YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjägallup kertoo yksinyrittäjien tulotasosta
Enintään 30 000 euron tuloihin yltää 21 prosenttia yksinyrittäjistä. Kuva: Getty Images
25.4.2024 klo 13:43
Uutinen

Kysely kertoo yksinyrittäjien matalasta tulotasosta – Haasteena oman työn hinnoittelu: ”Vaivaa etenkin käsityöyrittäjiä”

Yrittäjägallupin mukaan joka viides yksinyrittäjä ansaitsee alle 20 000 euroa vuodessa.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan 58 prosenttia yrittäjistä ansaitsee vuodessa enintään 50 000 euroa. Kahdeksan prosenttia vastaajista yltää yli 100 000 euron vuosiansioihin.

Yrittäjägallupiin vastasi 3.–15. huhtikuuta 1 076 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 44 prosenttia oli yksinyrittäjiä. Voit perehtyä Yrittäjägallupin tuloksiin tarkemmin täällä.

Yksinyrittäjien tulotasoa tarkasteltiin myös vuoden 2022 yksinyrittäjäkyselyssä. Tuolloin havaittiin, että yksinyrittäjien tulotaso on edelleen varsin matala, mutta kehittynyt hiljalleen parempaan suuntaan.

Kaikista vuoden 2022 yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista 44 prosenttia ilmoitti tienaavansa kuukaudessa alle 2 000 euroa. Vuoden 2019 vastaavassa kyselyssä osuus oli 48 prosenttia.

Gallup paljastaa eroja myös miesten ja naisten välillä, kun vertaillaan kaikkia yrittäjäryhmiä keskenään. Tulosten perusteella naisyrittäjistä 20 prosenttia ansaitsee alle 20 000 euroa. Miesyrittäjistä alimmassa tuloryhmässä on 12 prosenttia vastaajista.

Yksinyrittäjä: Jokaisen kannattaisi miettiä kasvua

Yrittäjägallupin tulosten perusteella 25 prosenttia yksinyrittäjistä ansaitsee alle 20 000 euroa vuodessa. Enintään 30 000 euron tuloihin yltää 21 prosenttia yksinyrittäjistä.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen korostaa yrityksen liiketoimintasuunnitelman tärkeyttä.

– Suunnitelmassa tulisi keskittyä paitsi varsinaiseen liiketoimintaan, erityisesti sen kannattavuuteen ja menestymisen mahdollisuuksiin. Kannattavuutta selvitettäessä olisi tärkeää ottaa huomioon myös yrittäjän riittävä tulotaso.

Malinen haluaa lisäksi korostaa yrittäjän kasvuhalukkuuden merkitystä.

– Kansantalouden kasvaessa yrittäjä tarvitsee kasvua edes säilyttääkseen asemansa ja tulotasonsa. Rohkaisen yrittäjiä hakeutumaan eri toimialoille nykyistä rohkeammin. Näin olisi mahdollista lieventää eroja myös miesten ja naisten välillä. Miehet usein uskaltavat hinnoitella työnsä naisia paremmin riittävälle tasolle.

Merkittävä osa yksinyrittäjistä on pienituloisia. Mikä tähän on mielestäsi syynä, Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja Saara Liukkonen?

Yhtenä haasteena varmasti on oman työn hinnoittelu. Etenkin käsityöyrittäjät sortuvat alihinnoittelemaan tuotteitaan, eikä omalle työlle lasketa hintaa. Hinnoitteluun kannattaisi hakea tukea. Onneksi tänä päivänä siihen on apua tarjolla muun muassa uusyrityskeskusten kautta.

Millaisia ongelmia näet yksinyrittäjien ansiotasossa?

Ansiotaso vaikuttaa vahvasti elämisen laatuun. Jos ansiotaso jatkuvasti on alhaisella tasolla, voi tulla haasteita muuttuvissa tilanteissa, esimerkiksi oman sairastumisen iskiessä.

Miten yksinyrittäjä voisi parantaa tulotasoaan?

Yksinyrittäjän kannattaa tarkistaa oma hinnoittelu ja kannattavuus. Jos toimintaan on kertynyt niin sanottuja rönsyjä, niistä kannattaa pyrkiä eroon. 

Pitäisikö useamman yksinyrittäjän tähdätä yrityksen kasvattamiseen?

Jokaisen kannattaisi miettiä, miten kasvu olisi mahdollista. Kasvaa voi esimerkiksi verkostojen kautta, yhdessä muiden yksinyrittäjien kanssa.

Ovatko yksinyrittäjät näkemyksesi mukaan tyytyväisiä tulotasoonsa?

Tyytyväisyys riippuu varmasti jokaisesta itsestään. On niitä, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen tasoon ja niitä, jotka haluavat parempaa tulotasoa. Harva kuitenkaan haluaa varmaan alentaa sitä. 

Miten oma tulotasosi yksinyrittäjänä on kehittynyt vuosien mittaan?

Itselläni on alkamassa neljästoista vuosi täysipäiväisenä yrittäjänä, ja tulotaso on totta kai ollut kasvusuuntainen. Siihen vaikuttaa myös osaltaan se, että olen jo ensimmäisinä vuosina koonnut eräänlaisen sparrausryhmän pohtimaan kanssani sitä, mihin suuntaan menen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen