Eeva-Riitta Fingerroosin perustamasta Evelacesta tuli viime vuonna Pohjoismaiden suurin alusvaatteiden kotimyyntiyritys. Kuva: Andrus Rajaniemi
17.1.2024 klo 16:38
Uutinen

Lapsena sokeutunut Eeva-Riitta Fingerroos pyörittää menestyvää alusvaateyritystä – ”Näkövammasta on jopa hyötyä materiaalien valinnassa”

Eeva-Riitta Fingerroosin perustama Evelace on Pohjoismaiden suurin kotimyynnin alusvaateyritys, joka työllistää lähes 200 itsenäistä jälleenmyyjäyrittäjää.

Lapsena sokeutunut oululainen yrittäjä Eeva-Riitta ”Eve” Fingerroos näkee nykypäivänä vain voimakkaat valot, kuten auringonvalon ja taskulampun valon. Näkövamma ei ole estänyt häntä ryhtymästä yrittäjäksi, eikä myöskään menestymästä bisneksessään.

Fingerroosin perustama Evelace-alusvaatefirma on ollut vuosikymmenien ajan Suomen suurin alusvaatteiden kotimyyntiyritys, ja viime vuodesta lähtien Pohjoismaiden suurin.

Evelace työllistää lähes 200 jälleenmyyjänä toimivaa itsenäistä naisyrittäjää.

– Oleellista työssäni on se, että olen aikoinaan nähnyt värit. Tiedän, miltä värit näyttävät, kun valitsen kankaita. Värejä ei pystyisi kuvailemaan sellaiselle, joka ei ole niitä koskaan nähnyt, Fingerroos sanoo.

Kun Fingerroos valitsee materiaaleja, joista ommellaan alusvaatteita, hän pyytää useampaa ihmistä selostamaan värejä. 

– On hauskaa, kuinka eri tavalla ihmiset kuvailevat samaa väriä erityisesti silloin, kun kyseessä on murrettu väri.

Fingerroosin mukaan kotimyyntiin keskittyvässä alusvaatemyynnissä on tärkeää miettiä, mitkä värit toimivat suomalaisten kotien valossa. Näin siksi, että pohjoisessa valon värilämpötila on erilainen kuin muilla leveysasteilla.

– Tilanne on sama kuin jos etelänmatkalla ostat mielestäsi mahtavan värisen paidan, ja kotona Suomessa ihmettelet, miksi se on tämän värinen, hän vertaa.

Hoitovirhe vei näön

Eve Fingerroos syntyi näkevänä, mutta kolmivuotiaana hän sai oikeaan silmäänsä suonikalvoston tulehduksen.

– Oikea silmäni leikattiin ensin, mutta sitten vasen silmäni alkoi oirehtia. Hoitovirheen seurauksena sokeuduin, Fingerroos kertoo.

Kun hän seitsemänvuotiaana aloitti koulun, hän näki ihmisten hahmot, mutta ei pystynyt näkövammansa takia lukemaan.

18-vuotiaana Fingerroos näki vielä värit, mutta vuotta myöhemmin ei enää niitäkään. Hän oli 19-vuotias, kun hänelle tehtiin kolme silmäleikkausta.

– Ensimmäisessä leikkauksessa näköni palautui osittain, mutta kaksi viimeisintä leikkausta veivät loputkin näöstäni, hän kertoo.

Lukion jälkeen Fingerroos halusi toteuttaa unelmansa ja ryhtyä fysioterapeutiksi, mutta haave kariutui.

– Nykypäivänä näkövammainen pääsee fysioterapeutiksi, mutta 1980-luvulla en päässyt. Huvittavaa on, että olisin sen sijaan päässyt anestesiahoitajaksi piikittämään ihmisiä, koska sitä ei ollut kielletty näkövammaisilta, hän naurahtaa.

Fingerroos työskenteli aikoinaan Nokian Matkapuhelimilla suunnittelijana ja opiskeli yliopistolla tietojenkäsittelyä.

Kimmokkeen alusvaatefirman perustamiseen hän sai ulkomaanreissuilla osallistuessaan uintikilpailuihin. Fingerroos on voittanut uintiurallaan paralympialaisissa 14 mitalia, joista kaksi on kultaa.

Niin ikään MM-kisoissa on irronnut 14 mitalia, joista kolme on kultaisia. Lajina hänellä oli sadan metrin perhosuinti.

– Ostin ulkomailta alusvaatteita, jollaisia ei Suomesta saanut. Kaverit pyysivät, että toisin niitä heillekin.

Inspiraatiota Tupperware-kutsuista

Samoihin aikoihin Eve Fingerroos piti Tupperware-kutsuja ja mietti, miksei alusvaatteitakin voisi myydä samalla konseptilla. Nettikauppaa ei vielä tuolloin ollut.

– Moni nainen inhoaa sovittaa alusvaatteita kauppojen sovituskopeissa, jossa pitää ensin riisua kaikki vaatteet. Sitten kun huomaat, että koko on väärä, puet taas kaikki vaatteet päälle. Minulle syntyi ajatus alusvaatteiden kotimyynnistä.

