30.12.2020 klo 13:02
Uutinen

Katso vinkit kotitoimiston ergonomiaan – Muista pitää mikrotaukoja

Työergonomia on alkanut kiinnostaa eri tavalla tänä poikkeusaikana, kun sen puute on korostunut etätöissä. Keittiönpöytä on tullut monelle yrittäjällekin tutuksi.

Helsinkiläinen ErgoFinland on tehnyt työtä ergonomian saralla jo 1990-luvulta lähtien. Yrittäjä Lucas Lönnqvist listaa kotitoimistojen kipupisteitä ergonomian kannalta:

– Ihmisten pitäisi päästä pois pitkään paikallaan olemisesta huonossa asennossa. Kotona työkaverit eivät tule pyytämään kahville, kuitenkin on tärkeää muutella asentoa ja liikkua päivän aikana.

Pitkittynyt työskentely huonossa työasennossa voi johtaa selkä- ja niskahartiaseudun kipuihin sekä hiirikäsipulmiin.

– Ergonomian kannalta on tärkeää huolehtia siitä, että pitää mikrotaukoja puolen tunnin välein. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset tarvitsevat lyhyen tauon 30 minuutin välein. Mikrotauot edistävät muun muassa aivojen lataamista.

Ergonomiaan panostamalla voidaan vaikuttaa sairauspoissaolojen vähenemiseen. Yrityksen avainasiakaspäällikkö, toimintaterapeutti Hanna Ojutkangas muistuttaa, että apuvälineitä, kuten sähköpöytiä pitää käyttää oikein.

– Oma mutu-tuntumamme on, että melkein 90 prosenttia työntekijöistä ei käytä sähköpöytiä, vaikka sellainen olisi. Tuoli vetää puoleensa. Kovalla lattialla ei kauan jaksa seisoa. Jalkojen alle pitäisi pyrkiä löytämään ratkaisu, esimerkiksi pehmeä matto tai aktivointilauta. Aktivointilauta tuo kehoon pienen liikkeen ja verenkierto toimii paremmin.

Ojutkankaan mukaan sähköpöytien säätäminen on helppoa, ja korkeuden pitää olla sellainen, ettei hartiat ole korvissa, vaan käsivarret lepäävät rennosti pöydän päällä.

– Olisi hyvä, jos työfysioterapeutit voisivat etäpalaverissa neuvoa työvälineiden käytöstä.

Kolmasosa aikuiselämästä töissä

Poikkeusaikana on puhuttu eniten kotitoimistojen ergonomiasta, mutta myös teollisuudessa pitää panostaa ergonomiaan. Kolmasosa aikuiselämästä vietetään töissä.

Työterveyslaitoksen mukaan pitkäjänteiseen ergonomiaan panostamisen avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti työn ja työympäristön turvallisuuteen, sairaspoissaoloihin sekä tuottavuuden parantamiseen. On tärkeää muokata työtä, säätää työpistettä ja tarkkailla korjatun työasennon vaikutusta hyvinvointiin ja oireisiin.

Työkyvyn ylläpitoon ja työssä jaksamiseen voi vaikuttaa vapaa-ajan liikunnalla, mikä edistää myös palautumista.

Ojutkangas nostaa esiin, että teollisuuden toimipaikoissa on usein kovia lattioita eikä istumaan välttämättä aina pääse.

– Kaikilla työpaikoilla ei välttämättä pääse istumaan niin usein. Kovalla lattialla seisominen aiheuttaa monesti alaselkäpulmaa ja lonkat kuluvat helposti. Työpistematoillakin on vaikutusta nivelterveyteen. Korkeammilla tuoleilla pystyy keventämään pitkäaikaisesta seisomisesta aiheutuvaa selän ja jalkojen rasitusta.

Kotitoimistojen ratkaisut nousussa

ErgoFinlandin historia ulottuu vuoteen 1982. Sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2018 vanha nimi Avaintieto sai jäädä. Lönnqvist pyrkii yrityksen tuotteilla mahdollistamaan hyvän työskentelyasennon, lisäämään liikettä ja parantamaan käyttäjien työ- ja toimintakykyä. Yritys lanseerasi ensimmäiset keskihiiret Suomen markkinoille 1990-luvulla.

– Lähdimme viitisen vuotta sitten kehittämään kotitoimistotuotteita. Ajatuksenamme on, että välineet ovat siirreltävissä, ja niitä voi käyttää monessa paikassa kotona, Lönnqvist taustoittaa.

Valikoimissa on säädettäviä työtasoja, irrallisia ristiseläntukityynyjä, ergonomisia tietokonehiiriä ja välineitä aktiiviseen istumiseen.

Lisääntynyt etätyön tekeminen näkyy vasta orastavasti kysynnässä. Lönnqvist uskoo, että heidän tuotteidensa kysyntä lisääntyy vuodenvaihteen jälkeen.

– Pohjoismaat ja Saksa ovat olleet kiinnostuneita liikkuvan työskentelyn välineistä. Vienti on kasvussa.

Etätyötä usein tekevän kannattaa muistaa tehdä verovähennykset, esimerkiksi työhuone- ja työvälinevähennykset ovat monen ulottuvilla ensi kevään veroilmoitusta tehtäessä.

Lähde: Työterveyslaitos

Lucas Lönnqvistin kolme vinkkiä kotitoimiston ergonomiaan:

  • 1. Lisää liikettä työpäivään. Muista vaihtaa työskentelyasentoa.
  • 2. Pidä mikrotaukoja ja nouse välillä ylös.
  • 3. Käy haukkaamassa raitista ilmaa esimerkiksi puhelinpalaverin aikana ja laita kuulokkeet korville.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Kuva: Meeri Utti

Juttu julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä 6/2020. Tilaa lehti täältä (59€ / 6 numeroa vuodessa)