YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.12.2020 klo 11:44
Uutinen

Kustannustuen hylkäysprosentti on korkea – mutta lähes tuhat yritystä on jo saanut tukea

Kustannustukea hakeneiden hylkäysprosentti on korkea, peräti 70%. Puolet hylkäyksistä tulee sen vuoksi, että liikevaihdon lasku jää alle vaaditun 30 prosentin. 25% kielteisistä päätöksistä johtuu siitä, että korvaus jää alle 2000 euron minimin. Kolmas syy on verottajan ilmoittama este.

Valtiokonttorin mukaan 5162 yritystä oli jo hakenut kustannustukea keskiviikkoon 30.12. puoleen päivään mennessä. Päätöksen oli saanut 2905 yritystä, joista 2042 (70%) oli saanut kielteisen päätöksen ja 863 (30%) hyväksytyn.

Tukea on myönnetty tähän mennessä noin 15 miljoonaa euroa.

Kielteisiä päätöksiä saaneet yrittäjät ovat purkaneet pettymystään ja turhautumistaan muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Ymmärrän heitä, tilanne on kieltämättä hankala. Kustannustuessa liikevaihdon laskennan tarkastelujaksona käytetään kesä–lokakuuta ja kesällä monilla yrityksillä meni paremmin, toteaa Valtiokonttorin palvelupäällikkö Tuomo Yliluoma.

– Yllätyksiä voi aiheuttaa myös se, että 2000 euron minimiraja korvausten maksamisessa ei täyty. Jos liikevaihdon lasku on esimerkiksi 31 prosenttia, niin 30 prosentin omavastuun jälkeen yhdellä prosentilla ei välttämättä pienessä yrityksessä kovin suuria summia kerry, Yliluoma sanoo.

Enemmän hakemuksia kuin ykköskierroksella

– Ensimmäisten hakupäivien aikana saimme enemmän hakemuksia kuin kustannustuen aiemmalla kierroksella. Esimerkiksi haun avautumispäivänä saimme yli 2000 hakemusta, kun viime kierroksella hakemuksia vastaanotettiin ensimmäisenä päivänä noin 1300kpl, Valtiokonttorin Yliluoma kertoo.

Nyt hakemusmäärät ovat ensimmäisistä päivistä vähentyneet, mutta toki joulun ja tulevan uuden vuoden juhlapäivillä on tässä varmasti selvä vaikutuksensa.

Yliluoman mukaan 44 % hakemuksista on tullut kustannustuen toimialalistalta ja 56 % hakemuksista toimialalistan ulkopuolelta.

Tutustu rauhassa ohjeisiin ja laskuriin

– Jos aika sallii, niin kannattaa tutustua rauhassa ohjeisiin sivuillamme, sieltä voi löytyä myös vinkkiä sellaisista kuluista, joita ei välttämättä tulisi muuten ajatelleeksi.

– Meillä on sivuillamme myös laskuri, jolla voi haarukoida ja ennakoida. Jos luvut näyttävät olevan lähellä, niin kannattaa hakea, kannustaa Yliluoma.

Hakijoiden joukossa on niin ihan pieniä yrityksiä kuin suurempiakin. Palvelupäällikkö Yliluoman mukaan nyt alussa on pystytty käsittelemään paljon pienten yritysten hakemuksia. Suurten yritysten hakemusten käsittelyssä menee enemmän aikaa, kun täytyy muun muassa ottaa huomioon useiden tukien yhteinen 800 000 euron katto.

– Tammikuun puolivälissä nähdään suuntaa, että mihin hylkäysprosentti päätyy. Kustannustuen ensimmäisellä kierroksella loppupäässä tuli perusteellisempia ja perustellumpia hakemuksia ja hylkäysprosentti laski, Yliluoma toteaa.

Kustannustuen kakkoskierroksen hakuaika päättyy 26. helmikuuta.

Pettymys purkautuu somessa

Monet kielteisen päätöksen saaneet yrittäjät ovat somessa jääneet kaipaamaan selkeämmin perusteluita, että miksi juuri heidän hakemuksensa hylättiin. He ovat ihmetelleet ja vertailleet myös päätöstekstien identtisyyttä.

– Täysin identtisiä päätöksiä ei mene kenellekään. Jos hylkäyksen syynä on se, että liikevaihdon lasku on jäänyt vaadittua pienemmäksi, niin monin osin on toki samansisältöistä tekstiä, esimerkiksi viittauksia lakipykäliin. Mutta kyllä kaikkien hakeneiden yritysten liiketoiminnan tunnusluvut ynnä muut käsitellään yksilöllisesti, palvelupäällikkö Yliluoma kertoo.

Hän näyttää esimerkin erään yrityksen Valtiokonttorilta saamasta kielteisestä päätöksestä perusteluineen. (Katso oheiset kuvat)

Päätöksessä kerrotaan ensin miksi tukea ei myönnetä ja käydään sitten läpi päätöksen perusteena olevat luvut ja miten tuen määrä on laskettu.

Lopuksi on ohjeet miten päätöksestä voi halutessaan valittaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari (at)yrittajat.fi

Katso aiemmat jutut ja ohjeet kustannustuen hakemisesta:

Hylätyissä kustannustuen hakemuksissa toistuvat samat syyt – Lue Valtiokonttorin vinkit hakemuksen täyttämiseen!