Fingerroos lähti ulkomaille messuille hakemaan inspiraatiota alusvaatteiden brändeistä ja trendeistä. Hän perusti Evelacen vuonna 1995. Vuonna 2001 hän kehitti Evelacen oman malliston naisille ja sittemmin Adamen brändin miehille sekä mallistot tytöille ja pojille.

Evelace kouluttaa itsenäisinä yrittäjinä eri puolilla Suomea toimivia jälleenmyyjiä, jotka myyvät alusvaatteita eri tavoin: koti- ja verkkoesittelyissä, erilaisissa tapahtumissa sekä ”pitsisopeissa”, jotka ovat esimerkiksi toimistohotellista vuokrattuja liiketiloja.

Asiakaspalvelulle valtava tarve

Evelacen liikeidean ytimessä on tarjota alusvaatteita hankkiville kuluttajille loppuun saakka hiottu asiakaspalvelu.

– Viemme naisten iholle saakka alusasujen pukeutumispalvelun, jolle on valtava tarve. Meillä on pitkiä ja tyytyväisiä asiakassuhteita, Fingerroos sanoo.

Nykypäivänä verkosta voi ostaa vaikka mitä, mutta Fingerroos ei koe verkkokauppaa uhkana yrityksensä liiketoiminnalle.

– Tutkimusten mukaan vielä nykyäänkin 90 prosenttia naisista käyttää liian pieniä rintaliivejä. Verkkokauppa ei vie meidän leipäämme, koska naiset eivät tunnista omaa kokoaan rintaliiveissä.

Fingerroosin mukaan sopivaan rintaliivikokoon vaikuttaa moni seikka, ja naiset kaipaavat sen löytämiseen konkreettista apua. Ihmisen kehon mallit ovat kaikki erilaisia, ja lisäksi valintaan vaikuttavat itse kunkin yksilölliset mieltymykset.

Perustamisvuodesta lähtien Evelace on takonut tulosta tasaiseen tahtiin, joskin korona-aika aiheutti notkahduksen, kun asiakastapaamisten järjestäminen oli haastavaa.

Sormenpäät apuna kaavoituksessa

Evelacen perustaja ja toimitusjohtaja Eeva-Riitta Fingerroos kouluttaa jälleenmyyjiä, jotka ovat yrityksen tukkuasiakkaita. Kuva: Andrus Rajaniemi
 

Eve Fingerroosin mielestä yhteiskunnassamme on joillakuilla ihmisillä ennakko-odotus, että näkövammaisen pitäisi suoriutua kaikesta paremmin kuin näkevät ollakseen samanarvoisia työntekijöitä.  

Hän ei itse kuitenkaan ole nykyisessä työssään kohdannut juurikaan ennakkoluuloja.

– Kun ihmiset ovat huomanneet tietoni ja taitoni, ei näkövamma ole ollut esteenä yrittäjyydelle. Koen, etten ole joutunut kamppailemaan näkövammani kanssa. Ajattelen, että se on osa minua ja ominaisuus, jonka kanssa olen oppinut elämään.

Fingerroos myöntää, että luonnollisesti on joitakin asioita, joita hän ei näkövammansa takia pysty tekemään.

– Mutta eihän sellaista yritysjohtajaa olekaan, joka osaisi kaiken, hän huomauttaa.

Sisukkuus on Fingerroosin luonteessa keskeinen piirre.

– Olen aina ollut päättäväinen ja asettanut tavoitteita. Joko ylitän tavoitteet tai pääsen ainakin pidemmälle verrattuna siihen, etten tekisi mitään.

Fingerroos on valjastanut sokeutensa myönteiset puolet palvelemaan työtään.

Näkövammasta on jopa hyötyä materiaalien valinnassa. Kun kaavoitan, sormenpääni tuntevat millimetrin kokoiset erot, joita ei silmällä pystyisi havaitsemaan.

Useita palkintoja

Oulun seudun yrittäjänaiset valitsi hiljattain Eve Fingerroosin Vuoden 2023 yrittäjänaiseksi.

– Sanoin palkintotilaisuudessa, että tämä ei ole vain minun palkintoni vaan myös lähes 200 muun yrittäjänaisen palkinto.

Vielä merkittävämmän palkinnon Fingerroos sai vuonna 2000, jolloin hänet palkittiin EU:n Vuoden vammaisyrittäjänä.

– Se on hieno meriitti, jota arvostan todella paljon.

Yrittäjän arjessa puolestaan tyytyväiset asiakkaat ovat Eve Fingerroosille paras palkinto. Hän saa palautetta asiakkailta jälleenmyyjiensä välityksellä.

– Hienoa on vaikkapa se, kun jälleenmyyjä kertoo asiakkaan kokevan, että nyt löytyivät alusasut, jotka tuntuvat kuin päällä ei olisi mitään.

Fingerroosin mukaan juuri omalle vartalolle sopivilla alusvaatteilla on tärkeä merkitys myös naisten itsetunnon kohottajana.

Yrittäjyys ei täytä Eve Fingerroosin koko elämää, vaan vapaa-ajallaan hän harrastaa muun muassa purjehdusta aviomiehensä kanssa.

Entä uinti – vieläkö vesi vetää puoleensa paralympialais- ja MM-voittajaa?

– Uin kesäisin perhosta veneen ympäri, Fingerroos naurahtaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen