31.1.2018 klo 07:11
Uutinen

Kolmasosa suomalaisista kannattaa aktiivimallia – Yrittäjien Pentikäinen: Lakko täysin tarpeeton

SAK:n mielenilmaus aktiivimallia vastaan seisauttaa perjantaina joukkoliikenteen monin osin eri puolilla Suomea. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmasosa suomalaisista kannattaa aktiivimallia, puolet vastustaa sitä ja loput eivät ota kantaa puoleen tai toiseen.

Kantar TNS kysyi asiaa tammikuun puolivälissä Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1031 suomalaista.

31 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että aktiivimalli on oikeansuuntainen keino työttömyyden hoitamiseen. 53 prosenttia suomalaisista ei kannata aktiivimallia. 17% ei osaa tai halua ottaa kantaa asiaan.

Yli puolet kokoomuksen ja keskustan kannattajista on aktiivimallin puolella. Vasemmistopuolueiden, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajista selvästi yli puolet vastustaa sitä.

– Aktiivimalli ei ole täydellinen, mutta on mainettaan parempi. Monelta unohtuu, että se parantaa monen työttömyysturvaa. Se ei ratkaise työttömyyttä mutta tuo monelle työtä, ja se on tärkeä asia, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Perjantaina SAK järjestää mielenosoituksen aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla klo 11. Suuri osa bussiliikenteestä jää suureksi osaksi päivää kokonaan liikennöimättä suurissa kaupungeissa. Syynä on Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n aktiivimallin vuoksi julistama työnseisaus. Iltaa kohti liikenne palautunee normaaliksi.

Pääkaupunkiseudulla metro ja raitiovaunut eivät kulje vuorokauteen.

– Lakko on täysin tarpeeton. Se on politiikkaa, joka aiheuttaa monelle kansalaiselle ja yritykselle isoa harmia. Se on muistutus siitä, että työrauhasääntelyä pitää uudistaa. Poliittisia lakkoja pitää rajoittaa meillä muun Euroopan lailla, sanoo Yrittäjien Pentikäinen.

Pitääkö työn perässä muuttaa?

Tutkimuslaitos Kantar TNS kysyi suomalaisten mielipidettä myös työn perässä muuttamisesta. Tässäkin asiassa noin kolmasosa suomalaisista (32%) on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että työn perässä on muutettava, jos sitä ei ole tarjolla omalla kotiseudulla.

Vajaa puolet (46%) suomalaisista on eri mieltä asiasta. Noin viideosa ei ota tai osaa ottaa kantaa asiaan.

– On hieman yllättävää, että työn perässä ei ole haluja muuttaa tämän enempää, vaikka suomalaiset ovat läpi historian joutuneet muuttamaan työn vuoksi jopa toisille mantereille, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Toivoisin tässä suhteessa jonkinlaista asennemuutosta. Joudumme jatkossa miettimään yhä enemmän asuinpaikkaamme sen mukaan, missä työtä on tarjolla, Pentikäinen muistuttaa.

Kantar TNS:n tutkimuksen aineisto kerättiin 12. – 17.1.2018 Gallup Kanavalla. Tutkimusta varten kerättiin 1031 haastattelua. Aineisto edustaa maamme 15 – 74-vuotiasta väestöä poislukien Ahvenanmaa. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi