Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.6.2022 klo 12:05
Uutinen

Legendaarinen bootsintekijä panee pillit pussiin liki 40 vuoden jälkeen – “Olen tehnyt kenkiä ihan tarpeeksi”

Suutari Pekka Lahti on ollut monen bootsinystävän luottotekijä vuosikymmenten ajan. Hän teki saappaat alusta loppuun asti itse ja yhdisti käsityöhön koneellisen tuotannon.

Legendaarinen suutari Pekka Lahti lopettaa saappaiden valmistamisen. Pääosin cowboy- ja biker-saappaita valmistavan Boot Factory- yrityksen tehdas sijaitsee Riihimäellä, myymälä Pitäjänmäellä Helsingissä. Pitäjänmäen liike sulkee ovensa heinäkuun alussa. Koko toiminta loppuu marraskuussa, kun kesken olevat työt on tehty loppuun.

Lahti on jo ehtinyt eläkeikään, eikä saappaiden itse tekeminen tai kivijalkakaupan pyörittäminen verkkokauppojen aikana enää tunnu järkevältä.

– Minulla tulee 65 täyteen. Olen tehnyt kenkiä elämässäni ihan tarpeeksi, eivätkä voimat ja paikat kestä kovaa sarjatyötä. Nuorempia hartioita tarvittaisiin. Kenkien valmistaminen alusta loppuun itse on tämän päivän Suomessa aika vaikeaa, Lahti perustelee.

Boot Factoryn tehtaalla saappaat tehdään alusta alkaen itse.

Neljännen polven suutari

Lahti on neljännen polven suutari. Oman yrityksen hän perusti 22-vuotiaana vuonna 1980. Hän teki myyntiin tavallisia kenkiä, mutta tykkäsi itse käyttää bootseja. Tukkukauppiaat eivät kuitenkaan halunneet antaa niitä Lahdelle myyntiin.

– Ne katsoivat, ettei tällaiseen suutarinverstaaseen voi niin hienoja kenkiä antaa.

Siispä hän alkoi tehdä niitä itse. Lahti on täysin itseoppinut. Ensimmäisen kerran hän kävi tutustumassa espanjalaiseen bootsitehtaaseen vasta kymmenen vuotta sen jälkeen, kun oli alkanut valmistaa saappaita. Lahti kertoo, ettei vielä 1980-luvun Suomessa edes ymmärretty bootsien päälle.

– Puhuttiin länkkäreistä, ei bootseista. Elettiin aivan eri maailmassa sen suhteen, minkä näköinen bootsi on, ja mitä kaikkea siihen kuuluu.

Kaikki käyttivät bootseja

Uransa alussa Lahti katsoi mallia tuontisaappaista, otti omiin bootseihinsa niiden hyvät puolet ja karsi heikkoudet. Se on ollut kestävien ja suosittujen saappaiden salaisuus. Lahdelle syntyi ajan mittaan laaja, uskollinen asiakaskunta, joka tuo hänelle edelleen vanhoja bootsejaan korjattavaksi.

Lahdella oli tuuria, kun hän perusti Boot Factoryn. Suomen vienti Venäjälle oli alkanut tyrehtyä, ja monet kenkätehtaat menivät nurin. Käytettyjä koneita oli siis saatavilla runsaasti. Paria vuotta myöhemmin bootsit tulivat muotiin.

– Silloin kaikki, rock-bändeistä alkaen, käyttivät niitä. Sitä kesti kolme-neljä vuotta. Sen ajan käyttäjät ovat tämän päivän käyttäjiä, nyt 40-70-vuotiaita.

Lahden pisimmät asiakassuhteet luotiin tuolloin.

– Yksikin kaveri on ostanut vuosien aikana 25 paria saappaita, kaikki erilaisia. Hän tykkää, että niissä on oma juttunsa.

Lahti on ainoa suutari Suomessa, joka on yhdistänyt teollisen valmistuksen ja käsityön. Koneellinen apu pitää tuotantokustannukset kurissa ja mittatilaustöidenkin hinnat kohtuullisina.

Rock’n’roll -miehiä

Lahti arvioi, että lähes 40 vuoden aikana hänellä on ollut kymmeniätuhansia asiakkaita. Hän on valmistanut pelkästään mittatilausbootseja lähes 10 000 paria. Parhaimmillaan tehtaalla työskenteli 1990-luvulla toistakymmentä ihmistä. Myymälöitä oli neljä.

Lahti kertoo, että suosituin bootsimalli on leveä, tylppäkärkinen saapas. Bikereita menee myös paljon.

– Legenda ja Wehrmacht ovat parhaat bikerit, mitä koskaan markkinoilla on ollut. Olen tehnyt lestin oman jalkani mukaan. Jos se sopii minulle, se sopii 90 prosentille miehistä.

Pekka Lahdella on kaksi bändiä. Eläkkeellä hän aikoo keskittyä musiikkiin.

Kokonaan Lahti ei lopeta kenkien parissa työskentelyä. Seuraavaksi hän aikoo keskittyä tuontikenkiin ja nettikauppaan.

Eläkepäivillä kutsuu musiikin tekeminen.

– Mä olen rock’n’roll -miehiä. Minulla on kaksi bändiä, laulan, soitan kitaraa ja huuliharppua. Ei kengänteon lopettaminen haittaa yhtään, musiikki on tällä hetkellä niin paljon mielenkiintoisempaa.

Kaisu Puranen