Näin toimit oikein ja ehkäiset liukastumisia yrityksen tontilla
Yrittäjän tulee huolehtia siitä, että omistamansa kiinteistön alueella on turvallista liikkua. Kuva: Getty Images
22.1.2024 klo 10:04
Uutinen

Kiinteistön omistaja, muistitko vastuusi? Liukastuminen voi johtaa isoon korvaukseen – Lue vinkit

Yrittäjien asiantuntija muistuttaa kiinteistön omistavan yrittäjän talvikunnossapidon vastuista.

Sivullisen liukastumisonnettomuus voi yllättää yrittäjän, joka ei ole huolehtinut omistamansa kiinteistön alueen turvallisuudesta. Yksikin kaatumiseen johtanut liukastuminen voi johtaa korvausvastuuseen.

Liukkauden torjumisen lisäksi kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, ettei katolla ole putoavaa lunta tai jäätä. Talvikunnossapito voi vaatia nopeitakin toimia, sillä tänäkin talvena sääolot ovat muuttuneet nopeasti yhdenkin päivän sisällä.

Vakuutusyhtiö Fenniassa ei ole huomattu erityistä piikkiä liukastumisonnettomuuksien korvauksissa tänä talvena.

– Yritysten asenne omaan vastuuseen varmastikin vaihtelee yrityskohtaisesti. Meidän näkemyksemme mukaan monet yrittäjät hoitavat velvoitteensa tunnollisesti, mutta parannettavaakin löytyy edelleen. Yritys saattaa esimerkiksi tietää, että talvikunnossapito on hoidettava, mutta mitä kaikkea se vaatii, ei välttämättä ole kaikilla tiedossa, Fennian korvauslakimies Nico Falenius kertoo.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén neuvoo, mitä kiinteistön omistajan on otettava huomioon.

Mikä on yrittäjän vastuu liittyen liukastumisiin kiinteistön alueella?

Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia kiinteistön alueen turvallisuudesta eli muun muassa siitä, että piha on hiekoitettu, eikä rakennuksesta putoava lumi tai jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Tässä yhteydessä puhutaan kiinteistönomistajan korostuneesta huolellisuusvelvoitteesta piha-alueen hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistönomistajan on vahingon sattuessa pystyttävä osoittamaan toimineensa talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

Miten yrittäjän tulisi varautua näihin riskeihin?

Yrittäjän tulee huolehtia siitä, että omistamansa kiinteistön alueella on turvallista liikkua. Yrittäjän kannattaa keskustella oman vakuutusyhtiön kanssa siitä, miten varautua mahdollisista vahingoista seuraavan korvausvelvollisuuden varalle.

Mitä voi tapahtua, jos ei varaudu?

Yrittäjä voi joutua korvausvelvolliseksi aiheutuneista vahingoista.

Miten YEL-vakuutus ja YEL-työtulo on syytä ottaa huomioon?

Jos yrittäjä itse liukastuu ja päätyy sairauslomalle, määräytyvät yrittäjälle maksettavat lakisääteiset korvaukset YEL-työtulon mukaan.

Voiko omalla lisävakuutusturvalla vaikuttaa asiaan?

Lakisääteisestä järjestelmästä turvataan ensisijaisesti toimeentuloa sairausloman aikana (poislukien työtapaturmavakuutus). Lisävakuutusturvaa kannattaa harkita, jotta myös hoidosta aiheutuvat kulut tulevat korvatuksi. Edelleen kannattaa kysyä keskeytysvakuutuksesta, joka voi korvata menetyksiä, joita yritykselle aiheutuu yrittäjän sairausloman vuoksi.

Miten neuvoisit toimimaan, jotta yrittäjä välttyy ikäviltä yllätyksiltä?

On parempi varautua hieman liiankin hyvin ajoissa! Talviaikaan kannattaa panostaa kiinteistön turvallisuuteen vaikka vähän tuottavan työajan kustannuksellakin. Erityisesti henkilövahingoista aiheutuu inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös nopeasti paljon kustannuksia korvattavaksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen