YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pelto-Seppälän tilan yrittäjä Tommi Seppälä myöntää, että nyt kaikki keinot on otettava käyttöön kustannusten hillitsemiseksi.
10.3.2022 klo 09:01
Uutinen

Kun viljelijän kone käynnistyy, rahanmeno alkaa: Ukrainan sota tuplasi polttoöljyn hinnan – Yksi asia helpottaa Tommi Seppälän tilannetta

Lopella karjatilaa pyörittävä yrittäjä aikoo sinnitellä ja tehdä kaikkensa kulujen minimoimiseksi. Keinot ovat kuitenkin rajalliset. Viljan hinta tuo hieman lohtua.

Tommi Seppälä johtaa siskonsa kanssa Lopen Pilpalassa sijaitsevaa Pelto-Seppälän tilaa, jolla viljellään viljaa ja kasvatetaan lihakarjaa. Vuonna 1722 perustettu tila täyttää tänä vuonna 300 vuotta.

Kerroimme tiistaina dieselin tuntuvan hinnannousun vaikutuksista kuljetusyrittäjiin. Viime päivinä diesel on kallistunut paikoin selvästi ja pahentanut yrittäjien ahdinkoa. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Seppälä ostaa tilansa käyttöön pääasiassa polttoöljyä, jonka hinta on pompannut nopeasti. Vielä viime syksynä litrahinta oli 70-80 senttiä, nyt yli 1,50 euroa. Tilalla polttoainetta kuluu traktoreihin, koneisiin ja puimureihin.

– Vuodessa ostamme polttoöljyä 30 000–40 000 litraa. Aika vähän olemme kyenneet tähän tilanteeseen varautumaan, sen verran nopeasti hinnankorotukset tulivat. Hieman onnistuimme tilaamaan varastoon edullisemmalla hinnalla ennen kuin tilanne meni järjettömäksi, Seppälä kertoo.

Tilan säiliöihin mahtuu noin 15 000 litraa. Se riittää kevään kynnykselle.

– Talviaikaan pärjäämme pidempään, mutta keväällä kun koneet käynnistyvät, on pakko ostaa lisää. Se merkitsee kulujen tuplaantumista.

Seppälä ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon polttoainekustannukset näkyvät yrityksen lopullisessa tuloksessa. Viljan hinta on nimittäin nousussa, mikä helpottaa hieman ahdinkoa.

– Toisaalta lannoitteiden hinnat ovat vähintään tuplaantuneet, osan hinta on kolminkertaistunut Ukrainan sodan takia.

”Kaikki keinot käyttöön”

Seppälä suhtautuu haastavaan tilanteeseen toistaiseksi rauhallisesti.

 – Asioihin ei voi itse vaikuttaa loputtomiin. Pelataan niillä korteilla, jotka on annettu. Edelliset sukupolvet ovat nähneet paljon pahempiakin asioita ja hekin ovat selvinneet. Pitää mukautua vallitsevaan tilanteeseen eikä mennä laput silmillä luottaen, että kaikki järjestyy.

– Tietysti otamme kaikki mahdolliset keinot käyttöön, hän jatkaa.

“Edelliset sukupolvet ovat nähneet paljon pahempiakin asioita ja hekin ovat selvinneet.”

Tommi Seppälä

Yksi keinoista on kalliiden lannoitteiden laskeminen vain parhaille peltolohkoille säästäen lannoitetta muilta pellon osilta. Säästöä voi saada aikaan myös vähentämällä pellon muokkausta, jolloin polttoainekulut pienenevät.

– Mahdolliset säästöt ovat täysin siitä kiinni, millainen kesä tulee. Aina kun kone käy, tulee kustannuksia.

Energian hintoihin ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta, sillä Venäjän toimet Ukrainassa eivät näytä loppumisen merkkejä. Kukaan ei tiedä, kuinka korkealle polttoaineiden hinnat voivat nousta.

Tilojen määrä hupeni jo ennen Ukrainan kriisiä

Viljelijöiden tilanne on ollut hankala jo ennen Ukrainan sotaa. Seppälän mukaan helpotuksia on pakko keksiä.

– Viljelijät ovat tällä hetkellä niin ahtaalla, että jotain radikaalia on pakko tapahtua, jotta tilanne helpottaa. Muuten riskinä on, että maatalous ei säily Suomessa nykyisessä laajuudessaan.

Tiloja lopetetaan kiihtyvällä tahdilla. Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin tietojen mukaan  Suomessa toimi vuonna 2021 kaikiaan 44 700 maatalous- ja puutarhayritystä. Määrä oli 900 vähemmän kuin vuonna 2020.

– Tällä hetkellä trendi on sellainen, että suurin osa viljelijöistä on yli 50-vuotiaita, eikä jatkajia tiloille ole. Kukaan ei halua lähteä jatkamaan hyväntekeväisyyttään, joten tilat loppuvat automaattisesti.

Pelto-Seppälän tilalla sukupolvenvaihdos tapahtui muutama vuosi sitten, jolloin Tommi Seppälästä tuli yrittäjä. Tila myy lihaa suoramyyntinä, tarjoaa ravintolapalveluita ja vuokraa talleja hevostoimintaan.

– Meidän kohdallamme monialaisuus jakaa hieman riskiä. Jos viljasadosta tulee huono, lihapuoli mahdollistaa tulon tekemisen.

Vaikka Ukrainan sota vaikuttaa monella liiketalouden osa-alueella, suomalaisten ei Seppälän mukaan tarvitse olla huolissaan viljatuotteiden riittävyydestä.

– Jauhoja ei ole syytä hamstrata kaupasta. Suomessa tuotetaan niin paljon viljaa, että pärjäämme varmasti.

Pauli Reinikainen