YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.3.2021 klo 18:24
Uutinen

Kaupunkisuunnittelu on yhteistyötä

”Kaupunkisuunnittelu on synonyymi sille, että mietitään yhdessä, miten meidän ympäristöstämme voisi tehdä fiksumman ja sujuvamman”, sanoo Dan Mollgren. Se vaatii yritysten, asukkaiden, kaupungin, viranomaisten ja monien muiden yhteispeliä.

Teksti ja kuvat: Merja Forsman / Itäväylä Viestintä Oy

Kaksi vuotta sitten Porvoossa vapautui kaupunkisuunnittelupäällikön pesti. Dan Mollgren oli päässyt edellisessä työssään niihin tavoitteisiin, joita hän oli itselleen alussa asettunut, ja etsi uusia haasteita.

– Porvoo on aivan fantastinen kaupunki ja työympäristö. Hain Porvooseen, koska näin, että osaamisestani voisi olla jotain hyötyä kaupungille, Mollgren kertoo.

Virkamiesvanhempien vesa on tehnyt lähes koko uransa kaupunkisuunnittelun parissa ja erikoistunut keskustan kehittämiseen. Porvoo tarjosi sopivaa haastetta.

Yksin suunnittelu on mennyttä aikaa

Mutta mitä tekee kaupunkisuunnittelupäällikkö?

– Tämä on johtamistyötä, merkittävällä tavalla, Mollgren sanoo.

– Työssäni on tärkeää löytää kurssi ja viedä asioita ja hankkeita kurssin suuntaan. Se tarkoittaa johtamista, koordinointityötä, ihmisten kanssa työskentelyä ja viestintää, mutta myös suunnittelua ja asiantuntijana toimimista.

Toisin kuin usein luullaan, kaupunkisuunnittelu ei ole määräävää valtaa vaan yhteistyötä.

– Kaupunkisuunnittelu on synonyymi sille, että mietitään yhdessä, miten meidän ympäristöstämme voisi tehdä fiksumman ja sujuvamman. Ei tässä yksin suunnitella, se on mennyttä aikaa eikä se veisi kovin pitkälle, Mollgren toteaa.

Hänen mielestään ihmisten olisi hyvä muistaa, että kaupunkisuunnittelu on pitkälti valmistelevassa roolissa. Päätökset tehdään usein valtuustossa ja toimiryhmissä, ja tekeminen on yhteistyötä tilaajien, asukkaiden, yritysten, kaupungin ja monien muiden tahojen kanssa.

– On siis oltava se kurssi, että hanke ei menisi joka suuntaan. Pyrin antamaan sen tuen, jota tältä positiolta pystyn, että kaupunki kehittyisi, Mollgren summaa.

Yrittäjät eivät ole yhtenäinen lauma

Entä yrittäjät?

– En sulata kysymystä, että onko yrittäjiltä kysytty. En ymmärrä sitä, Mollgren ihmettelee.

– Keräämme koko ajan hiljaista tietoa, enkä koe tarpeelliseksi erotella yrittäjiä omaksi ryhmäkseen. Emme esimerkiksi lähettele kirjeitä kaikille, joilla on toiminimi.

Mollgrenin mukaan lähes jokaisessa hankkeessa huomioidaan myös yrittäjät ja kartoitetaan yrittämisen mahdollisuudet. Suurin osa kaupunkisuunnittelun toiminnasta on ylipäätään jollain tavalla kytkeytynyt yrittäjiin.

– Paljonkin! Väittäisin. Erittäin suuri osa asiakkaista ja hankkeisiin osallistuvista on yrittäjiä. Me luomme yrittäjyydelle edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Se mitä meidän työmme jälkeen tapahtuu, on monesta muusta kuin meistä kiinni, Mollgren muistuttaa.

Hänen mukaansa kaupunkisuunnittelussa käydään jatkuvaa keskustelua yrittäjien kanssa ja halutaan palvella heitä mahdollisimman hyvin.

– Tämä vaatii yrittäjiltä tietoa ja sitoutumista hankkeeseen ja sitä, että yrittäjä ymmärtää, mitä selvitystarpeita hanke vaatii. On väärinkäsitys, että kaupunki tekisi selvitykset yrityksen puolesta. Tähän liittyy myös tasapuolinen kohtelu; jos yhdelle tarjoaa jotain, se pitäisi tarjota myös toiselle.

Toinen asia on byrokratia, joka ei väistä kaupunkisuunnitteluakaan. Siksi Mollgren esittää yrittäjille toiveen.

– Olkaa ajoissa yhteydessä. Toivoisin, että me kaupunkisuunnittelussa voisimme olla ketterämpiä kuin mitä järjestelmä sallii, mutta toiminta edellyttää päätöksiä, ja vaikka seisoisin päälläni, poliittiset päätökset eivät synny nopeammin. Mutta toisaalta, päällä seisominen voisi näyttää hauskalta, Mollgren naurahtaa.

Posintra puhuu yrittäjien kieltä

Kehitysyhtiö Posintra on ollut monien yrittäjien pelastus, mutta se on Mollgrenin mukaan tärkeä yhteistyötaho myös kaupunkisuunnittelulle.

– Posintra on viimeisen kahden vuoden aikana ollut tärkeä lenkki yrittäjien ja kaupunkisuunnittelun välillä. Posintra puhuu yrittäjien kieltä ja ymmärtää heidän tarpeitaan. Se on ollut oivallinen linkki meidän näkökulmastamme. Heidän toimintansa on koordinoitua ja sieltä me virkamiehetkin saamme jäsenneltyä tietoa, Mollgren kehuu.

– Toivoisin, että jos yrittäjät eivät ole vielä löytäneet Posintraa, he kokeilisivat ja hyödyntäisivät tätä kaupungin nimissä olevaa palvelua.

Porvoon Yrittäjien ja Itäväylän yhdessä tuottamassa uudessa juttusarjassa esitellään yrittämiseen ja yrittäjyyteen Porvoossa sidoksissa olevia kaupungin viranhaltijoita.