YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.12.2020 klo 14:16
Uutinen

Lapin matkailualan yrittäjällä on mitta täynnä hallituksen koronavenkoilua ‒ “Meillä leikitellään”

Matkailualan yrittäjä on suivaantunut matkustusrajoitusten ja muihin koronatoimenpiteisiin liittyvään valtiovallan viestintään. ‒ Meidän viestiä ei haluta kuulla, ProSanta Oy:n Ilkka Länkinen sanoo.

Rovaniemeläisen yrittäjän mitta on nyt täynnä. Elämyskohde Santaparkia ja Arctic Treehouse -hotellia pyörittävä Ilkka Länkinen on pettynyt valtionjohdon päätöksentekoon sekä matkustusrajoituksiin ja ylipäätään koronakriisin hoitamiseen liittyvään viestintään.

‒ Ensin sanotaan tulkaa, sitten älkää tulko. Kotimaisille matkailijoille, että matkustakaa, mutta älkää matkustakokaan. Maan rajoja lyödään kiinni kuukausi kerrallaan. Meille on toukokuusta lähtien luvattu päätöksiä ”ensi viikolla”, mutta sitä viikkoa ei ole vieläkään tullut, Länkinen sanoo.

Hallituksen venkoilu näkyy matkailuyrittäjän varauskalenterissa niin, että varauksia tulee ja peruuntuu koko ajan. Mihinkään ei voi varautua tai suunnitella, sillä tilanne elää jatkuvasti.

‒ Sain puhelun Espanjasta 13.12. Olisivat halunneet tulla katsomaan joulupukkia. Heillä oli se käsitys, että tänne voi matkustaa. Paitsi että hallitus jatkoi juuri rajojen sulkua tammikuun puoliväliin saakka.

Länkisen varaustilanne on kevääksi toistaiseksi vielä hyvä, mutta siihen hän ei uskalla tuudittautua. Oletus on, että rajoituksia tulee lyhyellä varoitusajalla lisää, taas pätkä kerrallaan.

‒ Olisi selkeämpää, jos hallitus sanoisi, että tänne ei pääse ennen helmikuuta tai kesäkuuta. Silloin voisimme varautua. Nyt tuntuu, että meillä leikitään, Länkinen sanoo.

Vaikutukset alkavat tuntua jo ensi talvikauden varauksissa.

‒ Tartuntalain valmistelun viipyminen ja eduskuntakäsittelyn siirtyminen yli joulutauon estää käytännössä palvelujen myynnin ulkomaisille matkailijoille kuluvalle talvisesongille ja on uhkana talvikauden 2021-2022 varausten toteutumiselle. Päätösten viivyttely heikentää Suomen ja Lapin asemaa kansainvälisesti houkuttelevana matkakohteena, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo sanoo.

Ulkomaiset korppikotkat kiertelevät

Länkinen kokee, että hallituksen huolimaton viestintä ei ole enää vahinko.

‒ Meidän viestiä ei haluta kuulla. Alan miettiä, onko tämä ideologinen valinta lyödä yksi toimiala kyykkyyn. Urheilijat ja työmatkalaiset saavat matkustaa, mutta tavalliset matkailijat eivät edes testattuina, Länkinen miettii.

Työllisyystilanne Lapissa matkailualalla on kaamea. Länkinen on vaimonsa kanssa työllistänyt viime vuonna 400 työntekijää. Nyt lomautusuhan alla on 30 työntekijää.

Länkisen perheyrityksen konserni ProSanta Oy, jonka alla kaikki Länkisen liiketoiminnat ovat, teki viime vuonna liikevaihtoa yhteensä 11 miljoonaa euroa ja liikevoittoa miljoona euroa. Tänä vuonna Länkinen uskoo, että liikevaihto jää muutamaan sataan tuhanteen. Liiketappio voi nousta jopa kahteen miljoonaan euroon.

Ongelma on kuitenkin yksittäisiä yrityksiä laajempi.

‒ Tässä samalla on riski menettää elämys- ja vientiosaaminen. Osaavat ihmiset muuttavat täältä pois. Kun yritykset ovat henkitoreissaan, korppikotkat alkavat kierrellä. Ulkomaiset pääomasijoittajat tulevat ostamaan infran ja jatkossa toimialan tuotot valuvat pois Suomesta, Länkinen sanoo.

Salo näkee ongelmia myös maakuvan rakentamisen näkökulmasta.

‒ Suomen rajojen ulkopuolella hallituksen päättämättömyys nähdään poliittisena epävakautena ja ennakoimattomuutena. Ei siis ole kysymys yksittäisestä joulusesongista tai yksittäisten matkanjärjestäjien peruuttamista matkoista, vaan maakuvasta, jonka ulospäin annamme, Salo sanoo.

Länkisen usko hallitukseen on mennyttä.

‒ Veronmaksajana näen, että meillä on valtiovalta, joka istuu meidän rahoilla tekemässä ei mitään, Länkinen tuhahtaa.

Tukia vai töitä?

Kritiikki on rankkaa, mutta turhautuminen on ymmärrettävää. Matkailualan ahdinko on ollut näkyvästi esillä, mutta näkyvät teot tilanteen helpottamiseksi ovat vähäisiä.

Myös tukimuodoissa on kritisoitavaa. Myös Suomen Yrittäjät kritisoi kustannustukea suhteessa Saksan malliin.

‒ Norjassa yrittäjä voi lomauttaa itsensä 60-prosenttisesti, Saksassa kustannuksia korvataan 75-prosenttisesti. Olemme tehneet kovasti töitä ja investoineen koronaturvallisiin toimintatapoihin. Meidän yrityksessä investoitiin sata tuhatta euroa koronaturvalliseen vastaanottoon, hygienialaitteisiin ja -välineisiin, mutta matkailijat eivät voi tulla.

‒ Emme tarvitsisi tukia, jos saisimme tehdä työtä. Nyt hallitus estää elinkeinon harjoittamisen näillä lällällää-päätöksillään, jotka muuttuvat muutamien viikkojen välein. Länkinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi