Lohjan hankintatilaisuus toi kaupungin ja hyvinvointialueen viranhaltijat keskustelemaan Yrittäjien kanssa
23.5.2023 klo 08:47
Uutinen

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue jalkautui sote-yritysten jututettavaksi Lohjalla

700-vuotias Lohja järjesti yrittäjilleen sote-hankintatilaisuuden 16.5. Katse oli tiukasti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen (myöh. LUVN) sote-hankinnoissa, ja 40-päisessä yleisössä olikin paljon sote-yrittäjiä.

Länsi-Uusimaa on 470 000 asukkaallaan Suomen kolmanneksi suurin hyvinvointialue.  Asukkaista 73 prosenttia on suomenkielisiä, 12 prosenttia ruotsinkielisiä ja 15 prosentin äidinkieli on jokin muu. Hyvinvointialueelta palkan saa 9 500 työntekijää. Hankinnoissa LUVNissa työskentelee 25 henkilöä.

– Kilpailutus on haastavaa, sillä eri osissa hyvinvointialuetta tarvitaan erilaista palvelua esimerkiksi kielitaitovaatimusten osalta, sanoo Klaus Berghem, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hankintapalveluiden päällikkö.

LUVN tekee tuotantotapa-analyysejä. Se tarkoittaa, että kun tarve ilmenee, hyvinvointialue analysoi eri vaihtoehtojen seuraamukset: mitä merkitsee tuottaminen omana tuotantona, ostopalveluna, palvelusetelillä, tai jotenkin muutoin, kuten hyvinvointialueiden yhteistoimintana.

– Jos markkinoilta on saatavilla hyviä vaihtoehtoja, niistä ollaan kiinnostuneita, Berghem jatkoi yhdessä kollegansa Piia Viitasen kanssa.

Piia Viitanen vetää LUVN:n sote-tiimiä. Hänen tiiminsä järjestää hankinnat ikääntyneiden, lasten, nuorten, perheiden ja vammaisten palveluihin. Viitanen tunnistikin yleisöstä monta tuttua yritystä.

Kynnysarvoja pienemmistä hankinnoista eivät kuule muut kuin LUVNille tutut yritykset

Jos LUVNin tekemän pienhankinnan arvo ylittää 9 000, hyvinvointialue pyytää tarjouksia usealta toimijalta. Tarjousten pyytäminen ei ole kuitenkaan avointa, vaan vain viranhaltijat tietävät, miten ja keihin pyynnöt kohdistuvat.

Yleisöstä haastettiin tätä, ja toivottiin lisää avoimuutta. Berghem sanoi, että pohdinnassa on pienempienkin ilmoittaminen Hilmassa.

LUVN esitti toiveita yrityksille. Berghem kehotti yrittäjiä miettimään, mihin investoida, sillä hyvinvointialueella on tarkat vaatimukset esimerkiksi sote-palveluiden toimitiloille. Myös ryhmittymänä tarjoamiseen kannustettiin.

Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Satu Grekin kommentoi, että ryhmittymän perustaminen vaatii paljon aikaa ja luottamusta. Hankinnan toteutumisesta pitää olla riittävä varmuus hyvissä ajoin, joten hyvinvointialueen pitää tiedottaa paljon ja varhain.

– Alihankintaa ei myöskään tule rajoittaa, sillä sote-ammattilaisista iso osa, noin kolmannes tekee työtä ammatinharjoittajana, eikä työsuhteessa, Grekin muistutti.

Lohjan kaupungin omista hankinnoista kertoi hankinta-asiantuntija Mikko Kuosmanen. Tilaisuuden järjestänyt Lohjan kaupungin elinkeinopalveluiden päällikkö Mika Hämeenniemi kiitti Lohjan Yrittäjiä ja puheenjohtaja Pasi Hottia aktiivisuudesta.

– Lohja haluaa jatkossakin tarjota yrityksille mahdollisuuksia käydä vuoropuhelua ja edistää Lohjan yritysten menestymistä hankinoissa. Haluamme myös olla paikka, missä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue voi tulla lähelle yrittäjiä, sillä hyvinvointialue on iso ostaja, Hämeenniemi sanoi.