8.2.2018 klo 06:10
Uutinen

Lapin Yrittäjien uusi työryhmä nuorten yrittäjien asialla – ”Työryhmän monialaisuus on rikkaus!”

Lapin Yrittäjät elvytti vanhan perinteen ja perusti uuden Nuorten yrittäjien työryhmän. Jäseniä haettiin avoimella kutsulla ja 10 innokasta lähti mukaan. Keitä he ovat ja mikä on työryhmän tarkoitus?

Rovaniemeläinen diplomi-insinööri ja Routamap Oy:n toimitusjohtaja Tommi Uusimäki istuu torniolaisen joogaopettaja Heljä Pitkäsen viereen. Vastapäätä, pöydän toisella puolella kahviaan nauttii posiolainen Personal Trainer ja ravintovalmentaja Milla Saarela. Pitkäsen viereen istahtaa farmipakopelien suunnittelija Liisa Koivisto Torniosta ja hänen rinnallaan ajatuksiaan jakaa tiimin toinen diplomi-insinööri, SSEP Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Alhainen Rovaniemeltä. ”Koen tärkeäksi, että meidän diplomi-insinöörien lisäksi mukana on näin paljon hyvinvointialan ihmisiä,” Alhainen mainitsee.

Matkailun parissa työskentelevä kulttuurituottaja Laura Tervo on saapunut tapaamiseen Pelkosenniemeltä asti. Tervon vieressä istuu Fibonaccio Forex Investmentin yrittäjä, rovaniemeläinen Egery Sepling ja hänestä seuraavana niin ikään rovaniemeläinen, HHR Business Oy:n toimitusjohtaja Henna Nurminen. Joukosta puuttuvat vain posiolainen parturikampaaja Katariina Maaninka ja Sodankylässä pääpaikkaansa pitävän Riipipuukko Ky:n yrittäjä Eliisa Lintula.

Työryhmä on nyt koolla ensimmäistä kertaa. Mutta mistä oikein on kyse? Mitä yhteistä voi olla monista Lapin kolkista kotoisin olevilla, useiden eri alojen edustajilla?

Lapin Yrittäjät, Lapin Nuorten Yrittäjien työryhmä

Lapin Yrittäjien perustama Nuorten yrittäjien työryhmä tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden verkostoitua ja kehittää Lapin Yrittäjien toimintaa. Ensimmäinen tapaaminen poikia monia ideoita tulevaisuutta varten. ”Uskomme ihan täysillä tähän porukkaan!” työryhmäläiset kuittasivat. Kuvassa: Milla Saarela (oik.), Henna Nurminen ja Egery Sepling.

Uusi työryhmä uudella innolla

Kyseessä on Lapin Yrittäjien vastikään perustama, nuoremman polven yrittäjille suunnattu Nuorten Yrittäjien työryhmä. Mutkat suoristaen voisi sanoa, että työryhmäläisiä yhdistää erityisesti kaksi asiaa: lappilaisuus ja yrittäjyys. ”Työryhmän monialaisuus on iso rikkaus! Olemme pieniä yrityksiä ja painimme jotakuinkin samojen asioiden kanssa,” Koivisto huomauttaa.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salon mukaan tuoreen työryhmän kärkitavoitteena on innostaa ja kannustaa nuoria lappilaisia yrittäjiä lähtemään mukaan järjestötoimintaan ja ideoida tälle kohderyhmälle sopivaa toimintaa. ”Lapin Yrittäjillä on ollut vastaavaa toimintaa ennenkin ja tämä on osa Suomenlaajuista nuorten yrittäjien verkostoa. Työryhmä on nyt perustettu uudella innolla,” Salo summaa.

Into ja ilo paistavat työryhmäläisten kasvoilta. Ensiesittelyjen jälkeen yrittäjät alkavat ideoida tulevaa toimintaa. ”Meiltä toivotaan kehitysideoita ja ajatuksia siitä, miten yrittäjäjärjestöä voisi kehittää,” Pitkänen alustaa. Omakohtaisiin kokemuksiin perustuvat puheenvuorot käsittelevät niin järjestötoiminnan alueellisia eroja, yrittäjäjärjestön ja uusien yrittäjien välistä yhteydenpitoa, yrittäjälainsäädäntöä, työhyvinvointia kuin nuorten yrittäjien innostamisen ja kannustamisenkin keinoja. ”Toiveeni on, että tämän työryhmän avulla pystyisimme lisäämään nuorten osallistumista,” Uusimäki kiteyttää.


Lapin Yrittäjien perustama Nuorten yrittäjien työryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa helmikuun alussa. Lähitulevaisuuden suunnitelmia syntyi nopeasti. ”Voisimme tehdä ensin työryhmäkiertueen. Kiertäisimme kaikkien meidän paikkakunnilla ja kutsuisimme niiden paikkakuntien nuoria yrittäjiä mukaan toimintaan,” työryhmäläiset pohtivat. Kuvassa strategioita miettii torniolainen joogaopettaja Heljä Pitkänen. Taustalla Routamap Oy:n toimitusjohtaja Tommi Uusimäki.

Lapin Yrittäjiä ja omaa itseä varten

Ensikertaa koolla oleva työryhmä löytää nopeasti yhteisen sävelen. Avainasiat kulminoituvat lopulta sanoihin: verkostoituminen, vertaistuki ja vapaamuotoisuus. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että kokemusten ja ajatusten vaihto vapaamuotoisesti ilman virallisia titteleitä ja kravattikokouksia on kaikkein tervetullein ja toimivin toimintamuoto. ”On kiva, että on muutakin tekemistä kuin se oma yritys. Voi vaikka lähteä rennosti kahvin äärelle jakamaan ajatuksia,” Uusimäki perustelee.

Jokainen yrittäjä tietää erakoitumisen vaarat. Nuorena yrittäjänä sellaiselta voi yrittää pelastautua esimerkiksi Nuorten Yrittäjien Työryhmän avulla. Ryhmä lienee varsin varteen otettava vaihtoehto kotoa ja omista pienistä yritysympyröistä pois lähtemiselle. ”Itse kaipaan verkostoitumista ja sitä, että yhdessä ideoimalla ja ajatuksia vaihtamalla voidaan oppia toisiltamme paljon. Mökkihöperyys hiipii muuten helposti kuvioon!” Pitkänen naurahtaa.

Työryhmäläiset tietävät myös sen, että vastavuoroisuus on kultaa: antaakseen jotain on myös mukava saada jotain takaisin. Nuorten Yrittäjien työryhmään liittyneillä on ollut motiivina sekä yrittäjäjärjestön toiminnan, että oman yrityksen ja sen toiminnan kehittäminen. ”Tietysti sitä miettii, että mitä minä voin antaa järjestölle, mutta myös sitä, mitä minä tästä voin saada. Olemme mukana itseämme varten ja sitä myötä kaikki osapuolet voivat hyötyä,” Pitkänen kiteyttää.


Nuorten yrittäjien työryhmässä mietittiin eri viestintävälineiden mahdollisuuksia yhteistyön sujuvoittamiseksi. ”Whatsapp voisi olla hyvä päivittäisten asioiden jakamiseen ja facebookissa voisi olla sisäinen ryhmä tapahtumista viestimiseen ja toinen edustus-ryhmä, jossa voisi levittää tietoa ryhmän ja yrittäjäjärjestön toiminnasta,” esitti SSEP Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Alhainen Rovaniemeltä. Edessä joogaopettaja Heljä Pitkänen, keskellä farmipakopelejä suunnitteleva Liisa Koivisto.