Lahjakkuus työkoneiden käsittelyssä on johtanut siihen, että nykyisin Vesperi Lainolla on oma pieni kaivinkone ja toiminimi.
6.5.2024 klo 07:22
Uutinen

Koneurakoitsija Vesperi Laino, 13, hallitsee työkoneet suvereenisti – ”On mukavaa, kun vipujen pyörittelystä saa rahaakin”

Vesperi Laino tekee kaivinkoneellaan muun muassa maansiirtotöitä ja energiapuun kaatoa. Tulevaisuudessa siintää haave metsäkoneesta.

Kankaanpääläinen Vesperi Laino oli kuusivuotias, kun hän istui ensimmäisen kerran kaivinkoneen puikkoihin.

– Olen pienestä pitäen tykännyt koneista ja tehnyt kaikenlaisia maatilan töitä, hän kertoo.

Lainon perheen tuttavalla on maatila, jossa nyt 13-vuotias poika opetteli jo pienenä ajamaan eri työkoneilla traktoreista kaivuriin.

Lainon äiti Susanna Salokangas kertoo, että poika on aina ollut erityisen lahjakas työkoneiden käsittelemisessä.

– Ihan sama mikä kone ja kuinka pienestä, hän on hallinnut ne heti. Hän hahmottaa niiden liikeradat ja mittasuhteet, oli se sitten traktori, peräkärry tai mikä tahansa.

Innostus ja lahjakkuus johti siihen, että nykyisin Lainolla on oma pieni kaivinkone ja toiminimi.

– Erään kerran perhetuttu kysyi, pitäisikö meillä olla kaivuri, etsi sellaista hetken aikaa ja löysi minulle sellaisen. Nyt olen tehnyt sillä kaikenlaisia hommia vuoden verran, Laino kertoo.

Lainon yritys perustettiin 4H-nuorisojärjestön yrittäjyysohjelman kautta.

– Tutun kautta esille pompsahti 4H-yrittäjyys. On helppoa, kun Vesperi voi tehdä hommia laskutuksena toiminimensä kautta, Salokangas kertoo.

Lainon yrittäjyydestä ensin kertoneen Kankaanpään Seudun mukaan Laino on myös Honkajoen yrittäjäyhdistyksen historian nuorin jäsen. Sinnekin hänet houkutteli sama perhetuttu.

Vanhemmilla on vielä tärkeä rooli koneyrittäjän töissä.

– Asiat pitää hoitaa turvallisesti. Joku on aina hieman sivusta seuraamassa tekemistä ja tarvittaessa neuvomassa, miten työt tehdään hyvin ja mahdollisimman pienellä riskillä, Salokangas kertoo.

Vähän tylsiäkin asioita

Salokangas vinkkaa vielä, että yrityksen perustamisessa kannattaa panostaa kirjanpitoon ja vero-osaamiseen.

– Kun ne ovat alusta asti kunnossa, itse työnteko on helpompaa.

Laino tekee kaivurinsa kanssa töitä laidasta laitaan. On maansiirtotöitä, kaivuuhommia ja energiapuun eli käytännössä risujen kaatoa.

Äiti Susanna Salokangas muistuttaa, että koulunkäynnistäkin täytyy huolehtia.

– Ei Vesperi jatkuvasti ole koneen kanssa töissä, mutta pieniä keikkoja on ollut ihan sopivasti. Varsinkin talvella konetta käynnisteltiin harvakseltaan.

– Huoltajan velvollisuus on vahtia, että tehdään vähän niitä niin sanotusti tylsiäkin asioita. Onneksi Vesperille koulu ei ole kovin vastenmielistä. Unelle, liikunnalle, ja tavalliselle nuoren elämällekin pitää jäädä aikaa, Salokangas sanoo.

Tulevaisuudessa Laino haluaisi hankkia metsäkoneen ja ryhtyä koneurakoitsijaksi.

– Kullaalle metsäkonepuolelle meinasin mennä, hän sanoo.

Kullaalla sijaitsee toisen asteen ammatillista koulutusta järjestävä oppilaitos WinNova, jossa voi opiskella muun muassa metsä- ja luontoalaa.

Laino kertoo, että yrittäjyydessä on hyvää se, että työajat saa suunnitella itse. Kaivinkoneyrittäjänä myös näkee heti oman työnsä jäljen.

– Jos tekee työnsä hyvin, jälkikin näyttää hyvältä. Ja on ihan mukavaa, kun saa rahaakin siitä vipujen pyörittelystä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen