22.5.2018 klo 08:52
Uutinen

Kokeilussa Huawein hirviökamerapuhelin: Hämäräkuvauksen uusi kuningas

Huawein uusi lippulaivapuhelin nousee suoraan mobiilikameroiden kärkikastiin.

On kulunut viisi vuotta siitä, kun Nokia mullisti älypuhelinmarkkinat esittelemällä 41 megapikselin kamerakennolla varustetun, ”hirviökameraksi” nimitetyn Lumia 1020:n. Kyseinen puhelin on edelleen merkkipaalu mobiilikameroiden kehityksessä. Sen jälkeen kamerateknologia on toki parantunut, mutta ei enää yhtä suurin harppauksin.

Huawein vastikään myyntiin tullut lippulaivapuhelin on tässäkin mielessä piristävä yllätys. Laite vie pitkästä aikaa mobiilikamerateknologiaa eteenpäin vähintään yhdellä askeleella. Eikä pelkästään siksi, että laitteessa on 40 ja 20 megapikselin kamerakennot.

Huawei P20 Pro on ensimmäisiä puhelimia, joissa on peräti kolme takakameraa. Saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta ratkaisulle on perusteensa. P20 Pro onkin erityisen kiinnostava laite niille käyttäjille, jotka kuvaavat työkseen tai ovat muuten aktiivisia kameran käyttäjiä.

P20 Pron 40 megapikselin takakamera ottaa värikuvia, 20 megapikselin kakkoskamera mustavalkokuvia ja kolmas, 8 megapikselin telelinssikamera tuo mukaan 3-kertaisen optisen zoomin. Mustavalkokenno saattaa kuulostaa turhalta, mutta kokeilun jälkeen mieli muuttuu. Aidot mustavalkokuvat näyttävät todella hyviltä ja tuovat vaihtelua somepostauksiin ja taiteellisempiinkin kokonaisuuksiin.

Pelkkien numeroiden valossa P20 Pro näyttää erityisen vakuuttavalta. ISO-valoherkkyyden voi nostaa jopa 51200:een, mikä tarkoittaa että kuvauksen pitäisi onnistua hyvin vähäisessä valossa.

P20 Pron kameratarjonnan pieneksi puutteeksi on luettava se, että optinen kuvanvakaaja löytyy vain telelinssikamerasta.

Tekoäly ei aina vakuuta

Tekoäly on ottanut merkittävän roolin P20 Pron mobiilikamerassa. Sitä hyödynnetään esimerkiksi kuvan vakauttamisessa, kohteiden tunnistamisessa hämärässä ja oikeiden kuvausasetusten löytämisessä.

Vaikka tekoälyn avulla on saatu paljon hyvää aikaan, aina lopputulos ei miellytä. Tekoäly tunnistaa silmänräpäyksessä, millaista kohdetta kulloinkin kuvataan. Tämän jälkeen kone määrittelee kuvaan omasta mielestään sopivimmat väriosävyt. Usein värejä on kuvassa aivan liikaa tai ne ovat selkeästi vääristyneitä todellisuuteen verrattuna. Onneksi tekoälymoottorin voi kytkeä kokonaan pois päältä.

Loisteliaita hämäräkuvia

Hämäräkuvauksessa P20 Pro on parhaimmillaan. Kun asetuksista kytkee päälle yötilan, kamera poimii kuvaan kohteita joita hädin tuskin näkee omalla silmällä. Ero esimerkiksi iPhone 8:lla otettuihin hämäräkuviin on merkittävä. Normaalitilassa kuvattaessa hämäräkuvien laatu ei ole parempi kuin kilpailijoilla.

Vastaava yötila on ollut käytössä aikaisemmissakin Huawein huippupuhelimissa, mutta tällä kertaa ominaisuutta on parannettu selvästi ja kuvaus on optimoitu käytettäväksi vapaalla kädellä.

Kamerauudistukset eivät jää Huawein uutuuspuhelimen takapuolelle. Etukamerassa megapikseleitä on hulppeat 24. Huawei onkin selvästiu aloittamassa uudelleen älypuhelinvalmistajien välisen megapikselikilpailun, josta jo hetkeksi päästiin eroon. Valmistajat ovat kilvan vakuutelleet, ettei korkea megapikselimäärä yksistään takaa laadukkaita otoksia.

Totuus on, että harva käyttäjä tarvitsee 40 mgapikselin kokoisia valokuvia normaalielämässä. Jos asetuksia ei muuta, valokuvat tallentuvat puhelimeen 10 megapikselin kokoisina. RAW-formaatissa tallennetun 40 megapikselin kuvan koko on peräti 76 megatavua.

Mitä testikuvat kertovat?

Vertailimme eri älypuhelimien ottamia kuvia keskenään yhteistyössä IOTech -tietotekniikkasivuston kanssa. Mukana vertailussa olivat alkuperäinen hirviökamerapuhelin Nokia 1020, Samsug Galaxy S9, Apple iPhone X ja Huawei P20 Pro.

Nokia Lumia 1020.

Testikuvien perusteella P20 Pron kamera tekee automaattitilassa tarkkaa ja luonnollista jälkeä. Hämärässä otetun testikuvan kuvanlaatu on kameranpuhelinten mittapuulla erittäin hyvä, vaikka kontrasti on hieman ylikorostunut. Yötila loihtii kuviin selvästi lisää valoa, vaikka kuvaus tapahtuisi käsivaralta. Kuvaustulos ei ole kuitenkaan aivan realistinen. Ero kilpailijoihin on kuitenkin merkittävä, sillä valon määrä on aivan eri luokkaa.

Sen sijaan 40 megapikselin kuvien resoluutiosta ei ole käytännössä hyötyä. Kokonaisuutena 40 megapikselin kuvien laatu on jopa heikompi kuin oletusasetuksena otettujen 10 megapikselin kuvissa.

Testikuvat: IOTech / Juha Kokkonen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi