YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kylmää vettä niskaan konkurssitilastoista
Kesäkuussa laitettiin vireille kaikkiaan 305 konkurssia.
Konkurssien määrä on edelleen korkealla tasolla. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa laitettiin vireille 305 konkurssia, mikä on 53 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Konkurssiin haetuista 305 yrityksestä 245 oli osakeyhtiöitä.
Tilastokeskuksen datan perusteella konkurssiin haetuista yrityksistä 37 oli teollisuuden, 40 kaupan ja 51 rakennustoiminnan alalta.
Yli puolet konkurssihakemuksista tehtiin palvelualojen yrityksistä: Erityisesti majoitus- ja ravitsemistoiminnassa konkurssihakemuksien määrä on ollut kasvussa. Kesäkuussa toimialalta haettiin konkurssiin 39 yritystä. Määrä on lähes kolme kertaa enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.
Kaupungeista eniten konkurssihakemuksia oli Helsingissä (71). Toiseksi eniten konkurssihakemuksia oli Vantaalla, yhteensä 19 hakemusta.
Pientä taittumista tilastossa
Vaikka konkurssit ovat edelleen korkealla tasolla, asiantuntija näkee pieniä valon pilkahduksia.
– Konkurssihakemusten määrän kasvu ei ollut alkuvuonna enää yhtä voimakasta kuin edellisenä vuonna, mutta koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna määrä oli korkea. Tammi-toukokuussa haettiin konkurssiin yli 600 yritystä enemmän kuin vuonna 2019, Tilastokeskuksen yliaktuaari Mira Kuussaari kertoi kesäkuussa.
Yrittäjien asiantuntijan mukaan toimintaan vaikuttavat ulkoiset tekijät hankaloittavat kannattavankin yrityksen toimintaa.
– Konkurssit kuuluvat osana markkinatalouteen mutta se, missä meillä vielä Suomessa on petrattavaa, on epäonnistumisen hyväksyminen, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kommentoi kesäkuussa, jolloin julkistettiin toukokuun konkurssitilastot.
Toivosen mukaan Suomi tarvitsee nyt kasvun eväitä.
– Suomen kasvu nojaa pitkälti kotimaiseen kysyntään mutta kuluttajien luottamus on jo pitkään jatkunut epävireisenä. Muun muassa korkojen lasku ja palkansaajien ansioiden nousu ovat tekijöitä, joiden odotetaan nyt kannustavan ihmisiä kuluttamaan.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi