YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Laura Andelin pääsi startup-yrittäjänä SuomiAreenan päälavalle – mobiilisovellus vahvistaa lasten ja nuorten psyykkistä hyvinvointia
Kun Laura Andelin kaksikymppisenä työskenteli lastensuojelulaitoksessa, jossa oli pitkiä käytäviä, lukittuja, laitosmaisia tiloja sekä vaihtuva henkilöstö, hän halusi tehdä asioita toisin.
Kaksi kollegaa samasta laitoksesta ajattelivat samoin ja he päättivät yhdessä vuokrata omaa yritystoimintaa varten omakotitalon Mäntsälästä.
– Luvat saimme AVI:lta vuonna 2001. Teimme asiakashankintaa muun muassa soittamalla kuntien sosiaalityöntekijöille. Pyysimme heitä käymään tiloissamme, kerroimme, keitä olimme. Ensimmäinen sosiaalityöntekijä kysyi suoraan, että millä kokemuksella aiotte hoitaa lapsia, kun asiakas saattoi olla 16-vuotias, eli vain muutamia vuosia meitä nuorempi. Suurin osa ei uskonut meihin, mutta me uskoimme.
Vuonna 2005 yhtiö perusti toisen lastensuojeluyksikön, senkin Mäntsälään.
– 20 vuotta lastensuojelu- ja terveydenhuoltosektorin työssä ovat saaneet kukkahattutädin siirtymään yhä enemmän digitaalisten ratkaisuiden kehitystyön äärelle. Tiedän, miten ihmisen mieli toimii ja mitkä asiat ovat hyvinvoinnin kannalta keskeisiä, Andelin kertoo.
Vuonna 2021 Andelin perusti psyykkisen hyvinvoinnin vahvistamiseen keskittyneen yrityksen ONIT Sport Oy:n, joka alkoi kehittää sovellusta nimeltä Mind@sport.
Mobiiliapplikaatio on osa ratkaisua
– Suomessa on kansallinen mielenterveyskriisi, johon tulee puuttua jämäkästi. Lastensuojelu on kallis palvelu. Perusterveydenhuollon palvelut eivät tavoita kaikkia riittävän ajoissa, resursseista on liian suuri pula, Laura Andelin sanoo.
Yhteiskuntavastuun, innovatiivisen ajattelutavan ja kansantaloudellisten painopisteiden riittävä ymmärrys ovat Andelinin mielestä keskeisiä asioita mielenterveyskriisin ratkaisemisessa.
– On erittäin tärkeää kohdistaa ajattelua yhä enemmän positiivisen mielenterveyden edistämiseen sekä mielen taitojen vahvistamiseen riittävän varhaisessa vaiheessa. Vahvistetaan mieluummin taitoja kuin korjataan ongelmia.
– Selvitimme, mikä on se menetelmä, mikä aidosti innostaa lapsia ja nuoria arjessa. Se ei ole kynä ja paperia, ei verkkoluennot eikä liian pitkät opetustuokiot. Tätä ikäryhmää innosti eniten mobiilisovellus.
– Lapset eivät enää luovu puhelimista, joten onkin oivallettava viedä sinne sisältöä, joka kehittää ja vahvistaa laaja-alaisesti tulevaisuuden taitoja.
– Mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitamisesta aiheutuvat kulut ovat noin miljardi vuodessa. Mobiilisovelluksen käyttö maksaisi kouluikäisten lasten osalta Suomessa noin 5 miljoona euroa vuodessa. Suhdelukua kannattaa pysähtyä pohtimaan, Andelin sanoo.
Kehitystyö vaatii resursseja
Mielen taitojen vahvistamiseen suunnatun mobiilisovelluksen kehittäminen vie aikaa ja on kallista. Sisällön pitää perustua tutkittuun tietoon, teknologian on toimittava, testikierrokset tulee toteuttaa, tutkimustyötä on käynnistettävä. Erityisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa riittävä tuki on erittäin tärkeässä roolissa.
Andelin on hakenut hankerahoja opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ELY-keskukselta sekä Business Finlandilta. Jälkimmäiseltä yritys sai rahoitusta Tempo-hankkeeseen, joka toteutettiin vuonna 2021.
Avustusten jakamisen ja perusteiden osalta on Andelinin mukaan näkyvissä repaleisuutta ja ajoittain hämmentäviäkin ratkaisuja.
– Kun neljä miljoonaa menee hankkeelle, jossa alustavia tuloksia saadaan vasta vuosien päästä kapealla sektorilla lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyen, on pysähdyttävä tarkastamaan suuntaa. Nyt olisi kriittisen tärkeää synnyttää aktiivisesti tekoja eikä vain puhua ja suunnitella. Yhteistyö innovatiivisten yritysten kanssa on keskeistä, sitä saisi olla paljon enemmän.
– Olen suomalainen yrittäjä, joka on pienellä huipputiimillä lähtenyt ratkaisemaan asiaa kustantamalla syntyviä kuluja oman lisätyön avulla. Tällainen ratkaisu on mahdollista vain hetken, jottei itse uuvu. Kehitys syntyy yhteistyön kautta.
ONIT Sport Oy on avannut kasvun ja kehittämisen tueksi ensimmäisen rahoituskierroksen, jossa haetaan noin 300 000 euron sijoitusta. Yhtiö on tällä hetkellä arvioitu reilun miljoonan arvoiseksi.
– Vaikuttaisi siltä, että Suomi toimii läpikulkumarkkinana, päämarkkinat ovat kansainväliset, Andelin kertoo.
Kouluihin oma sovellus
Mind@sport-sovellusta on käyttänyt keväällä 2023 1500 käyttäjää. Urheilusektori on ollut luonnollinen valinta sovelluksen toimivuuden ja vaikuttavuuden näkökulmasta, koska se tavoittaa niin suuren osan lapsista ja nuorista arjessa.
– Sovellusta käyttäneiltä vanhemmilta ollaan saatu hyvää palautetta. Aktiivisimmissa joukkueissa liki 85–90 % vanhemmista käytti sovellusta arjessa lastensa kanssa. He kertoivat, että sovellus vahvisti heidän osaamistaan ja ymmärrystään lapsen kannalta tärkeistä asioista ja ratkaisuista. Myös valmentajat ovat antaneet positiivista palautetta käytön helppoudesta ja koko kauden valmiista laadukkaasta harjoitusohjelmasta.
Tällä hetkellä yritys rakentaa Mind@sportin kansainvälistä versiota, jossa ajatuksena on rajaton käyttökapasiteetti sekä useat kieliversiot. Seuraavaksi on vuorossa koulu.
Kouluympäristöön suunniteltua sovellusta on jo testattu alakouluissa Helsingissä ja Oulussa.
–Sovellusta käytettiin käytännössä muutama minuutti koulupäivän alussa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Lyhyet toistuvat harjoitukset innostivat lapsia mielen taitojen vahvistamisen äärelle ja opettajien palautteen perusteella sovellus ei kuormittanut arkea eikä vaatinut etukäteissuunnittelua.
Suomi-Areenalla Porissa
Kesäkuun 27. päivä klo 18 Andelinilla on edessään merkittävä hetki MTV:n SuomiAreenan päälavalla suorassa lähetyksessä Porissa. Hän pääsee keskustelemaan Mind@sport-sovelluksesta Erkka Westerlundin, porilaisen urheiluvanhemman ja nuoren urheilijan kanssa. Tilaisuuden juontavat Pekka Lagerblom ja Oona Tolppanen.
– Mielettömän arvokas asia tällaiselle pienelle startup-firmalle. Nyt tarvitsemme yhteistyökumppaneita ja yrityksiä mukaan, jotta keskustelutapahtumista konkreettisiin tekoihin.