Kati Pohjanmaa on valjastanut kotitalousopettajan osaamisensa yritystoiminnaksi. Kuva: Sanna Liimatainen

Kotitalousopettaja valjasti osaamisensa arjen asiantuntijana palveluksi – ”Ruoan kautta voi opettaa vaikka mitä”

Espoolainen kotitalousopettaja Kati Pohjanmaa, 51, halusi etsiä uutta suuntaa työelämässä. Hän ei päässyt hakemiinsa palkkatöihin, mutta yrittäjänä osaamista arvostetaan.

Mitä poika edellä, sitä äiti perässä. Espoolainen kotitalousopettaja Kati Pohjanmaa rohkaistui lähtemään yrittäjäksi pitkän pohdinnan jälkeen, ja yksi osatekijä oli 23-vuotiaan esikoispojan esimerkki.

Atte-pojan ohjelmistoyritys Vertics Oy voitti Pääkaupunkiseudun vuoden 2021 nuori yrittäjä -palkinnon, ja työllistää vajaa 30 työntekijää.

– Mietin, että jos poika uskaltaa, miksi en minäkin uskaltaisi, Pohjanmaa sanoo.

Pohjanmaa on tuotteistanut osaamistaan sekä ruoan ja arjen asiantuntijana että opettajankokemustaan kouluttajana. Yksi suosittu tuote on lounaslivet, joissa Pohjanmaa ohjaa noin vartissa esimerkiksi työtiimille yhteisen terveellisen lounaan valmistuksen.

– Pohdin, onko se liian tavallista, mutta olen arjen asiantuntija. Lounaslive on pysähtymistä arjen keskellä. On mahtavaa, mitä huippukokit tekevät, mutta aina ei voi syödä fine dining -ruokaa.

Pakko toteuttaa itseään

Päätös yrittäjäksi lähtemisestä vaati vuoden kypsyttelyn. Verkkosivuja Pohjanmaa alkoi työstää viime vuoden hiihtolomalla ja lopulliset sivut valmistuivat kesällä.

Toiminimi oli jo olemassa, sillä Pohjanmaa oli tehnyt hygieniapassitestejä jo aikaisemmin. Päivätyö vaati kuitenkin uudistusta.

– Minulle ruoka on iso juttu. Se on väline, jonka kautta voi opettaa vaikka mitä. Päivätyössä ruoan rooli kuitenkin pieneni ja tilalle tuli kaikkea muuta. Väsyin peruskouluun ja jatkuvaan kasvattamiseen. Kipuilin urakehityksen kanssa. Minun täytyi päästä toteuttamaan itseäni, Pohjanmaa summaa.

Kotitalousopettajan urakehitysmahdollisuudet olivat vähissä. Pohjanmaa toimi vuoden rehtorinakin, mutta sitten iski korona. Vuosi rehtorina oli raskas ja puski ajatusta yrittäjyydestä eteenpäin.

Pohjanmaa yritti hakea erilaisia työpaikkoja, mutta haastatteluihin oli vaikea päästä yli 50-vuotiaana naisena.

– On kiinnostavaa, että palkattuna töihin minua ei haluttu mihinkään, mutta yrittäjänä pyydetään kouluttamaan, konsultoimaan, luennoimaan ja vetämään kursseja. Ruoka-alalla arvostetaan koulutustani ja sitä, että osaan kouluttaa, Pohjanmaa sanoo.

Viisikymppiselle ihmiselle on väkisinkin kertynyt verkostoja, ja yrittäjänä verkostot kasvavat entisestään. Pohjanmaalle tehokas kanava on ollut LinkedInin, ja sitä kautta on tullut keikkaakin.

Uusia ideoita

Virallisesti Pohjanmaa on vielä opintovapaalla. Takaportti paluulle päivätyöhön on olemassa. Yrittäjänä tuotekehitysideoita on kuitenkin paljon ja kumppaneiden kanssa niitä syntyy lisää.

– Teemme Kainuun Kuhmo-Suomussalmi-alueen matkailuyhdistyksen kanssa mökkiruokaprojektia, jossa olen kehittänyt kalakeitosta paikallisen versio. Paikallisten kumppaneiden kanssa ainekset voitaisiin toimittaa valmiiksi mökeille.

Pohjanmaa pitää kahta blogia, joista toisessa hän kokkaa läpi keittokirjojen klassikkoa, Kotiruoka-kirjaa. Perinteisten arkiruokareseptien joukossa on niitäkin, joihin harvoin enää törmää, kuten sianpääsyltty.

– Pitäisi löytää joku kumppani, esimerkiksi pientuottaja, jolta sen sianpään saisi syltyn tekoa varten, Pohjanmaa sanoo.

Kati Pohjanmaan yrittäjyydestä kertoi aiemmin Länsiväylä.

Elina Hakola