Uudellamaalla on Yrittäjien Elinkeinobarometrin mukaan Suomen maakunnista elinvoimaisin. Kuvassa palkinnon kanssa Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska, Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen, Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala, Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri ja Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen. Kuva: Aki Loponen
24.5.2023 klo 16:30
Uutinen

Lähes 5 000 yrittäjää kertoi mielipiteensä – Uusimaa elinvoimaisin, Pirkanmaa ja Pohjanmaa seuraavina

Uudellamaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Seuraavina tulevat Pirkanmaa ja Pohjanmaa.

Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi 4 830 yrittäjää. Uusimaa vei voiton kokonaistuloksessa. Sen erityinen vahvuus on saavutettavuus. Tulokset julkistettiin keskiviikkona Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa.

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta.

Kysely tehtiin 1.3.–17.4.2023. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa.

Kokonaistuloksissa Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjanmaan muodostaman kärkikolmikon jälkeen seuraavina tulivat Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.

Muut kärkikymmenikön maakunnat olivat Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Keski-Suomi.

– Uusimaa on kokonaistuloksessa yrittäjien mielestä parhaiten menestynyt maakunta, joten täytyy olla tyytyväinen. Toisaalta en näe siinä isoa yllätystä. En myöskään siinä, että yrittäjät nostivat elinvoimassa ja liikenneyhteyksissä Uudenmaan maakunnista ykköseksi. Parannettavaakin meillä on, sillä barometrin tuloksista käy ilmi, että yrittäjät toivovat Uudellamaalla parempaa johtamista ja päätöksentekoa, sanoo Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

– On mukava huomata, että uusmaalaiset yritykset arvostavat maakuntaansa korkealle. Tämä osoittaa maakunnan toimivan hyvin, ja alueen yrityksillä vaikuttaa olevan hyvä toimintaympäristö. Jostain syystä päätöksenteosta tiedottaminen ei kuitenkaan vaikuta saavuttavan yleisöä tehokkaasti. Ehkä tätä ilmiötä voisi tutkia ja huolehtia maakunnan hyvästä sijoituksesta myös seuraavassa barometrissa, sanoo puolestaan Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen.

Mitattavana kolme asiaa

Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. 

– Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

– Haluamme vahvasti panostaa kuntien, maakuntien, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyöhön. Siksi toteutimme tämän kyselyn. Elinvoiman rakentamisen lähtökohtana on se, että maakunnan päätöksentekoilmapiiri on yritysten kannalta positiivinen. 43 prosenttia yrittäjistä kokee näin olevan, Pentikäinen jatkaa. 

Saavutettavuus voi olla hyvä maakunnissakin 

– Uudellamaalla yrittäjät pitävät saavutettavuutta kaikkein parhaimpana, toisena on Pohjois-Pohjanmaa, kolmantena Pohjanmaa ja neljäntenä Lappi. Tämä osoittaa, että saavutettavuus voi olla hyvä myös Etelä-Suomen ulkopuolella. Sijainnin ja hyvien yhteyksien merkitys korostuu luonnollisesti yrityskoon kasvaessa. Myös toimialalla on merkitystä kokemuksiin, esimerkiksi matkailualan yrityksistä lappilaiset kokevat sijaintinsa olevan paras, Pentikäinen sanoo. 

Tutkimus toi jälleen ilmi, että yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta.

– Kyselyyn vastanneista yrittäjistä lähes 60 prosenttia oli käyttänyt joitain julkisia yrityspalveluita Tämä osoittaa, että yrityspalvelut ovat yrittäjille erittäin tärkeitä riippumatta niiden järjestäjästä, sanoo kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen

Maakuntien päätösvalta hämärässä

Elinvoimabarometri osoittaa, että melkein puolet (45 prosenttia) vastaajista ei tiedä, mistä maakuntaliitto päättää. Yrittäjät pitää tätä huolestuttavana. 

– Kannustamme maakuntia panostamaan viestintään. Vain 32 prosenttia yrittäjistä piti maakunnan päätöksentekoa edes jollain tavalla näkyvänä, Tanja Matikainen sanoo. 

– Noin yksi viidestä yrittäjästä koki, että maakunnan toimijoiden kesken käydään riittävästi keskustelua maakunnan elinvoimasta. Maakunnan poliittisten päättäjien ja virkamiesten tulisi käydä keskustelua tästä avoimemmin ja aloitteellisemmin. Yrittäjäjärjestö osallistuu mielellään tähän keskusteluun, Matikainen sanoo. 

8 vinkkiä alueiden yhteistyöhön

Yrittäjien vinkit maakuntien ja yrittäjien yhteistyön ja elinvoiman vahvistamiseksi: 

1.Maakuntien on syytä luoda yhteinen strategia, tiekartta tulevaan, yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa. 
2. Pitää luoda johtamisrakenteet tukemaan hyvää yhteistyötä ja sopia, kuka ottaa siitä johtajuutta ja valmisteluvastuuta. 
3. Yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Palvelut on turvattava läpi maakunnan, myös yksin- ja pienyrittäjien verkostoille. 
4. Verkostot yhdistävät yrittäjiä. Varmistetaan, että tilaisuuksia verkostoitua on tarjolla maakunnassa erilaisille yrityksille ja yrittäjille. 
5. Maakuntien kannattaa koota kuntiaan ja yrityksiään elinvoimahankkeisiin ja auttaa niitä EU-rahoituksen saamiseksi.  
6. Viennin ja tutkimustoiminnan vauhdittamiseksi maakuntien kannattaa tehdä yhteistyötä Business Finlandin kanssa.  
7. Yritysvaikutusten arviointi pitää ottaa järjestelmällisesti mukaan kaikkeen julkiseen päätöksentekoon. 
8. Pitää rakentaa yhdessä positiivista maakuntakuvaa, joka houkuttelee yrityksiä sijoittumaan alueelle. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus