YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kun isä sairastui, neljä veljestä otti vastuun perheyrityksestä – ”Kannattaa laskea, olisiko järkevämpää lähteä nollasta”
Lahtelaisyrityksen sukupolvenvaihdos onnistui lopulta hyvin.
Lahtelaisen Kiinteistöpalvelu Nummelan omistajat voivat sanoa tuntevansa toisensa kuin omat taskunsa. Yritystä vetää neljä veljestä, joista Viljami Nummela työskentelee toimitusjohtajana.
Vuonna 1992 perustetussa yrityksessä vietiin läpi sukupolvenvaihdos vuonna 2021. Ennen sitä Nummelan veljesten vanhemmat omistivat yrityksen puoliksi: Molemmilla oli 50 prosentin omistus.
– Isämme, joka aikanaan perusti yrityksen, sairastui vakavasti. Päätimme ulkoistaa sukupolvenvaihdoksen tekemisen siihen erikoistuneelle yritykselle, koska yrityksen pyörittäminen vaati jo itsessään aikaa eikä sairauden vuoksi isällä ollut siihen mahdollisuutta osallistua kokonaan, Viljami Nummela kertoo.
Haastavinta oli yrityksen arvon määrittäminen. Myös verottajalla oli oma näkemyksensä asiaan.
– Kannattaa käyttää asiantuntijaa yrityksen arvonmäärityksessä. Silloin sekä luopujien että jatkajien on helpompi valita eri vaihtoehdoista eli onko kyseessä lahjoitus, lahjanluonteinen kauppa vai myydäänkö yritys käypään hintaan. Arvo pitää määritellä verottajan ohjeiden mukaan.
Yrityksen käypä arvo on hinta, jolla yritys voidaan myydä.
Isän sairastuessa yrityksen pyörittäminen siirtyi poikien vastuulle. Tilannetta helpotti se, että veljekset ovat jo olleet perheyrityksen palveluksessa vuosien ajan ja pyörittäneet käytännön liiketoimintaa.
Sukupolvenvaihdoksen jälkeen yrityksen liikevaihto on tuplaantunut. Osakkaiden henkilökohtaiset lainat vaikuttivat kasvuhalukkuuteen.
Jokaiselle henkilökohtainen laina
Lahtelaisyrityksen sukupolvenvaihdos rahoitettiin jokaisen veljeksen henkilökohtaisella Finnveran myöntämällä lainalla, jolla he ostivat oman osuuden perheyrityksestä. Nummela ei halua kertoa tarkkoja summia, mutta kyseessä oli merkittävä laina. Hänellä on neuvo muille vastaavassa tilanteessa oleville.
– Kannattaa huomioida, että sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tällainen laina voi olla ainoa vaihtoehto ja se on pystyttävä maksamaan takaisin. On hyvä ottaa huomioon, että laina tulee kotitalouden muiden kulujen päälle. Monelle on jo entuudestaan asuntolaina ja muita mahdollisia lainoja.
Kiinteistöpalvelu Nummela tekee kiinteistönhuollon lisäksi lvi- ja sähkötöitä sekä tarjoaa kuljetus- ja työkonepalveluita sekä väestönsuojiin liittyviä tarkastuspalveluita. Yrityksellä on noin 40 vakituista työntekijää osakkaat mukaanlaskettuna. Välillisesti yritys työllistää noin 50 ihmistä.
Sukupolvenvaihdoksen jälkeen yrityksen liikevaihto on tuplaantunut. Osakkaiden henkilökohtaiset lainat vaikuttivat kasvuhalukkuuteen.
– Yrityksellä on ollut aikoja, että palvelua ei ole voitu tarjota kaikille halukkaille. Nyt kun osakkaita tuli enemmän, oli pakko jonkin verran kasvaa, jotta liiketoiminta on järkevää omistajien toimeentulon kannalta.
Tällä perusteella voi saada sukupolvenvaihdoshuojennuksen
- Sukupolvenvaihdoksessa osakkeet voidaan siirtää jatkajalle kaupalla, lahjanluonteisella kaupalla tai lahjana.
