YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
5.5.2025 klo 10:04
Uutinen

Kysely: Kulttuuri- ja luovien alojen yritykset haluavat kasvaa

Tämä teksti on konekäännetty.

Neljällä viidestä kulttuuri- ja luovien alojen yrityksestä on kasvuhaluja lähivuosina, kertoo tuore kysely.

79 prosenttia kulttuuri- ja luovien alojen yrityksistä haluaa kasvaa seuraavien vuosien aikana. 34 prosenttia yrityksistä hakee kasvua aktiivisesti. 45 prosenttia kasvuhaluisista puolestaan tavoittelee kasvua, mutta kokee sen olevan hankalaa olosuhteista johtuen.

Uusissa luovien alojen yrityksissä keskitytään kyselyn mukaan useammin kasvuun ja laajentumiseen. Pidempään toimineet alan yritykset taas keskittyvät useammin kannattavuuteen ja palvelun laadun parantamiseen.

Suomen Yrittäjät ja KLOV-hanke selvittivät kulttuuri- ja luovien alojen yritysten kasvua, työllistämistä ja kansainvälistymistä kyselytutkimuksella, jonka toteutti Aula Research alkuvuonna.

KLOV-hanke

Maksuton pilottiohjelma, joka tarjoaa tukea ja työkaluja kulttuuri- ja luovan alan yrityksen myyntikunnon edistämiseen, digitalisaatioon, kasvuun sekä omistajavaihdokseen.

Pilottiohjelma koostuu koulutuksista, webinaareista ja tapahtumista.

Pilotti on käynnissä 31.10.2025 saakka, ja siihen voi liittyä mukaan milloin tahansa.

Ohjelmaan osallistuminen edellyttää ainoastaan alku- ja loppukyselyn täyttämisen tulosten mittaamiseksi. Muutoin voi vapaasti valita, mitä pilotin sisältöjä haluaa hyödyntää.

Lisätietoa KLOV-hankkeesta löytyy täältä.

Paljon alihankkijoita

Kaksi kolmasosaa kyselytutkimukseen vastanneista yrityksistä hyödyntää toiminnassaan freelancereita tai alihankkijoita. Toimialoista eniten freelancereita ja alihankkijoita työllistivät tapahtuma-ala, av-sisällöt, ääni- ja musiikkiala, markkinointi- ja luovat toimistot sekä kirjallisuus ja kustannusala sekä media- ja peliala.

59 prosenttia vastanneista yrityksistä kertoi, että ei aio palkata lisää henkilöstöä. Noin joka kuudes yritys (17 prosenttia) ilmoitti palkkaavansa lisää väkeä ”heti kun mahdollista”, 23 prosenttia puolestaan ”vasta myöhemmin”.

Näin tekoäly vaikuttaa

Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi yrityksensä hyödyntäneen tekoälypohjaisia työkaluja ainakin hieman. Mitä suurempi yritys on liikevaihdoltaan ja henkilöstömäärältään, sitä enemmän tekoälytyökaluja on hyödynnetty ja sitä myönteisemmin tekoälyn tuomiin hyötyihin suhtaudutaan.

Vaikka noin puolet vastaajista uskoo tekoälyn vähentävän työvoiman tarvetta toimialallaan, ilmoittivat tekoälyä paljon hyödyntävät yritykset muita useammin suunnittelevansa uuden henkilöstön palkkaamista.

Toimialoista työvoiman tarpeen vähentymisen tekoälyn myötä tunnistavat varsinkin markkinointi- ja luovat toimistot, media- ja peliala, valokuvaus, palvelu- ja digitaalinen muotoilu sekä kirjallisuus ja kustannusala.

Kansainvälistyminen kiinnostaa

Joka neljäs (26 prosenttia) kyselyyn vastanneista yrityksistä toimii jo nyt kansainvälisillä markkinoilla. Vielä kotimarkkinoilla toimivista yrityksistä 31 prosenttia puolestaan tavoittelee kansainvälistymistä.

Pohjoismaat ja muu Eurooppa ovat suosituimmat markkina-alueet kansainvälistymiselle ja sen laajentumiselle.

Eniten kansainvälistymistä hakevat toimialat ovat av-sisällöt, markkinointi- ja luovat toimistot, tuotesuunnittelu, ääni- ja musiikkiala sekä taiteilijat.

Epätietoisuutta oikeuksista

Tekijänoikeuksien loukkaaminen koskettaa kaikkia toimialoja, mutta yrittäjillä on myös paljon epätietoisuutta omien oikeuksien kunnioittamisesta.

22 prosenttia vastaajista kertoo tekijänoikeuksiaan loukatun. Toimialoista eniten tekijänoikeusloukkauksia ovat tunnistaneet valokuvaus, taiteilijat, kirjallisuus- ja kustannusala, esittävä taide ja kulttuuriperintö sekä media- ja peliala.

Monilla luovilla aloilla aineettomat oikeudet ovat liiketoiminnan ytimessä. Kuitenkin kyselyyn vastanneista vain alle puolet (40 prosenttia) kokee tuntevansa aineettomien oikeuksien merkityksen hyvin.

Yli puolet (53 prosenttia) luovien alojen yrittäjistä tunnistaa yrityksellään olevan tunnistettava brändi. Vastaajista kuitenkin vain 13 prosenttia on lisensoinut tuotemerkkiä tai osaa siitä.

Näin kysyttiin

Aula Research Oy toteutti Suomen Yrittäjät ry:n ja KLOV-hankkeen toimeksiannosta kyselytutkimuksen kulttuuri- ja luovan alan yritysten parissa.

Tutkimuksen tavoitteina oli selvittää kulttuuri- ja luovien alojen yritysten kasvua, työllistämistä ja kansainvälistymisen mahdollisuuksia. Tutkimuksessa kartoitettiin myös yritysten osaamista aineettomista oikeuksista sekä mielipiteitä tekoälypohjaisiin työkaluihin.

Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä aikavälillä 7.1–21.2.2025. Kyselyyn vastasi yhteensä 535 kulttuuri- ja luovan alan yritystä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus