YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.11.2019 klo 06:02
Uutinen

Lappilaisten leipomo- ja konditoriayrittäjien joulusesonki nojaa suunnitelmallisuuteen ja hyvään tiimityöhön – ”Olemme siitä onnellisessa asemassa, että sesonki jatkuu ympäri vuoden

Lapin joulusesonki pitenee pitenemistään, mikä näkyy muun muassa Lapin Yrittäjiin kuuluvien leipomoiden ja konditorioiden toiminnassa. Jouluherkkuja on taituroitu lokakuun alusta lähtien kädet jauhoista valkoisinaan. Mutta miten sesonki selätetään? Ja maistuvatko jouluherkut itse leipureille lainkaan? Kuvassa Mioritan Harri Mäkelä.

Lokakuussa se alkoi – nimittäin lappilaisten leipomo- ja konditoriayrittäjien joulu. Marras-joulukuun taitteen lähestyessä on lappilaisten jauhopeukaloiden käsien kautta siunaantunut maailmaan niin paljon torttuja ja pipareita, että luulisi joulun olevan jo taputeltu. Lapin Yrittäjiin kuuluvat ammattilaiset tietävät sen olevan kuitenkin harhaluulo: joulu alkaa nimittäin jo lokakuussa.

–Sesongeista on tullut valtavan pitkiä. Kun joulusesonki kestää kaksi kuukautta, niin viimeistään joulun alla alkaa tökkiä. Sitä on leiponut ja syönyt itsensä ulos herkuista. Ennen sesongit olivat lyhyempiä ja piikit suurempia, niin ei ehtinyt kyllästyä, toteaa kemiläisen kahvila-konditoria Mioritan yrittäjä Harri Mäkelä.

Lapin Yrittäjiin perustamisvuodestaan asti kuuluneen ja tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan juhlistavan Mioritan yrittäjät, Harri ja Sirpa Mäkelä, pyrkivät pysymään mukana maailman menossa alati vaihtuvine trendeineen. ”Ikuisen joulun” trendille he eivät kuitenkaan näytä vihreää valoa. Siksi Mäkelät pyrkivät pitämään sesongin edes jotenkuten kurissa.

–Omalta osaltamme olemme kutistaneet joulusesonkia siten, että torttuja ja pipareita alkaa saada vasta isänpäivän tienoilla. Itse asiassa myös asiakkaat näyttäisivät suosivan tätä tapaa, Mäkelä sanoo.

Samoilla linjoilla ovat myös Rovaniemen Kivitaipaleella 90-luvun alusta asti toimineen ja siitä saakka Lapin Yrittäjiin kuuluneen Kotileipomo Lähtevänojan yrittäjäsiskokset, Sandra ja Saara Lähtevänoja. Siskosten huomaan sukupolvenvaihdoksen myötä viime vuonna siirtyneessä leipomossa jouluherkkuja tehdään noin marraskuulta aatonaaton asti. Siihen vedetään raja – paitsi leipomisen, pitkälti myös herkuttelun osalta.

–Meillä kotona joulun perinneherkkuja tulee tehtyä todella vähän, lähinnä pakosta ja lasten takia. Pyhien jälkeen niitä laitetaan sitten jo pois, kun ei niitä tule oikein syötyä. Yritämme yleensä keksiä joulupöytään vähän jotain erilaista, kun kaksi kuukautta kuitenkin leivottu niitä samoja herkkuja, sisarukset naurahtavat.

Rovaniemen Kivitaipaleella 90-luvun alusta asti toimineen, Lapin Yrittäjiin kuuluvan Kotileipomo Lähtevänojan yrittäjät tietävät, miten jouluhulinasta selvitään kunnialla. – Tärkeintä on suunnitelmallisuus, ennakointi ja hyvä tiimityö. Täytyy tietää, mihin rahkeet riittävät. Pitkälle päästään sillä, että jokaiselle työntekijälle on omat, selkeät työtehtävät, yrittäjäsiskokset, Sandra ja Saara Lähtevänoja toteavat.

Joulu hoituu rutiinilla

Sesonkien pidentyminen on leipomo- ja konditoriayrittäjien kannalta kuitenkin myös positiivista: silloin kun mikään sesonki ei aiheuta äkillistä piikkiä vuosikalenteriin, ei venähtänyt joulukausikaan tunnu missiona mitenkään mahdottomalta, tuskin edes haastavalta. Kotileipomo Lähtevänojan paakarit toteavatkin, ettei joulusesonki heidän kohdallaan juuri poikkea vuoden muista sesongeista.

–Ei siinä joulusesongin työmäärässä ole meille mitään erikoista, ei vaikka tilauksia tulee runsaasti ja pikkujouluja järjestetään paljon. Toki joulu luo omat erityiset paineensa esimerkiksi sään suhteen. Jos on vaikka paljon lunta, se tuottaa meille lisätöitä näiden monien kiinteistöjen osalta, Sandra mainitsee.

Kiinteistöillä hän viittaa yritystoiminnan toiseen osa-alueeseen: Lähtevänojan leipomotoiminta on nimittäin laajentunut muun muassa muutamien vuokramökkien, vuonna 2015 valmistuneen juhlakartanon sekä loppuvuodesta 2018 rakentuneen tilaussaunan myötä. Rohkeat laajennusinvestoinnit ovat osaltaan vaikuttaneet myös siihen, että kiirettä pitää muulloinkin kuin joulun alla – tai siis erityisesti juuri muulloin.

–Olemme siitä onnellisessa asemassa, että sesonki jatkuu ympäri vuoden kesän ollessa kaikkein kiireisintä aikaa. Koskaan ole hiljaista kautta, eivätkä mitkään sesongit oikeastaan enää yllätä työmääränsä osalta. Se on suuri etu, Sandra mainitsee.

Myös kahvila-konditoria Mioritaa suurella sydämellä luotsaavat Mäkelät kokevat joulusesongin sesongiksi muiden joukossa. Seitsenhenkisen työtiimin työrytmi on vakiintunut tasaisille uomilleen ympärivuotisesti.

–Ei tämä joulukausi aiheuta mitään poikkeuksellista ruuhkaa. Meillä on sama tahti vuoden ympäri. Tietysti sitten, kun jouluun on enää viikko, joulukakkuja ja esimerkiksi yrityslahjoja tilataan enemmän. Monet muistavat vasta viime tipassa, että yhteistyökumppaneita voisi muistaa jouluherkuilla, Mäkelä kommentoi.

Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän, Lapin Yrittäjiin kuuluvan, kemiläisen kahvila-konditoria Mioritan yrittäjät hoitavat joulusesongin tutulla rutiinilla. Yksi ruuhkapiikinpaikka kuitenkin on: – Sitten, kun jouluun on viikko aikaa, moni huomaa, että pitäisi tilata esimerkiksi yrityslahjoja yhteistyökumppaneille. Meitä yrittäjiä helpottaa paljon, jos nämä hoidetaan ajoissa, yrittäjä Harri Mäkelä mainitsee. Kuvassa Mioritan työntekijät.

Pipareita kukonlaulunaikaan

Yrittäjät itse suhtautuvat lähestyvään sesonkiin tyynesti, mutta ulkopuolinen saattaa yhä ihmetellä: miten lappilaisissa leipomoissa ja konditorioissa oikein selvitään tulevasta joulusesongista viime tipan tilauksineen ja monine pikkujouluineen?

Lähtevänojan sisaruspari vannoo suunnitelmallisuuden, ennakoinnin ja vahvan tiimityön nimeen. He ovat oppineet, että suunnitelmallisuus on tärkeintä ja että suunnittelu vaatii paitsi intoa ja uskoa omaan tekemiseen, myös realistisuutta: on tiedettävä, mihin rahkeet riittävät ja miten paljon pystytään tekemään.

–Meillä kaikille on omat, selkeät työtehtävät, mikä auttaa hallitsemaan eri osa-alueet aina leipomisesta kiinteistönhuoltoon ja tilausten suunnittelusta tarjousten tekemiseen asti, Sandra alustaa.

–Mutta olemme tehneet myös sen päätöksen, että esimerkiksi tilausten osalta jossain vaiheessa laitetaan vaan stoppi. Se on pakko tehdä ennen kuin kuluttaa itsensä loppuun. Vuorokauden tunnit loppuvat meiltäkin joskus kesken, Sandra kuittaa.

Niin Lähtevänojat kuin Mäkelätkin kokevat yhteen hiileen puhaltamisen olevan yritystoiminnan alfa ja omega. Kun sängystä noustaan ennen kukonlaulun aikaa ja pipari- ja torttutaikinoita aletaan työstää aamuyöstä joskus jopa seitsemänä päivänä viikossa, voi arvata huumorin ja joulumielen olevan toisinaan tiukassa. Se myönnetään molemmissa tiimeissä. Milloin lentävät vispilät, milloin sadattelut ja ärräpäät.

–Meillä on sellainen henki, että täällä on lupa myös olla pahalla päällä ja näyttää suuttumuksensa. Mitään ei tarvitse patoa. Sitten, kun on päästelty höyryjä, jaksaa taas paremmin, Lähtevänojat nauravat.

–Meillä on vuosien myötä muotoutunut hyvä ja avoin porukka, jossa kaikesta pystyy puhumaan. Tällä porukalla pärjätään läpi sesongin kuin sesongin, Mäkelä ynnää.

Jouluherkkujen leipomisurakka on leipomoalan yrittäjälle paitsi iloinen prosessi, myös omanlaisensa uhraus: – Kun on marraskuusta asti leivottu niitä samoja herkkuja, ei niitä itse oikein jaksa enää syödä. Pääasiassa yritämmekin keksiä omaan joulupöytään jotain uutta ja erilaista, muunnelmia perinneruoista, toteavat Lapin Yrittäjiin kuuluvan Kotileipomo Lähtevänojan yrittäjäsiskokset, Sandra ja Saara Lähtevänoja.

Tule sinäkin mukaan Lapin Yrittäjiin >>