25.9.2017 klo 11:11
Uutinen

Kiinnostaako EU:n tarjoama rahoitus?

Mietitkö, mistä voisit hakea rahoitusta yrityksesi kasvuun ja kansainvälistymiseen? EU on suunnannut rahoitustaan nimenomaan kasvun rahoitukseen.

– Täällä Suomessa päivittelemme, että Italiassa saavat sitä ja tätä EU-rahaa. Ensinnäkin rahaa pitää osata hakea, kasvuyrityksiä rahoitusratkaisujen hakemisessa auttavan Grannenfelt Financen toimitusjohtaja Eeva Grannenfelt muistuttaa.
Hän jakaa EU-kasvurahoituksen kolmeen osaan: Horisontti 2020 SME Instrument -ohjelmaan, Euroopan investointipankin tarjoamaan oman pääoman luonteiseen pääomajärjestely ja EU:n takausohjelmaan pk-yrityksille.
EU:n tutkimus ja innovaatio-ohjelmat EUTI on Horisontti 2020 -ohjelman yhteystoimisto Suomessa.

Kasvuhakuiset yritykset kiinnostavat EU:ta

Horizon 2020 SME Instrument -ohjelmassa yritykset voivat hakea tukea 50 000 eurosta aina 2,54 miljoonaan euroon asti.
Toinen keskeinen rahoitusmuoto on Euroopan Investointipankin (EIP) InnovFin-ohjelma, joka voi olla oman pääoman luonteinen lainakokonaisuus kasvuyrityksille. European Investment Fund on vahvasti mukana rahoittamassa eurooppalaisia pääomarahastoja, jotka sijoittavat kasvuyrityksiin.
– Tässä instrumentissa voi olla mukana Suomen osakeyhtiölain mukaista pääomalainaa. Kyseessä on laina, jonka minimisumma on 7,5 miljoonaa, Eeva Grannenfelt kertoo.
– Investointipankki haluaa rahoittaa yritysten hankkeita, joissa korostuu innovatiivisuus, ja mitkä parantavat Euroopan kilpailukykyä. EIP analysoi yrityksen omistajarakennetta, hallintotapaa, liiketoimintamallia, ja tietysti kykyä kasvaa.
Grannenfeltin mukaan investointipankin raha auttaa yritystä saavuttamaan riittävän kokoluokan, jolla pääsee globaaliin kilpailuun mukaan.

Voi verrata pankkiluototukseen

Käytännössä Euroopan investointipankki myöntää takauslimiitin suomalaisille pankeille, jotka sitten sitä vastaan myöntävät rahoitusta. Kyseinen rahoitusmuoto alkoi Espanjassa jo viisi vuotta sitten, Suomessa vasta viime vuonna. Pankit tarjoavat rahoitusta.
– Takauksen kustannus yritykselle on merkittävästi halvempaa verrattuna vaihtoehtoisiin takausinstrumentteihin. Takaus kattaa 50 prosenttia luoton kokonaismäärästä. Tähän voi lisäksi saada vielä Finnveran lisävakuuksia, Grannenfelt neuvoo.
Rahoitusta voi myös hakea muun muassa EU:n pk-yrityksille tarkoitetusta COSME-ohjelmasta. EU:n rahoitusinstrumenttien lisäksi markkinoilla on tarjolla iso määrä rahoitusta yrityksen eri elinkaarenvaiheisiin.

Kassanhallinnan tehostaminen

Kasvuyritysten on hyvä muistaa myös oman kassanhallinnan tehokkuus.

– Kun tämä omaehtoinen rahoittaminen on näpeissä, yrityksen tase-rakenne kevenee ja kassanhallinta ja kassavirtojen ennakointi helpottuvat. Yritys voi myös saavuttaa kilpailuetua tarjotessaan parempia maksuehtoja omille asiakkailleen. Myös kasvun vaatimat investoinnit voidaan toteuttaa huomattavasti pienemmällä ulkoisella rahoituksella, Kirsi Larkiala Grannenfelt Finance:lta neuvoo.

Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta@yrittajat.fi