisanomisia. Myös yritysten tuottavuus paranee. Tämä lisää taloudellista aktiviteettia ja luo mahdollisuuden uuden työvoiman palkkaamiseen ajan kuluessa, jolloin työllisyys paranee. Tuottavuuden nousu ainakin osittain heijastuu myös työntekijöiden kohdalla reaalipalkkojen nousuna.

Nyt valmisteltavan uudistuksen yhteydessä on katsottava kokonaisuutta. Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen työmarkkinauudistuksen, jonka avulla matalaa työllisyysastettamme saadaan nostettua. Jos ja kun Suomen työllisyysaste halutaan nostaa ja hyvinvointivaltion rahoituksellinen perusta turvata, Suomen tulee olla demokratia, jossa hallitus valmistelee ja tekee normaalijärjestyksessä lakiesityksiä ja eduskunta käyttää kansan sille vaaleissa antamaa valtaa. Suomi ei voi olla järjestövalta, jossa perusteltuja uudistuksia vastustetaan epädemokraattisin ja koko kansantaloutta horjuttavin keinoin.

Uudenmaan Yrittäjät

Lisätietoja:

puheenjohtaja Juhani Hyry, p. 040 556 7146

toimitusjohtaja Petri Graeffe, p. 040 547 3388