- Lahjasta ja lahjanluonteisesta kaupasta voi jatkajalle tulla maksettavaksi lahjavero. Kauppa on lahjanluonteinen, jos osakkeista maksettava kauppahinta tai muu vastike on enintään kolme neljäsosaa osakkeiden käyvästä arvosta. Verotuksessa käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä luovutushintaa toisistaan riippumattomien osapuolten välillä.
- Lahjaveroon voi edellytysten täyttyessä saada sukupolvenvaihdoshuojennuksen. Osittaisen huojennuksen voi saada, kun lahjoituksen kohteena on yritys tai sen osa (vähintään kymmenesosa yrityksen omistamiseen oikeuttavista osakkeista), saaja jatkaa yritystoimintaa lahjana saadussa yrityksessä ja maksettavan veron määrä on yli 850 euroa. Lahjavero voidaan jättää kokonaan maksuunpanematta, jos luovutus on osittain vastikkeellinen ja luovutuksensaajan maksama vastike on yli 50 prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta. Huojennuksesta on tehtävä pyyntö Verohallinnolle ennen verotuksen toimittamista.
- Sukupolvenvaihdoksessa lahjaveron maksamisen maksuaikaa voidaan pidentää enimmillään kymmeneen vuoteen, joka on myös koroton. Tällöin vero maksetaan yhtä suurina vuotuiserinä enintään seuraavien kymmenen vuoden aikana.
- Myös myyjän osakkeiden luovutuksesta syntynyt voitto voi olla verovapaa sukupolvenvaihdoksessa. Verovapaus edellyttää, että myyjän luovuttamat osakkeet oikeuttavat vähintään 10 prosentin omistusosuuteen yhtiössä, osakkeet ovat olleet yli 10 vuotta myyjän (tai hänen ja sellaisen henkilön, jolta hän on ne vastikkeettomasti saanut) omistuksessa ja ostajana on myyjän laissa mainittu lähisukulainen, kuten myyjän lapsi.
Lähde: Jukka-Pekka Hellman, veroasiantuntija, Suomen Yrittäjät
”Mielessä kävi myös uuden perustaminen”
Veljekset päättivät, että omistus jaetaan tasan kaikkien kanssa. Vähemmän yrityksen toiminnassa mukana ollut nuorimmainen veljeksistä tuli mukaan hieman muita pienemmällä osuudella.
Viljami Nummelan mukaan sukupolvenvaihdos ei ollut aivan itsestäänselvä valinta. Vaihtoehtona oli uuden yrityksen perustaminen.
– Sukupolvenvaihdosta miettivän kannattaa laskea, olisiko järkevämpää lähteä nollasta ja perustaa uusi yritys samalle alalle.
Jo toimivalla yrityksellä voi olla etua siitä, että sen asema on vakiintunut. Nummelan mukaan heidän kohdallaan asian ratkaisi se, että kaikki olivat jo olleet töissä perheyrityksen palveluksessa.
– Jos olisimme olleet töissä muualla ja sitten vanhemmat olisivat kysyneet, haluammeko jatkaa, tie olisi ollut huomattavasti kivisempi. Nyt meillä oli jo kokemusta yrityksen pyörittämisestä, koska olimme olleet mukana vuosikausia ja käytännössä myös pyörittäneet liiketoimintaa. Silti mielessä kävi myös uuden yrityksen perustaminen, Nummela kertoo.
Päätökseen vaikutti myös se, että Kiinteistöpalvelu Nummelan talous oli kunnossa ja asiakkaita riitti. Uuden yrityksen perustaminen olisi edellyttänyt vanhojen asiakkuuksien päättämistä ja uusien sopimusten tekemistä. Siinä tilanteessa kaikki vanhat sopimusasiakkaat eivät olisi välttämättä siirtyneet uuden yrityksen asiakkaiksi.
– Ja jonkinlainen laina olisi pitänyt ottaa myös uudelle yritykselle. Pitää muistaa, että yrityksen perustaminen on aina investointi, Nummela jatkaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi