Jarisport Oy:n yrittäjä Veini Haapasalon kaksi viimeistä yrityskauppaa ovat menneet pieleen erikoisella tavalla.
Jarisport Oy:n yrittäjä Veini Haapasalon kaksi viimeistä yrityskauppaa ovat menneet pieleen erikoisella tavalla. Kuva: Pauli Reinikainen
8.5.2023 klo 09:08
Uutinen

Kun Veini Haapasalo allekirjoitti kauppakirjan yrityksensä myynnistä, rahoja ei kuulunut ja ostaja katosi: ”Ei huvita eikä naurata”

Yrittäjä Veini Haapasalon kaksi peräkkäistä yrityskauppayritystä ovat kariutuneet omituisella tavalla.

Joensuun Hammaslahden kylässä toimivan Jarisport Oy:n yrittäjä Veini Haapasalo, 66, on ihmeissään, eikä syyttä. Kaksi viimeistä yrityskauppaa ovat menneet pieleen erikoisella tavalla.

– Ei huvita eikä naurata. Olin valmis myymään, tiedotteetkin oli tehty valmiiksi. Onneksi en lyönyt niitä nettiin.

Haapasalo tekee autokauppaa omakotitalon pihassaan ja verkkokaupassa. Varsinaisia liiketiloja hänellä ei ole, mutta bisnes on sujunut mukavasti. Autokaupan arvo on ollut parhaimmillaan puoli miljoonaa euroa. Pihassa on tehty yrittäjän mukaan lähes 900 autokauppaa vajaan kuuden vuoden aikana. Haapasalo tekee töitä yksin.

Yritys on ollut myynnissä, koska yrittäjä haluaa päästä viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Vuoden 2021 lopussa hän teki kaupat, joista ei sitten tullutkaan mitään.

– Teimme sähköisen kauppakirjan ja tapasimme ostajan kanssa kasvotusten. Ostajana oli yksityinen henkilö ja hänen yrityksensä. Molemmat mainittiin kauppakirjassa. Kyseessä oli osakekauppa, Haapasalo kertoo.

Korvauksena 17 prosenttia kauppasummasta

Ensimmäiset merkit yrityskaupan vaikeuksista ilmenivät, kun maksupostia ei tullut kuten oli sovittu.

– Osa maksuista tuli joulukuussa, pieni osa tammikuussa. Koko summan deadline oli tammikuun puolivälissä. Yhteensä rahaa tuli vajaat kymmenen prosenttia kauppasummasta, Haapasalo kertoo.

Tässä vaiheessa yrittäjä kääntyi lakimiehen puoleen. Hänelle kerrottiin, ettei kauppaa voi purkaa yksipuolisesti yrittäjän toimesta.

Onnekseen Haapasalo sai sovittua asian ostajan kanssa. Osapuolet sopivat kaupan purusta, eikä asiaa tarvinnut viedä käräjäoikeuteen. Kaupan purkamisesta ostaja suoritti korvauksena noin 17 prosenttia kauppasummasta.

– Minulle ei koskaan selvinnyt, miksi tämä meni näin. Ostajalla ja hänen yrityksellään oli luottotiedot kunnossa. Kauppakirjassa luki, että jos neuvottelutulokseen ei päästä, asia ratkaistaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa, yrittäjä kertoo.

Ostaja katosi

Haapasalo ei lannistunut vaan jatkoi sitkeästi yrityksen myymistä. Viime tammikuussa häneen otti yhteyttä Vantaalla asuva henkilö, joka ilmaisi kiinnostuksensa yrityksen ostamiseen.

– Kävimme kaikki asiat läpi. Kerroin, että lähetän hänelle salassapitosopimuksen. Samana päivänä sain sen takaisin allekirjoitettuna, minkä jälkeen lähetin yrityksen tilinpäätöstiedot ja selvityksen siitä, mitä kaupassa siirtyy.

Kaupat tehtiin ja Haapasalo tapasi ostajan pääkaupunkiseudulla.

– Keskustelimme pari tuntia. Sovimme, että hän maksaa viikon sisään 15 000 euroa ja parin kuukauden sisällä lisää. Osakekauppa sovittiin toteutettavaksi, kun koko kauppasumma on maksettu.

”Jäi vain epätietoisuus. Ostaja oli vakuuttavan oloinen.”

Veini Haapasalo, yrittäjä

Viikko meni, mutta rahoja ei kuulunut. Seuraavalla viikolla ostaja soitti ja kertoi odottavansa saatavia myynnissä olevasta autosta. Hän lupasi suorituksen, kun auto on myyty.

Rahoja ei kuitenkaan koskaan tullut.

– Sen jälkeen en ole saanut ostajaan mitään yhteyttä puhelimella, viesteillä enkä sähköpostilla. Jäi vain epätietoisuus. Ostaja oli vakuuttavan oloinen.

Haapasalo kertoo tehneensä yrittäjäuransa aikana useita yritys-, kiinteistö- ja metsäkauppoja. Kaikki ovat sujuneet sovitusti.

– Näissä kahdessa tapauksessa minulle ei ole selvinnyt, yritettiinkö minulta viedä luottoluokitettu, 34-vuotias hyvämaineinen ja velaton yritys.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen